Quina bona sensació és la d’aixecar-se descansat i energètic, oi? Dormir bé és de gran importància pel nostre funcionament diari i estat d’humor, però, a més, té moltes altres implicacions rellevants per tothom i, sobretot, pels més petits. Un correcte descans ens permet consolidar la informació que recollim al llarg del dia, el que resulta essencial per l’adquisició de l’aprenentatge.

En aquest article pretenem donar-vos algunes pautes d’higiene del son que puguin facilitar el descans dels nostres fills o filles, a partir de tots aquells aspectes presents en el trastorn i que s’han anat explicant a altres publicacions.

S’ha observat que els nens amb un diagnòstic de TEA poden mostrar-se extremadament vulnerables als problemes de son. En aquest sentit, podem detectar que els nostres fills/es presenten dificultats per iniciar i mantenir el son, despertars nocturns freqüents, despertars precoços, disminució del temps total de son o resistència per anar al llit.

Aquesta falta de bon descans pot impactar negativament en les seves funcions cognitives tals com la concentració, l’atenció, la memòria… així com en el seu comportament. Per tot això, aconseguir uns bons hàbits de descans no tan sols millorarà el seu aprenentatge, sinó que també ajudarà a reduir la irritabilitat i els problemes de conducta que poden presentar al llarg del dia. I us preguntareu: què puc fer per aconseguir tots aquests beneficis?

Punt número u: Com sabeu, els nens amb TEA poden mostrar-se molt sensibles a certs sorolls, així que és molt important crear un entorn tranquil i segur. A més, poden tenir problemes sensorials amb la textura dels pijames o de la roba del llit. Intentem esbrinar si aquests detalls li poden estar afectant.

Punt número dos: Anticipar és una altra eina que podem utilitzar en aquest context. Podem establir hàbits preparatoris tranquils, breus i previsibles per l’hora d’anar-se’n a dormir i intentar evitar qualsevol activitat que els pugui activar (mirar la televisió, jugar a videojocs….). A més, poden beneficiar-se d’una llista de tasques visuals que els ajudi a recordar cada pas de la rutina i a comprendre que sempre es tracta del mateix ordre. L’estabilitat de la rutina farà que estiguin més calmats.

Punt número tres: Fomentem l’activitat física al llarg del dia; l’exercici els ajudarà a dormir millor de nit. Si sabem, per exemple, que a l’escola no han realitzat esport, intentem dedicar temps a activitats de moviment. També és important, en aquest sentit, procurar que l’esport es faci a la primera part del dia donat que, com hem comentat, les activitats estimulants a prop de l’hora de dormir poden dificultar agafar el son. Si el que volem és adormir-nos, millor no activem el nostre sistema nerviós!

Per acabar, evitem el consum de menjars o begudes estimulants com la xocolata, el cafè, el té o begudes gasoses a la tarda o a la nit. Alguns nens, fins i tot, dormen millor eliminant totalment aquests productes de la seva dieta.

Esperem que us hagi agradat aquest article i que us hagi semblat d’utilitat! Si ha estat així compartiu-lo i doneu LIKES!

Ens veiem dijous vinent!

L’Equip de psicòlegs i psicòlogues de TEAMAR.