¡Hola a tothom!

Avui us volem compartir les diferents comorbiditats que poden coexistir amb el TEA.
Quan ens referim a comorbiditats, parlem d’una persona amb dos o més trastorns.

És important entendre que pot haver-hi una correlació entre aquests trastorns, però no vol dir que aquesta correlació es doni a totes les persones. A més podem trobar comorbiditats amb altres trastorns no presentats aquí, o simplement persones amb TEA que no presentin altres diagnòstics.

Us presentem aquí algunes de les més usuals.

  • TDAH: Segurament, quan parlem de TEA és la primera comorbiditat que ens passa pel cap. Pot ser tant trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat o sense hiperactivitat.

Diferents estudis han intentat entendre el percentatge amb el qual es dona aquesta comorbiditat, però no s’ha arribat a un consens.

  • Trastorn d’ansietat: La prevalença pot oscil·lar entre l’11 i el 84%. Cal tenir present que depèn del tipus d’ansietat presentada, podem parlar o no de comorbiditat, això molts cops crea confusió a l’hora d’establir aquest segon diagnòstic. Per exemple l’ansietat social, la podríem entendre com a part del diagnòstic de TEA, en comptes de realitzar un altre diagnòstic.
  • Problemes mèdics (epilèpsia): En el TEA podem observar comorbiditat en diferents problemes mèdics, un dels més usuals és l’epilèpsia, però també podem observar dificultats afegides com l’estrenyiment, problemes de la son o problemes alimentaris.
  • Depressió: Com a característica general de persona amb TEA trobem les dificultats en gestió emocional, a més es poden sentir aïllats, incompresos, etc. Això més altres factors personals o ambientals poden desenvolupar la depressió.
  • Dispràxia: És un trastorn que afecta la coordinació, dificulta l’adquisició d’habilitats motores, a més pot afectar a la propiocepció (sensació de la posició corporal). De manera general es poden observar dificultats en la coordinació, escriptura, equilibri, posició corporal, etc.

Fins a la pròxima!

Psicòlogues de TEAMAR