A l’article d’avui, parlarem sobre la frustració, segur que totes i tots l’heu sentit algun cop! De totes maneres, posarem un exemple per si heu tingut la sort de no sentir-la!

Imagineu-vos que teniu una excursió planejada a la que us fa molta il·lusió assistir. Arribat el dia, enceneu el telèfon i veieu que degut al temps que fa no podreu anar-hi, ja que plou molt i tothom es tiren enrere. Aquí ens desil·lusionarem i haurem de fer un canvi de pensament perquè allò que ens feia tanta il·lusió fer serà posposat. Podem sentir ràbia, ja que era alguna cosa que estava planejada des de fa dies i no comptàvem amb que plouria; potser sentim descontrol perquè ja teniem planificat el dia; o tristesa per dita anul·lació.

Sentir-se frustrat en moltes ocasions comporta sentir tristesa, decepció o desil·lusió perquè alguna cosa ens costa o no ens surt com havíem planejat. La frustració, quan ens envaeix, és molt difícil controlar-la. Mantenir sota control la frustració significa ser capaç d’afrontar els problemes i les dificultats que ens trobem al llarg de la vida, tot i que això ens provoqui molèsties o incomoditats.

A nosaltres ens agrada parlar de la emoció de frustració referint-nos a ella com una actitud, de manera que, entenem que aquesta pot treballar-se i pot conviure amb nosaltres sense crear un malestar.

És important saber la diferència entre actitud i fet. Els fets son irreemplaçables, ja han esdevingut, formen part del passat i no són modificables. D’altra banda, les actituds són totalment modificables i només nosaltres podem escollir quina actitud adoptar davant una situació desafiant o incòmoda.

Ens agradaria també destacar que els ésser humans tendim a voler canviar el fet i no la actitud: volem reparar i cercar la solució a allò que ja ha esdevingut, sent això impossible. I quan més ho intentem o més pensem com remeiar-ho, més frustrats ens podem sentir.

Així, el que us aconsellem és no centrar-nos en canviar el fet; l’objectiu és aprendre d’ell per a que no torni a succeir i adoptar una actitud reparadora i positiva. Això no vol dir que quan alguna cosa surti malament hem de mostrar-nos contents o positius, és clar! És important que puguem prendre’ns un temps per identificar i sentir la frustració, o si viviu tristesa, feu-ho. Cap emoció és en sí mateixa negativa! Però procurem que no ens envaeixi i ens espatlli la resta del dia.

Us animem a que adopteu una actitud proactiva i no us tanqueu en la frustració que sentiu! Intentar acceptar el fet i la frustració que podem sentir i desfer-nos d’ella el més aviat possible és l’opció més sana!

Esperem que us hagi agradat aquest article i que us hagi semblat d’utilitat! I esperem que ens comenteu i ens doneu molts LIKES! I ho compartiu! Ens veiem el proper juernes!

L’Equip de Psicòlegs i Psicòlogues de TEAMAR

________________________________________________________________

En el artículo de hoy, hablaremos sobre la frustración, seguro que todos lo habéis sentido alguna vez! De todos modos, posaremos un ejemplo por si habéis tenido la suerte de no sentirla!

Imaginaos que tenéis una excursión planeada a la que os hace mucha ilusión asistir. Llegado el día, encendéis el teléfono y veis que debido al tiempo que hace no podréis ir, puesto que llueve mucho y todo el mundo se echa atrás. Aquí nos desilusionaremos y tendremos que hacer un cambio de pensamiento porque aquello que nos hacía tanta ilusión hacer será pospuesto. Podemos sentir rabia, puesto que era algo que estaba planeado desde hace días y no contábamos con que llovería; quizás sentimos descontrol porque ya teníamos planificado el día; o tristeza por dicha anulación.

Sentirse frustrado en muchas ocasiones comporta sentir tristeza, decepción o desilusión porque algo nos cuesta o no nos sale como habíamos planeado. La frustración, cuando nos invade, es muy difícil controlarla. Mantener bajo control la frustración significa ser capaz de afrontar los problemas y las dificultades que nos encontramos a lo largo de la vida, a pesar de que esto nos provoque molestias o incomodidades.

A nosotros nos gusta hablar de la emoción de frustración refiriéndonos a ella como una actitud, de forma que, entendemos que ésta puede trabajarse y puede convivir con nosotros sin crear un malestar.

Es importante saber la diferencia entre actitud y hecho. Los hechos son irreemplazables, ya han acontecido, forman parte del pasado y no son modificables. Por otro lado, las actitudes son totalmente modificables y solo nosotros podemos escoger qué actitud adoptar ante una situación desafiante o incómoda.

Nos gustaría también destacar que los ser humanos tendemos a querer cambiar el hecho y no la actitud: queremos reparar y buscar la solución en aquello que ya ha acontecido, siendo esto imposible. Y cuando más lo intentamos o más pensamos como remediarlo, más frustrados nos podemos sentir.

Así, lo que os aconsejamos es no centrarnos en cambiar el hecho; el objetivo es aprender de él para que no vuelva a suceder y adoptar una actitud reparadora y positiva. Esto no quiere decir que cuando algo salga mal tenemos que mostrarnos contentos o positivos, ¡está claro! Es importante que podamos tomarnos un tiempo para identificar y sentir la frustración, o si vivís tristeza, hacedlo. ¡Ninguna emoción es en sí misma negativa! Pero procuramos que no nos invada y nos estropee el resto del día.
¡Os animamos a que adoptéis una actitud proactiva y no os cerréis en la frustración que sentís! ¡Intentar aceptar el hecho y la frustración que podemos sentir y deshacernos de ella lo mejor posible es la opción más sana!

¡Esperamos que os haya gustado este artículo y que os haya parecido de utilidad! ¡Y esperamos que nos comentéis y nos dais muchos LIKES! ¡Y lo compartáis! ¡Nos vemos el próximo juernes!

El Equipo de Psicólogos y Psicólogas de TEAMAR