Ja ha arribat el Nadal! 

Per molta gent és una època alegre i de festivitat, però…. com viuen les persones amb TEA aquestes dates? És un moment on es trenca totalment la rutina, on hi ha troballes amb moltes persones, llums i sorolls, sorpreses, regals inesperats… Poden ser moments de molts nervis i angoixant per les persones amb TEA.  

Per aquest motiu, aquest blog va destinat a poder proporcionar estratègies i recursos que us poden ajudar a portar aquests moments de la millor manera possible.  

  1. En primer lloc, serà molt important ANTICIPAR les dates senyalades, tradicions familiars, persones amb les que estarem, etc. Per poder fer-ho, us podeu ajudar amb un calendari visual, mirant fotos i vídeos d’anys anteriors, creant històries socials… A continuació us deixem uns recursos que us poden ajudar: 

Aquests recursos també ens poden ajudar a explicar frases tradicionals que es diuen en aquests dies, com per exemple: Bon Nadal o Feliç Any Nou. RECORDEU! Hem de fer de models i guiar en aquests moments, però sense obligar.  

  1. El fem partícip de la decoració i preparatius nadalencs. Si presenta hipersensibilitat visual, intentem que la decoració proporcioni serenitat.  
  1. Si prevèiem que es pot angoixar amb tanta gent i soroll, pactem prèviament quines estratègies podrà utilitzar per calmar-se: portem auriculars aïllants del soroll, pactar a anar a l’habitació amb joguines relaxants, jugar amb el pop it…. tot allò que li ajudi a tranquil·litzar-se i sigui viable per al moment en el que us trobeu. Creem espais comuns.  
  1.  De la mateixa manera, anticipem les aglomeracions; com per exemple centres comercials o la cavalcada de reis. En aquest cas, els auriculars també són un bon recurs.  

Finalment, a continuació us deixem una pagina web us deixen diferents jocs interactius per treballar vocabulari de Nadal amb els vostres fills! 

https://mihijonohabla.com/6-cuentos-de-navidad-para-ninos-con-pictogramas/

Que tingueu molt bones vacances de Nadal! 

L’equip de psicòlegs de TEAMAR