Van passant els mesos i ja tornem a estar del tot dins de la rutina. Això pot ajudar-nos a recuperar l’estructura del dia a dia però també pot suposar molts conflictes a casa que deriven d’emocions originades a l’escola.

Aquestes emocions poden ser molt diverses. Alguns estan contents per haver vist els companys, altres tristos si no acaben d’encaixar amb ells, frustrats si els costen les matèries o simplement cansats d’estar tantes hores quiets i concentrats.

Moltes vegades, en arribar a casa, els nens s’acceleren, criden, juguen descontrolats, ploren per petites coses o es desconnecten de les famílies. Aquest comportament ens pot suposar mil dubtes i maldecaps pels adults, però pot ser degut a la dificultat per a gestionar bé totes les situacions que anteriorment comentàvem.

Són milers les emocions que poden sentir, però què podem fer per ajudar-los a reduir l’activació en aquestes situacions?

Tenim moltes maneres de fer-ho, però avui us proposem una tècnica de relaxació per a compartir un moment en família al tornar de l’escola, del parc o de les activitats extraescolars, que ens permeti baixar l’activació que normalment això suposa i que es pot realitzar sense la necessitat de tenir un psicòleg a casa o ser un expert en relaxació infantil.

Per fer-ho només necessiteu música relaxant (nosaltres fem servir sons de la natura o peces instrumentals tranquil·les) i un espai que us permeti moure-us.

Començarem portant a terme el joc del mirall. Ens posem drets mirant-nos l’un a l’altre sota la premissa de que l’infant haurà de fer tots els moviments que faci l’adult sense fer cap soroll ni dir res. Com si es tractés d’un mirall.

En aquest moment començarem fent moviments amplis, suaus i tranquils, seguint el ritme pausat de la música. Seguir els moviments de l’altre ajuda a treballar l’atenció conjunta i ens ajuda a vincular-nos de forma segura amb l’altre. A més, en tractar-se de moviments tranquils, ajudarà a que l’activació del nen/a baixi.

Quan observem que està una mica més tranquil, deixarem que sigui ell qui faci els moviments i nosaltres l’imitarem. Com nosaltres haurem fet modelatge, els moviments del nen també seran tranquils i seguint el ritme de la música, però si no ho són, podem dir-li com fer-los de forma suau i concisa.

Quan acabi, mantenint la mateixa música, podreu iniciar un massatge. El nen s’estirarà a terra boca avall i els pares li faran el massatge poc a poc. Després podem canviar de lloc i deixar que el nen faci el massatge a l’adult.

Un cop haguem acabat, veureu que el nen o la nena ha baixat marcadament el seu nivell d’activació i haureu compartit una estona familiar que es transformarà en una experiència compartida positiva per a tots dos. Llavors, podreu decidir si voleu seguir compartint el temps iniciant un joc conjunt o si el deixeu fer el seu joc de forma autònoma.

Esperem que aquesta entrada us hagi semblat interessant i útil. Si us ha agradat, si us plau, feu-nos un LIKE i compartiu-la amb els vostres amics i companys.

Fins dijous vinent!

Equip de psicòlegs i psicòlogues de l’associació.
—————————————————————————————————————————————-
Van pasando los meses y ya volvemos a estar del todo dentro de la rutina. Eso puede ayudarnos a recuperar la estructura del día a día pero también puede suponer muchos conflictos en casa que derivan de emociones originadas en el colegio.

Estas emociones pueden ser muy diversas. Algunos están contentos de haber visto a sus compañeros, otros tristes si no acaban de encajar con ellos, frustrados si les cuestan las materias o simplemente cansados de estar tantas horas quietos y concentrados.

Muchas veces, al llegar a casa, los niños se aceleran, gritan, juegan descontrolados, lloran por pequeñas cosas o se desconectan de las familias. Este comportamiento nos puede suponer mil dudas y dolores de cabeza a los adultos, pero puede ser debido a la dificultad para gestionar bien todas las situaciones que anteriormente comentábamos.
Son miles las emociones que pueden sentir, pero ¿qué podemos hacer para ayudarles a reducir la activación en estas situaciones?

Tenemos muchas maneras de hacerlo, pero hoy os proponemos una técnica de relajación para compartir un momento en familia al volver del colegio, del parque o de las actividades extraescolares, que nos permita bajar la activación que normalmente eso supone y que se puede realizar sin la necesidad de tener un psicólogo en casa o de ser un experto en relajación infantil.

Para hacerlo solo necesitáis música relajante (nosotros utilizamos sonidos de la naturaleza o piezas instrumentales tranquilas) y un espacio que os permita moveros un poco.

Empezaremos llevando a cabo el juego del espejo. Nos pondremos de pie mirándonos el uno al otro bajo la premisa de que el niño o la niña tendrá que hacer todos los movimientos que haga el adulto sin hacer ningún ruido ni decir nada. Como si se tratase de un espejo.

En este momento, empezaremos haciendo movimientos amplios, suaves y tranquilos, siguiendo el ritmo pausado de la música. Seguir los movimientos del otro ayuda a trabajar la atención conjunta y nos ayuda a vincularnos de forma segura con el otro. Además, al tratarse de movimientos tranquilos, ayudará a que la activación del niño baje.

Cuando observemos que está un poco más tranquilo, dejaremos que sea él quien haga los movimientos y nosotros le imitaremos. Como nosotros habremos hecho modelaje, los movimientos del niño también serán tranquilos y siguiendo el ritmo de la música, pero si no lo son, podemos decirle cómo hacerlos de forma suave y concisa.

Cuando acabe, manteniendo la misma música, podréis iniciar un masaje. El niño se estirará en el suelo boca abajo y los pedrés le harán el masaje poco a poco. Después podemos cambiar las posiciones y dejar que sea el niño quien le haga el masaje al adulto.

Una vez hayamos acabado, veréis que el niño o niña ha bajado marcadamente su nivel de activación y habréis compartido un rato familiar que se transformará en una experiencia compartida positiva para ambos. Entonces podréis decidir si queréis seguir compartiendo tiempo iniciando un juego conjunto o si dejáis que haga su juego de forma autónoma.

Esperamos que esta entrada os haya parecido interesante y útil. Si os ha gustado, por favor, hacednos un LIKE y compartidla con vuestros amigos y compañeros.

¡Hasta el jueves que viene!

Equipo de psicólogos y psicólogas de la asociación.