Uf… els malentesos! Tots els hem patit alguna vegada. Si a sobre li sumem variants com no estar cara a cara, l’autocorrector i els emojis, tal com veiem en aplicacions com Whatsapp, ens podem trobar amb una bomba de rellotgeria. Sabíeu que les noves generacions ja no utilitzen l’emoji de la careta plorant del riure per expressar que quelcom els ha fet gràcia? Ara s’utilitza la calavera per així dir: em moro del riure. És un no parar!

En aquesta entrada del blog volem compartir amb vosaltres algunes pautes i consells per evitar els típics malentesos que se solen donar-se en aquest estil de comunicació escrita.

Per una banda ens podem trobar en la situació de rebre un missatge que ens descol·loca. Això pot ser perquè directament no entenguem el significat, o bé perquè el que llegim no ens fa sentir còmodes o, fins i tot, ens ha ofès. Si això t’ha passat o et passa alguna vegada, et recomanem seguir les següents passes:

 1. Para! Espera un moment per contestar, la impulsivitat no ens ajuda en aquestes situacions.
 2. Qui ens ha enviat el missatge? És una persona del nostre cercle de confiança? Aquesta persona voldria fer-nos mal o ens estima?

Si els missatge ve, per exemple, d’un bon amic o dels nostres pares, probablement ens estem trobant amb un malentès i simplement hem de passar al següent punt.

 • Fem preguntes! Si dubtem, el millor que podem fer és esbrinar que és el que ha passat. Per exemple, podríem dir: “No ho entenc, m’estic fent un embolic. M’ho pots explicar?” o “Ui! Que vol dir això?”
 • Ara que ja ens ho han explicat,  ja podem seguir amb la conversa! Si pel contrari encara ens sentim insegurs amb la situació, és important recordar que sempre podem demanar una segona opinió a aquelles persones en qui més confiem.

D’altre banda, també és important que quan siguem nosaltres els que escrivim un missatge, intentem ser clars i evitar erros comuns que poden crear malentesos. A continuació un donem unes pautes perquè pugueu revisar els missatges abans d’enviar-los:

 • Mireu que el missatge tingui sentit per l’altra persona. Saben de què estem parlant o potser hem de donar més detalls?
 • Reviseu que l’autocorrector no ús estigui jugant una mala passada. Torneu a llegir-lo abans d’enviar-lo.
 • Envieu emojis que concordin amb el missatge. Per exemple, si parlem d’alguna cosa trista, no és bona idea posar emojis rient.

Finalment si veiem que la situació no queda clara després de seguir aquests passos, recordeu que sempre podeu trucar per telèfon. Parlar directament del tema ens pot ajudar a entendre amb més facilitat el que ha passat.

Esperem que aquesta entrada ús ajudi en les vostres pròximes converses de Whatsapp, Instagram, Facebook… Parlant s’entén la gent!

Ens veiem el pròxim “Juernes”.

L’equip de psicòlegs i psicòlogues de TeaMar.

¡No lo pillo!

¡Uf… los malentendidos! Todos los hemos sufrido alguna vez. Si encima le sumamos variantes como no estar cara a cara, el autocorrector y los emoticonos, tal y como vemos en aplicaciones como Whatsapp, nos podemos encontrar con una bomba de relojería. ¿Sabíais que las nuevas generaciones ya no usan el emoticono de la carita llorando de la rusa para expresa que algo les ha hecho gracia? Ahora se utiliza la calavera para así decir: me muero de la risa. ¡Es un no parar!

En esta entrada del blog queremos compartir con vosotros algunas pautes y consejos para evitar típicos malentendidos que se suelen dar en este estilo de comunicación escrita.

Por un lado, nos podemos encontrar en la situación e recibir un mensaje que nos descoloca. Esto puede ser porque directamente no entendamos el significado, o bien porque lo que leemos no nos hace sentir cómodos o incluso nos ofende. Si esto te ha pasado o te pasa alguna vez, te recomendamos seguir los siguientes pasos:

 • ¡Para! Espera un momento para contestar, la impulsividad no nos ayuda en estas situaciones.
 • ¿Quién nos ha enviado el mensaje? ¿Es una persona de nuestro círculo de confianza? ¿Esta persona querría hacernos daño o nos quiere?

Si el mensaje viene, por ejemplo, de un buen amigo o de nuestros padres, probablemente nos estemos encontrando con un malentendido y simplemente hemos de pasar al siguiente punto.

 • ¡Hacemos preguntes! Si dudamos, lo mejor que podemos hacer es averiguar qué es lo que ha pasado. Por ejemplo, podríamos decir: “No lo entiendo, me estoy haciendo un lio. ¿Me los explicas?” o “¡Uy! ¿Qué quiere decir eso?”
 • ¡Ahora que ya nos lo han explicado, podemos seguir con la conversación! Si por lo contrario aun nos sentimos inseguros con la situación, es importante recordar que siempre podemos pedir una segunda opinión a aquellas personas en las que más confiemos.

Por otro lado, también es importante que cuando seamos nosotros lo que escribamos un mensaje, intentemos ser claros y evitar errores comunes que pueden crear malentendidos. A continuación, os damos unes pautes para que podáis revisar los mensajes antes de enviarlos:

 • Mirad que el mensaje tanga sentido para la otra persona. ¿Saben de los que estamos hablando o tal vez deberíamos dar más detalles?
 • Revisad que el autocorrector no os esté jugando una mala pasada. Volved a leerlo antes de enviarlo.
 • Enviad emoticones que concuerden con el mensaje. Por ejemplo, si hablamos de una cosa triste, no es buena idea poner emoticones riendo.

Finalmente, si vemos que la situación no queda clara tres seguir estos pasos, recordad que siempre podéis llamar por teléfono. Hablar directamente del tema nos puede ayudar a entender con más facilidad lo que ha pasado.

Esperamos que esta entrada os ayude con vuestras próximas conversaciones de Whatsapp, Instagram, Facebook… ¡Hablando se entiende la gente!

Nos vemos el próximo “Juernes”.

El equipo de psicólogos y psicólogas de TeaMar.