Portem sis setmanes de confinament, sis setmanes d’esforços, separacions de famílies i amistats, nadons que s’obliden dels seus avis i comiats que no s’han pogut fer, ERTEs i situacions socioeconòmiques complicades, adaptacions de la vida i del treball. Sis setmanes de germanor entre balcons, aplaudiments i valorar la feina de sanitaris, personal de neteja, treballadors de supermercat, etcètera, que estan dia rere dia jugant-se la seva salut per a poder mantenir l’estat de benestar tot i l’alerta. Sis setmanes de feina intensa i esforços sobrehumans per a començar a controlar les xifres de contagis i morts.  

El diumenge 26 van permetre als infants menors de 14 anys sortir durant una hora al dia per a tenir esbarjo. Associacions i ONGs van lluitar per recuperar aquest dret doncs valoraven que la deprivació de certs estímuls als infants era molt negativa pel seu desenvolupament. Es van establir unes pautes concretes, com publicàvem ahir, i que de ben segur molta gent haurà seguit d’una forma responsable. Tot i això, s’han vist imatges preocupants on moltes altres persones se les han saltat obertament, i això, malauradament, molt probablement implicarà un repunt del COVID-19 en dues setmanes, tornant novament enrere en la situació que estàvem començant a estabilitzar. 

Sis setmanes és un temps llarg, i tots podem sentir la necessitat de sortir. La cultura mediterrània és una cultura amb uns límits interpersonals molt estrets, som cultures amb la necessitat del contacte físic, d’aire lliure, de socialitzar i fer gresca, i amb poc respecte per l’espai interpersonal. Un indicador clar d’aquest fet avui en dia, per desgràcia, són les xifres de contagis/morts de països com Itàlia o Espanya en comparació amb d’altres més “freds” socialment parlant. 

Abans de sortir us convidem a fer un exercici de reflexió. En primer lloc, preguntem-nos: “Qui necessita sortir? Sóc jo, o és la meva criatura?” En segon lloc, preguntem-li-ho a ella: “Et ve de gust sortir al carrer?” En tercer lloc planegem la sortida: “Anirem a passejar per la platja, a córrer per la muntanya o a jugar a futbol tu i jo, però no podran jugar altres nens, d’acord? Podeu xerrar, però no us podeu tocar ni compartir joguines, heu de quedar-vos a 2 metres de distància.” I, per últim, si ells no són capaços de fer-ho, els adults hem de posar el seny i els límits interpersonals que les criatures no siguin capaces de fer.

Com a segona reflexió, us preguem que penseu si és necessari que surtin cada dia. Si ahir va sortir amb la meva parella, però no té necessitat de sortir més, no sortirà avui amb mi. D’aquí uns dies ja ho farem. Plantegeu-vos activitats per fer a casa, estimuleu-los amb activitats variades, cuineu pa, galetes i madalenes junts, jugueu a jocs de taula i feu taules d’esport. Doneu-los activitats, eines i recursos per a fer quan vosaltres no pogueu estar per ells. Us sorpendrà la seva resiliència!   

Dins el nostre entorn social comptem amb personal sanitari i investigadors que estan treballant a diari amb el coronavirus, i tenen clar que aquesta epidèmia va per llarg: “l’estiu ja ens l’ha donat, i ja signo si no ens dóna el raïm, també”, deia un no fa massa. És feina de tots posar-hi seny i fer prevenció, i seguir les normes d’auto-cura per a no exposar-nos ni permetre que els que estan a càrrec nostre s’exposin sense necessitat.        

Esperem que us hagi resultat interessant, fins la propera.

 

L’equip de Psicòlegs i Psicòlogues de TEAMAR

 

________________________________________________________________________________

Seis semanas hace que estamos confinados, seis semanas de esfuerzos, separación de familias y amistades, bebés que se olvidan de sus abuelos y despedidas que no se han podido hacer, ERTEs y situaciones socioeconómicas difíciles, adaptaciones de la vida y el trabajo. Seis semanas de hermandad entre balcones, aplausos y valorar el trabajo de sanitarios, personal de limpieza, trabajadores de supermercados, etcétera, que están día tras día jugándose su salud para poder mantener el estado de bienestar pese la alerta. Seis semanas de trabajo intenso y esfuerzos sobrehumanos para empezar a controlar las cifras de contagios y muertes.

El domingo 26 permitieron a los menores de 14 años salir durante una hora al día. Asociaciones y ONGs lucharon para recuperar este derecho pues valoraban que la privación de ciertos estímulos a niños y niñas resultaba muy negativa para su desarrollo. Se establecieron unas pautas concretas, como ayer publicábamos, y que estamos seguros que mucha gente ha seguido de forma responsable. Sin embargo, se han visto imágenes preocupantes donde muchas otras personas se las han saltado abiertamente, y esto, desafortunadamente, muy probablemente implique un repunte del COVID-19 en dos semanas, dando un paso atrás en una situación que empezábamos a estabilizar. 

Seis semanas es un tiempo largo, y todos podemos sentir la necesidad de salir. La cultura mediterránea es una cultura con unos límites interpersonales muy estrechos, somos culturas con la necesidad de contacto físico, de aire libre, de socializar y hacer fiesta, y con poco respeto por el espacio interpersonal. Un indicador claro de este hecho hoy en día, por desgracia, son las cifras de contagios y muertes de países como Italia o España en comparación con las de otros países más “fríos” socialmente hablando.

Antes de salir os invitamos a hacer un ejercicio de reflexión. En primer lugar preguntémonos: “Quién necesita salir? Soy yo o es mi hijo/a?” En segundo lugar, preguntemoselo a el/la: “¿Te apetece salir a la calle?” En tercer lugar planeemos la salida: “Iremos a pasear por la playa, a correr por la montaña o a jugar a fútbol tu y yo, pero no podrán jugar otros niños, ¿de acuerdo? Podéis hablar, pero no os podéis tocar ni compartir juguetes, y tenéis que quedaros a 2 metros de distancia.” Y, por último, si ellos no son capaces de hacerlo, los adultos tenemos que poner la cabeza y los límites interpersonales que las criaturas no sean capaces de poner.

Como segunda reflexión, os pedimos que penséis si es necesario que salgan cada día. Si ayer salió con mi pareja, pero no tiene necesidad de salir más, no saldrá hoy conmigo. De aquí a unos días ya lo haremos. Plantearos actividades para hacer en casa, estimuladlos con actividades variadas, cocinad pan, galletas y madalenas juntos, jugad a juegos de mesa y haced tablas de deporte. Proporcionadles actividades, herramientas y recursos para hacer cuando vosotros no podáis estar con ellos. ¡Os sorprenderá su resiliencia!

Dentro de nuestro entorno social contamos con personal sanitario e investigadores que están trabajando a diario con el coronavirus, y tienen claro que esta epidemia va para largo: “El verano ya nos lo han dado, y ya firmo si no nos dan también las uvas.”, decía uno no hace mucho. Es trabajo de todos poner cabeza y hacer prevención, y seguir las normas de autocuidado para no exponernos ni permitir que los que están a nuestro cargo se expongan sin necesidad.

Esperamos que os haya resultado interesante, hasta la próxima.

 

El equipo de Psicólogos y Psicólogas de TEAMAR