Benvolgudes famílies,
Avui us donarem unes petites pautes que podeu seguir per tal de fer festes d’aniversari més inclusives.
- Música. Normalment, als aniversaris es posa música per tal que els nostres infants puguin gaudir. El nostre consell és posar la música amb un volum més baix, inclòs en alguns moments poder apagar-la, per tal que els nens/es que tenen hipersensibilitat al so també puguin gaudir de la festa. Una bona eina, seria poder tenir alguns taps d’orella així si algú els necessita pot fer-los servir.
- Globus. Seguint la mateixa línia, hi ha certs elements, com per exemple els globus o els canons de confeti, que poden fer soroll quan esclaten i resultar desagradables o espantar. Ho podem intentar substituir per garlandes o confeti que no faci soroll que puguin llençar els nens/es.
- Estructura. De vegades les festes d’aniversari poden ser una mica caòtiques, i el fet de donar estructura pot fer que els infants estiguin més tranquils. Explicar quins esdeveniments passaran, a on han d’anar, a qui han d’escoltar, que hauran de fer, etc. Dient-los-hi també que poden sorgir imprevistos. Una molt bona manera de fer-ho, és fer un horari amb pictogrames per tal que els nens/es no ho hagin de recordar de memòria, sinó que ho puguin anar mirant.
- Racó de la calma. Com ja hem mencionat les festes d’aniversari de vegades poden ser caòtiques, i poder donar un espai segur al qual els nostres infants puguin anar a tranquil·litzar-se, els ajuda a autoregular-se i els dona més autonomia. Pot ser un petit espai, intentem que una mica separat i sense soroll, que tingui uns coixins o mantes per estar còmodes i alguns elements sensorials, com pintura, pop-its, peluixos, etc.
- Referents. Si els pares o mares es troben en un altre sala, és molt important que puguem explicar als nens/es on els poden trobar en cas que ho necessitin; podem pactar estar a la vista, estar més allunyats i donar-los més autonomia, etc. Però explicitar sempre on ens podran trobar.
- Alternatives. Quan estem gestionant a molts nens/es és molt difícil donar diferents alternatives d’activitats, però sí que podem donar petites alternatives, com per exemple preguntar-los si es volen asseure més a prop o lluny de la música, si volen fer l’activitat o volen anar al racó de la calma, etc. Aquestes petites decisions fan que els nostres infants sentin més seguretat, els empodera i els dona més autonomia.
Esperem que aquesta entrada us hagi semblat interessant i útil.
L’equip de Psicòlogues i Psicòlegs de TEAMAR.
Comentaris recents