balanza

Bon dia famílies, avui us portem un post sobre un tema de preocupació general: Com evolucionarà el meu fill/a?

Com és natural, a les famílies els preocupa que els seus fills/es creixin, i de quina manera ho faran. Les dificultats dels nostres infants, a vegades, ens fan pensar que no podran avançar en un entorn i en una societat com en la que vivim.

Però…realment les dificultats tenen tant de pes com pensem?

Bé, el TEA no és un malaltia, per tant, no hi ha res a curar. És una condició que acompanyarà a la persona tota la vida i la persona aprendrà a viure amb ella. Per poder-la ajudar a que sigui una persona el més autònoma possible i conegui l’entorn en el que viu, necessitarà una sèrie de factors al seu favor que promoguin una bona evolució. Aquests factors són:

  • Suport familiar: Les famílies poden ser els grans potenciadors de l’autonomia del nen o bé, un sostre per les seves vides. Des de l’Associació, us animem a perdre la por, a confiar en els vostres fills i les seves capacitats i a ensenyar-los a través del modelatge: si el nen/a no sap fer o no sap actuar d’una manera en concret, expliqueu-los i ensenyeu-los com ho feu. Si tot i així, no ho fan bé, reforceu el seu esforç, ja sortirà a la propera! Els vostres fills agrairan la confiança que dipositeu en ells quan deixeu que s’equivoquin i la tendresa amb la que els explicareu com fer-ho d’una altra manera. Com aprenem les persones si no és a base d’equivocar-nos? I quina millor manera d’equivocar-se si sé que el meu pare o la meva mare estaran allà per explicar-me com millorar-ho!
  • Suport terapèutic i escolar: Com abans puguin iniciar-se les teràpies, millor. Abans es rebran les pautes i les ajudes necessàries que demanden els vostres fills. Els nens/es són com esponges, així doncs, aprofitem la capacitat de retenció i aprenentatge que tenen per donar-los seguretat des del primer moment!
  • Adherència al tractament: Ja sigui farmacològic o psicològic, des de l’Associació volem remarcar-vos un cop més la importància de ser constants i estables. El tractament psicològic ajuda a generar els canvis en sistemes familiars, conductes i dinàmiques inadequades per tal de fer-les més adaptatives. Tot i això, si no som constants i responsables amb el tractament, si no seguim les pautes que ens donen, no esperem observar cap canvi. Hem de ser constants i perseverants. Si en fem un ús intermitent per decisió pròpia o ho fem “a la nostra manera”, és ben probable que el resultat sigui negatiu.

Com veieu, tots tenim responsabilitats respecte als canvis i l’evolució dels nostres infants. Hem de recordar quin és el nostre paper, què ens podem exigir (a nosaltres i als altres) i donar el màxim de nosaltres mateixos per tal d’assegurar-nos una bona vida pels nostres nens.

Comparteix i dóna’ns un like si t’ha semblat útil i interessant! No oblideu seguir-nos a les xarxes socials!

L’equip de psicòlegs de l’Associació.

 

_________________________________________________________________________________________________

 

¡Buenos días familias! Hoy os traemos un post sobre un tema de preocupación general: ¿Cómo evolucionará mi hijo/a?

Como es natural, a las familias les preocupa que sus hijos/as crezcan y de qué manera lo haran. Las dificultades de nuestros pequeños/as, a veces, nos hacen pensar que no podrán avanzar en un entorno y una sociedad como en la que vivimos.

Pero…¿realmente las dificultades tienen tanto peso como pensamos?

Bien, el TEA no es una enfermedad, por lo tanto, no hay nada que curar. Es una condición que acompañará a la persona toda la vida y la persona aprenderá a vivir con ella. Para poderla ayudar a que sea una persona lo más autónoma posible y conozca el entorno en el que vive, necesitará una serie de factores a su favor que promuevan una buena evolución. Estos factores son:

  • Soporte familiar: Las familias pueden ser las grandes potenciadoras de la autonomia del niño o bien, un techo para sus vidas. Desde la Asociación, os animamos a perder el miedo, a confiar en vuestros hijos y sus capacidades y a enseñarles a través del modelaje: si el niño/a no sabe qué hacer o no sabe actuar de una manera en concreto, explicadles y enseñadles cómo lo hacéis. Si aun así, no lo hacen bien, reforzad su esfuerzo, ya les saldrá en la próxima ocasión! Vuestros hijos agradecerán la confianza que dipositéis en ellos cuando dejéis que se equivoquen y la ternura con la que les expliquéis cómo hacerlo de otra manera. ¿Cómo aprendemos las personas si no es a base de equivocarnos? Y qué mejor manera de equivocarse si sé que papá o mamá estarán allí para contarme cómo mejorar!
  • Soporte terapéutico y escolar: Cuanto antes puedan iniciarse las terapias, mejor. Antes se recibirán las pautas y las ayudas necesarias que os piden vuestros hijos. Los niños son como esponjas, así pues, aprovechemos la capacidad de retención y aprendizaje que tienen para darles seguridad desde el primer momento!
  • Adherencia al tratamiento: Ya sea farmacológico o psicológico, desde la Asociación queremos remarcaros una vez más la importancia de ser constantes y estables. El tratamiento psicológico ayuda a generar cambios en sistemas familiares, conductas y dinamicas inadecuadas con la finalidad de hacerlas más adaptativas. Aun así, si no somos constantes y responsables con el tratamiento, si no seguimos las pautas que se nos dan, no espermos observar ningún cambio. Tenemos que ser constantes y perserverantes. Si hacemos un uso intermitente por decisión propia o lo hacemos a “nuestra manera”, es bien probable que el resultado sea negativo.

Como véis, todos tenemos responsabilidades respeto a los cambios y evolución de nuestros niños/as. Tenemos que recordar cuál es nuestro papel, qué nos podemos exigir (a nosotros y a los demás) y dar el máximo de nosotros mismos con tal de asegurarnos una buena vida para nuestros niños.

Comparte y danos like si te ha parecido util e interesante! No olvidéis seguirnos en las redes sociales!

El equipo de psicólogos de la Asociación.