Avui parlarem sobre els diferents cercles socials amb els que ens trobem al llarg de la nostra vida i els diferents graus de confiança que tenim amb cadascun d’ells. La majoria de persones saben molt bé a qui poden explicar algunes coses i a qui algunes altres. Posem un exemple: un nen de 12 anys arriba a casa i la mare veu que es rasca molt el cabell, la mare revisa que no siguin polls. Malauradament si que ho són, la mare li diu al fill: tens polls, els haurem de treure amb un xampú, no et farà pas mal.

Al dia següent el neurotipic arriba a classe, pensant si els seus companys es donaran compte que té polls. Es fixa si li miren el cabell, però sembla ser que ho ha pogut amagar.

Al dia següent la persona amb Trastorn del Espectre de l’Autisme arriba a classe, i crida als 4 vents que té polls, que ja s’ha fet un tractament, però que ahir tenia polls que la seva mare li va veure.

Quina penseu que és la reacció per part dels companys del nen amb TEA? Si, si, ja penseu bé, els seus companys no es volen apropar a ell i es burlen de que té polls, es fa tot un drama per quelcom tan corrent com els polls.

Un altre exemple són les abraçades, la majoria de persones saben que poden fer una abraçada als seus familiars sense demanar permís perquè són el seu nucli i tenen molta confiança, les persones atípiques poden agafar aquest mateix raonament però amb tots els seus cercles, ja que confonen els cercles i la confiança, per això és fonamental explicar-lis a qui hem de demanar permís per fer abraçades o a qui no hem de fer abraçades o amb qui les podem fer espontàniament.

Un altre exemple, imagineu-vos que estem a casa i tenim una discussió amb el nostre fill, estem en un moment calent i se’ns escapa una paraulota, és important parlar dels secrets entre els familiars i de perquè no hem d’explicar tot el que passa a casa. Com? Podem explicar-los que la mare o el pare no estan orgullosos del que han dit i per tant s’avergonyeixen, amb lo que els hi hem de guardar el secret. El mateix amb els nostres germans, imagineu que el germà es fa pipi al llit quan ja és gran… expliquem-lis que són coses que no s’han de explicar més enllà del nostre cercle de confiança.

Cal destacar que ells no ho fan amb la intenció de fer quedar malament als seus estimats, sinó que són sincers, transparents i a vegades inadequats, per això la importància de explicar-los que ser sincers no és ser adequats!

Els neurotipics ja saben quines coses poden dir i quines no i quines conseqüències pot tenir. Però a les persones amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme a vegades els hi costa delimitar els seus cercles socials i són sincers amb tots ells. Els hi hem de fer entendre que la sinceritat no sempre és adequació i hem de saber que podem dir i a qui li podem dir.

Es important delimitar correctament els cercles i la confiança que tenim amb les diferents persones que ens envolten. Com fer-ho? Podeu practicar-ho a casa o bé quan observeu una confusió de cercle explicar-li i donar-li la alternativa. Us deixem unes frases i els cercles de confiança per a que pugueu practicar-ho!

A quin grup li explicaries?

He vist al meu millor amic menjar-se els mocs

El meu respall de dents es electric

Jo un dia vaig fer-me pipi al llit quan ja era gran

La meva mare va cridar molt fort al meu germà

El meu germà no sap la taula del 8

Anar despullada davant d’ells

La meva habitació és de color verda

La meva mare ha perdut la feina i ara està a l’atur

El meu pare va dir una paraulota

La meva mare cobra 3000 euros

No em cau bé l’amic del meu germà

No m’agrada la coliflor

A casa no tenim aigua calenta

Ahir el meu pare plorava perque va perdre a un joc

Ha mort la meva mascota

Jo visc al Carrer Rosa i Sensat número 28, 2n-2na

Tinc polls i em raparan al 0

Algú es cau: a quin cercle puc riure

No m’agrada jugar a tennis

Mentides

Explicar alguna cosa íntima

A l’escola m’han pegat

Fer una abraçada sense demanar permís

Fer una abraçada demanant permís

Parlar amb un llenguatge informal (et rebentaré a aquest joc, no tens ni idea de jugar)

Demanar que et convidin a la festa d’aniversari

Convidar a casa a jugar a la play

Demanar menjar

Corregir, dir que algú s’ha equivocat

Demanar un favor

Cridar

Mentides piadoses

Bromes de mal gust

Pegar

Fer una caricia

Tocar el cabell

Dir alguna cosa negativa de al persona (no et queda bé el pentinat, tens les dents mal posades, estas gordo…)

Dir-li a algú “ets un pesat”

Ser assertiu

Dir que alguna cosa ens molesta

Explicar quina és la cosa que més por em fa en el món

Fer un petó

Fer pessigolles

 

 

Hoy hablaremos sobre los diferentes círculos sociales con los que nos encontramos a lo largo de nuestra vida y los diferentes grados de confianza que tenemos con cada uno de ellos. Los neurotípicos saben muy bien a quien les pueden explicar algunas coses y a quien otras. Pongamos un ejemplo: un niño de 12 años llega a casa y su madre ve que se rasca mucho el pelo, la madre revisa que no sean piojos. Lamentablemente si lo son la madre le dice a su hijo que tiene piojos y que le pondrá un champú para deshacerse de ellos.

Al día siguiente el neurotipico llega a clase, pensando si sus compañeros se darán cuenta que tiene piojos. Se fija si sus compañeros le miran el pelo, pero parece ser que ha pasado por desapercibido.

Al día siguiente el niño con Trastorno del Espectro del Autismo llega a clase, y grita a los 4 vientos que tiene piojos, que es verada, que ya se ha hecho un tratamiento pero que ayer tenía piojos que su madre se los vio.

¿Cuál pensáis que será la reacción de los compañeros del niño con TEA? Si, si, lo que pensáis sus compañeros no se quieren acercar a él i se burlan de que tiene piojos, se hace un dramón por algo tan corriente como tener piojos.

Otro ejemplo son los abrazos, los neurotipicos saben que pueden dar un abrazo a sus familiares sin pedir permiso porque son su núcleo y tienen mucha confianza, las personas con TEA pueden coger el mismo razonamiento pero con todos sus círculos. Ya que confunden los círculos y la confianza, por eso es fundamental explicarle a quien debemos pedir permiso para dar abrazos o a quien no tenemos que dar abrazos o a cuando podemos abrazar de forma espontánea.

Otro ejemplo, imaginaos que estamos en casa y tenemos una discusión con nuestro hijo, estamos en un momento caliente y se nos escapa una palabrota, es importante hablar de los secretos entre familiares y de porque no tenemos que explicar todo lo que pasa en casa ¿Cómo? Podemos explicarles que nosotros no estamos orgullosos de haber dicho la palabrota sino que nos avergonzamos de ello, por eso tenemos que guardar secretos. Lo mismo con nuestros hermanos, imaginaros que el hermano se hace pis en la cama cuando ya es mayor, expliquémosles que son coses que no se han de explicar más lejos que nuestro círculo de confianza. Se tiene que destacar que las persones con Trastorno del Espectro del Autismo no lo hacen con la intención de hacer quedar mal a sus queridos sino que son sinceros transparentes y a veces inadecuados ¡Por eso es importante explciales que ser sinceros no es se adecuados!

Los neurotpicos ya saben que coses pueden decir y que coses no porque pueden dar lugar a consecuencias. Pero las persones con Trastorno del Espectro del Autismo a veces les cuesta delimitar sus círculos sociales i son sinceros con todos ellos. Les tenemos que hacer entender que la sinceridad no siempre es adecuación uy que debemos saber que podemos decir i a quien.

Es importante delimitar correctamente los círculos y al confianza que tenemos con las diferentes persones que nos rodean, ¿Cómo hacerlo? Podéis practicarlo en casa o bien cuando observéis alguna confusión de circulo explicarle y darle una alternativa. ¡Os dejamos unes frases y los círculos de confianza para que podáis practicar-lo!

 

¿A que círculo se lo explicarias?

He visto a mi mejor amigo comerse los mocos

Mi cepillo de dientes es eléctrico

Yo un día me hice pis en la cama cuando ya era mayor

Mi madre no sabe la tabla del 8

Mi madre le gritó muy fuerte a mi hermano

Ir desnuda

Mi habitación es de color verde

Mi madre ha perdido el Trabajo y está en el paro

Mi padre dice palabrotas

Mi madre cobra 3000 euros al mes

No me cae bien el amigo de mi hermano

No me gusta la coliflor

En casa no tenemos agua caliente

Ayer mi padre lloraba porque perdió a un juego

Ha muerto mi mascota

Vivo en la calle Rosa i Sensat, 28, 2-2na

Tengo piojos y me raparan al 0

Explicar alguna cosa íntima

Dar un abrazo sin pedir permiso

Dar un abrazo pidiendo permiso

En la escuela me han pegado

Pedir comida

Corregir cuando alguien se equivoca

Gritar

Pegar

Tocar el pelo

Hacer una caricia

Hacer cosquillas

Dar un beso