Des de fa un temps els pares del Martí estan ben contents. Quan arriba a casa ja parla d’alguns companys de classe, concretament de la Lucía i el Pablo. Fins i tot comenta que són els seus amics. El Martí porta temps treballant les habilitats socials i la comunicació recíproca per aproximar-se satisfactòriament a aquelles persones de qui voldria ser amic. Els esforços del Martí han sigut profitosos!
Per a la majoria de pares aconseguir que el seu fill faci algun amic és una meta desitjada, ho és igual per el Martí? Probablement sí! Ell tenia ganes de poder jugar amb amics a l’hora del pati, anar a casa d’ells o fins i tot, participar d’una festa d’aniversari. De fet, quan s’acosta el seu, proposa als pares de preparar una festa de pijames amb tots els companys i companyes del curs.
Arriba el dia de la festa i sembla que quelcom no funciona. El Martí està tens, s’enfada, té gelos i no vol compartir els pares ni les seves joguines, no vol dormir a la mateixa habitació que els companys, no menja, es frustra jugant i sobretot vol que marxin els convidats.

Què podem fer com a pares davant d’una situació així?
Sí, ens podem entusiasmar amb els nostres fills i gaudir de la preparació de la festa. Alhora podem seguir alguns passos que facilitaran l’èxit de la trobada:

 1. Explicar al nostre fill/a què és i què s’espera d’un amfitrió.
  Aquella persona que organitza un esdeveniment, rep els convidats a casa seva i els atén adequadament. S’espera que sigui amable; que accepti els regals amb un gràcies (encara que no li agradin); que tingui paciència; que comparteixi el seu temps, espai i joguines i el més important: que es diverteixi!
 2. Decidir lloc, tipus de festa i convidats
  Com en el cas del Martí, si és la primera vegada que el nostre fill prepara una festa és recomanable que sigui en un entorn conegut per ell, que no sigui de llarga durada i que es convidi a pocs companys. Se l’ha de fer partícip de tot el procés per tal que indirectament pugui anar anticipant i estructurant com serà l’esdeveniment.
 3. Preparar les invitacions 
 4. Preparar la festa
  S’ha de tenir en compte quants convidats hi haurà, quin menjar els agrada, quines activitats es faran i quanta estona durarà. Aquests punts com a pares els hem de tenir molt clars, però sobretot els ha de saber el protagonista.
 5. Prevenció de dificultats
  A nivell visual pot ser d’utilitat fer un esquema de les diferents parts de la festa: benvinguda; començar a berenar; rebre, obrir i donar les gràcies pels regals; compartir les joguines, participar en els jocs dels companys o proposar un joc; l’arribada dels pares dels amics; acomiadar-se dels amics i els pares i agrair que hagin vingut.
  També pot ser d’utilitat pactar amb el nostre fill/a les joguines que voldrà compartir, per tal de guardar aquelles que vulgui per ell a una altra habitació.
  Per a dinamitzar la festa podem pensar jocs grupals que sapiguem que poden agradar als convidats i a l’amfitrió. Com per exemple endevinar animals, pica paret, la gallineta cega, la bomba, etc.
  Tenir clares quines conductes esperem del nostre fill/a per tal d’anticipar-li i reforçar-li. Per tal de guiar-lo se li pot explicar a l’orella el model de la conducta desitjada. Us exposem uns quants exemples:
  Donar les gràcies als regals que no li agradin tant.
             Participar a un joc en grup que no li agradi massa (ex. futbol).
             Compartir una joguina nova amb un amic.
             Acceptar perdre una partida d’un joc.
             Esperar a la taula mentre tots estan berenant.
             Intentar sumar-se a converses dels companys.
  Recompensa: han de ser centrades en promoure la participació a la festa. Poden ser que esculli el següent joc en grup; jugar una estona sol amb les seves joguines, poder-se disfressar, ser el primer en un joc de taula, etc.
  Finalment, si ens comenta que hi ha alguna situació que creu que el posarà molt nerviós com l’excés de soroll, la frustració, el cansament, etc. li podem proposar que quan es senti així pugui anar a un racó tranquil, prèviament pactat, per tal de calmar-se i reincorporar-se a la festa amb l’energia renovada.

Aquestes recomanacions us poden ser de profit, sempre que tinguem en compte que cada infant és un món. Entre tantes pautes veiem que no us hem comentat l’aspecte més important! Gaudiu de la festa i ajudeu a que el vostre fill també ho pugui fer. Perquè probablement serà la primera de moltes festes que gaudirà.

Com sempre, esperem que us hagi semblat interessant i pràctica aquesta publicació! El proper juernes tindrem una nova entrada, no te la perdis!

Si consideres que pot ser útil per a algú i t’ha agradat, pots compartir-la amb els companys de feina, amics i per les xarxes socials, i donar-nos un enorme LIKE!
Us esperem d’aquí una setmana amb noves recomanacions, consells i idees en un nou article!

Fins la propera!
L’equip de Psicòlegs/gues de TEAMAR.

Font imatge: https://st3.depositphotos.com/2885805/16536/v/1600/depositphotos_165369536-stock-illustration-kids-party-poster.jpg

_____________________________________________________________________

Desde hace un tiempo los padres de Martí están muy contentos. Cuando llega a casa ya habla de algunos compañeros de clase, concretamente de Lucía y Pablo. Incluso comenta que son sus amigos. Martí lleva tiempo trabajando las habilidades sociales y la comunicación recíproca para aproximarse satisfactoriamente a aquellas personas de quienes querría ser su amigo. ¡Los esfuerzos de Martí han sido provechosos!

Para la mayoría de padres conseguir que su hijo haga algún amigo es una meta deseada, lo es igual para Martí? ¡Probablemente sí! Él tenía ganas de poder jugar con amigos a la hora del patio, ir a casa de ellos o incluso, participar de una fiesta de cumpleaños. De hecho, cuando se acerca el suyo, propone a los padres de preparar una fiesta de pijamas con todos los compañeros y compañeras del curso.

Llega el día de la fiesta y parece que algo no funciona. Martí está tenso, se enfada, tiene celos y no quiere compartir los padres ni sus juguetes, no quiere dormir en la misma habitación que los compañeros, no come, se frustra jugando y sobre todo quiere que marchen los invitados.

Qué podemos hacer como padres ante una situación así?
Sí, nos podemos entusiasmar con nuestros hijos y disfrutar de la preparación de la fiesta. A la vez podemos seguir algunos pasos que facilitarán el éxito del encuentro:

 1. Explicar a nuestro hijo/a qué es y que se espera de un anfitrión.
  Aquella persona que organiza un acontecimiento, recibe los invitados en su casa y los atiende adecuadamente. Se espera que sea amable; que acepte los regalos con un gracias (aunque no le gusten); que tenga paciencia; que comparta su tiempo, espacio y juguetes y el más importante: que se divierta!
 2. Decidir lugar, tipo de fiesta e invitados
  Como en el caso de Martí, si es la primera vez que nuestro hijo prepara una fiesta es recomendable que sea en un entorno conocido por él, que no sea de larga duración y que se invite a pocos compañeros/as. Se lo tiene que hacer partícipe de todo el proceso para que indirectamente pueda ir anticipando y estructurando cómo será el acontecimiento.
 3. Preparar las invitaciones
 4. Preparar la fiesta
  Se tiene que tener en cuenta cuántos invitados habrá, qué les gusta para comer, qué actividades se harán y cuánto rato durará. Estos puntos como padres los tenemos que tener muy claros, pero sobre todo los tiene que saber el protagonista.
 5. Prevención de dificultades
  A nivel visual puede ser de utilidad hacer un esquema de las diferentes partes de la fiesta: bienvenida; empezar a merendar; recibir, abrir y dar las gracias por los regalos; compartir los juguetes, participar en los juegos o proponer uno; la llegada de los padres de los amigos; despedirse de los amigos y los padres y agradecer que hayan venido.
  También puede ser de utilidad pactar con nuestro hijo/a los juguetes que querrá compartir, para guardar aquellos que quiera para él en otra habitación.
  Para dinamizar la fiesta podemos pensar juegos grupales que sepamos que pueden gustar a los invitados y al anfitrión. Como por ejemplo adivinar animales, pica pared, la gallinita ciega, la bomba, etc.
  Tener claras qué conductas esperamos de nuestro hijo/a para anticiparle y reforzarle. Para guiarlo se le puede explicar a la oreja el modelo de la conducta deseada. Os exponemos unos cuántos ejemplos:
        Dar las gracias a los regalos que no le gusten tanto.
        Participar a un juego en grupo que no le guste demasiado (ej. fútbol).
        Compartir un juguete nuevo con un amigo.
        Aceptar perder una partida de un juego.
        Esperar a la mesa mientras todos están merendando.
        Intentar sumarse a conversaciones de los compañeros.
  Recompensas: tienen que ser centradas en promover la participación en la fiesta. Pueden ser que escoja el siguiente juego en grupo; jugar un rato solo con sus juguetes, poderse disfrazar, ser lo primero en un juego de mesa, etc.
  Finalmente, si nos comenta que hay alguna situación que cree que lo posará muy nervioso como el exceso de ruido, la frustración, el cansancio, etc. le podemos proponer que cuando se sienta así pueda ir a un rincón tranquilo, previamente pactado, para calmarse y reincorporarse a la fiesta con la energía renovada.
  Estas recomendaciones os pueden ser de provecho, siempre que tengamos en cuenta que cada niño es un mundo. ¡Entre tantas pautas vemos que no os hemos comentado el aspecto más importante! Disfrutar de la fiesta y ayudar a que vuestro hijo también lo pueda hacer. Porque probablemente será la primera de muchas fiestas que disfrutará.

¡Como siempre, esperamos que os haya parecido interesante y práctica esta publicación! ¡El próximo juernes tendremos una nueva entrada, no te la pierdas!

¡Si consideras que puede ser útil para alguien y te ha gustado, puedes compartirla con los compañeros de trabajo, amigos y por las redes sociales, y darnos un enorme LIKE!

Os esperamos de aquí una semana con nuevas recomendaciones, consejos e ideas en un nuevo artículo!

Hasta la próxima!
El equipo de Psicólogos/gas de TEAMAR.

Fuente imagen: https://st3.depositphotos.com/2885805/16536/v/1600/depositphotos_165369536-stock-illustration-kids-party-poster.jpg