Bon dia, famílies! Avui dia 24 de març, volem parlar sobre la importància de la utilització de suports visuals en el dia a dia de tots els infants amb TEA, i el perquè de forma tant recurrent els diferents professionals que hi intervenen, insisteixen en la seva utilització diària.

Què és un suport visual?

De ben segur que haureu escoltat parlar d’alguns dels beneficis d’utilitzar suports visuals com són ajudar a estructurar el dia a dia dels infants amb TEA, promocionar el seu llenguatge, beneficiar l’adquisició d’hàbits i autonomia entre d’altres. Però què és exactament un suport visual? Una de les primeres coses que ens venen al cap al parlar de suports visuals són els pictogrames, però hi ha moltes altres coses que també ho són i que les tenim de forma natural i integrem en la nostra rutina d’una forma totalment inconscient.

Un suport visual no deixa de ser qualsevol cosa que veiem i podem utilitzar en la nostra vida quotidiana per a obtenir informació, des del semàfor quan creuem el carrer, a les fotografies que fem quan sortim a la muntanya el cap de setmana. Al cap i a la fi, coses que ens ajuden a comprendre i a relacionar-nos amb el nostre entorn.

Posant un exemple de la nostra vida quotidiana, si anem a comprar al supermercat coses que ens falten a casa i ho fem de memòria, és més probable que ens deixem alguna cosa però, en canvi, si abans ens fem una llista amb el que ens falta possiblement no ens oblidarem res. Aquest seria un dels molts exemples de suports visuals que utilitzem en la nostra vida pel nostre benefici, i que podem adaptar pels nostres nois i noies.

Per què poden ser tan útils pels nois i noies amb TEA?

Normalment les persones amb TEA presenten habilitats visuals superiors a les seves habilitats lingüístiques i verbals, pel que tot suport visual permanent que reforci els missatges verbals, els resultarà de gran profit en el seu dia a dia. Per altra banda, també hem de tenir en compte que l’ajuda de suports visuals com poden ser objectes, imatges, pictogrames, calendaris, gestos, etc., són molt flexibles i fàcilment ens ajudaran a fer molt més atractius i motivadors entorns d’aprenentatge o d’adquisició d’hàbits d’autonomia, entre d’altres; ajudant, així, a captar la seva atenció en allò que potser d’una altra manera no els hi generaria massa interès.

Un dels altres motius pels quals també resulten tant útils, és degut a les dificultats derivades de les funcions executives com ho són la planificació i l’organització. Amb suports visuals com calendaris i seqüencies d’imatges, podem ajudar a estructurar activitats, tasques, etc., d’una forma molt més atractiva i fàcil de processar per ells i elles.

Alguns exemples de suports visuals que podem utilitzar

Objectes: En les primeres etapes de la vida, els nens/es perceben i comencen a entendre el món a través de l’exploració dels objectes que els rodegen, per tant aquests poden ser utilitzats per promocionar l’adquisició de llenguatge i habilitats comunicatives inicials.

Imatges: Possiblement un dels suports visuals més versàtils i utilitzats en la nostra vida quotidiana gràcies a les noves tecnologies. Dia a dia ens trobem immersos en un món ple d’imatges que ens permeten entendre i obtenir una representació de moltes coses que no tenim al davant realment. Això ens pot ajudar a estructurar i planificar activitats diàries dels nostres fills/es, a entendre normes socials, promocionar situacions de converses a través de fotografies, entre altres coses.

Gestos: També es consideren suports visuals expressions físiques del cos que poden complementar els missatges orals i inclús afegir-hi significat. Hi ha sistemes alternatius de comunicació que incorporen aquests principis com són el Sistema Bimodal i la paraula complementada, però no entrarem a parlar-ne en aquesta publicació.

Del que sí parlarem són dels gestos que apareixen de forma natural i que tenen un gran valor durant les primeres etapes de la vida, com són senyalar, moviments de cap per afirmar o negar, i altres gestos convencionals pertanyents a la cultura pròpia (hola, adeu, etc.); aquests són útils, sobretot, per establir una comunicació ràpida i funcional abans i durant l’aparició del llenguatge oral.

Pictogrames: Són dels recursos visuals més utilitzats ja que resulten simples i menys específics que les imatges, el que pot beneficiar la capacitat de generalitzar, aprendre i memoritzar.

Una gran font de pictogrames d’accés lliure són els que hi ha a la web de ARASAAC en la que també trobareu molts materials, activitats i jocs basats en la utilització d’aquests pictogrames com a suport visual.

Calendaris: Aquests sobretot s’han de tenir en compte per promoure hàbits d’organització i planificació. En podem trobar de simples que utilitzin alguns objectes com a recordatori del que han de fer, amb imatges i els típics que van acompanyats de missatges escrits. Tots ells es poden complementar amb colors diferents per facilitar la comprensió ràpida, etc.

I per últim, hem de tenir en compte que la pròpia organització de l’entorn físic dona molta informació visual i ens pot ajudar a reduir les distraccions i, per tant, afavorir l’adquisició d’aprenentatges de tot tipus.

—————————————————————————————————————————————————————

¡Buenos días familias! Hoy día 24 de marzo queremos hablar sobre la importancia de la utilización de soportes visuales en el día a día de todos los niños/as con TEA, y el porqué de forma tan recurrente los diferentes profesionales que intervienen insisten en su utilización.

¿Qué es un soporte visual?

De bien seguro que habréis escuchado muchas veces que es muy importante utilizar soportes visuales para ayudar a estructurar el día a día de los niños/as con TEA, promocionar su lenguaje, beneficiar la adquisición de hábitos de autonomía entre otros. ¿Pero qué es exactamente un soporte visual? Una de las primeras cosas que se nos viene a la cabeza al hablar de ellos, son los pictogramas, pero hay muchas otras cosas que también lo son y que las tenemos de forma natural e integramos en nuestra rutina de forma totalmente inconsciente.

Un soporte visual no deja de ser cualquier cosa que vemos y podemos utilizar en nuestra vida cotidiana para obtener información, des de un semáforo cuando cruzamos la calle a las fotografías que hacemos cuando vamos de excursión a la montaña el fin de semana. Al fin y al cabo, son cosas que nos ayudan a comprender y a relacionarnos con nuestro entorno.

Para poner un ejemplo de nuestra vida cotidiana, si vamos a comprar al supermercado cosas que nos faltan en casa y lo hacemos de memoria, es más probable que nos dejemos alguna cosa, pero en cambio, si antes nos hacemos una lista con lo que necesitamos posiblemente no nos dejaremos nada. Este sería uno de los muchos ejemplos de soportes visuales que utilizamos en nuestra vida para nuestro beneficio, y que podemos adaptar a nuestros chicos y chicas.

¿Por qué pueden ser tan útiles para los chicos y chicas con TEA?

Normalmente, las personas con TEA presentan habilidades visuales superiores a sus habilidades lingüísticas y verbales, por lo que todo soporte visual permanente que refuerce los mensajes verbales les resultará de gran provecho en su día a día. Por otro lado, también hemos de tener en cuenta que la ayuda de soportes visuales como pueden ser objetos, imágenes, pictogramas, calendarios, gestos, etc., son muy flexibles y fácilmente nos pueden ayudar a hacer mucho más atractivos y motivadores entornos de aprendizaje o la adquisición de hábitos de autonomía, entre otros, ayudando así a captar su atención en aquello que tal vez de otra forma no les generaría ningún interés.

Otro de los motivos por los cuales también resultan ser tan útiles, es debido a las dificultades derivadas de las funciones ejecutivas como son la planificación y la organización. Con soportes visuales como calendarios y secuencias de imágenes, podemos ayudar a estructurar actividades, tareas, etc., de una forma mucho más atractiva y fácil de procesar para ellos y ellas.

Algunos ejemplos de soportes visuales que podemos utilizar

Objetos: En las primeras etapas de la vida, los niños/es perciben y empiezan a entender el mundo a partir de la exploración de objetos que los rodean, por lo tanto, estos pueden ser utilizados para promocionar la adquisición de lenguaje y habilidades comunicativas iniciales.

Imágenes: Posiblemente uno de los soportes visuales más versátiles y utilizados en nuestra vida cotidiana gracias a las nuevas tecnologías. Día a día nos encontramos sumergidos en un mundo lleno de imágenes que nos permiten entender y obtener una representación de muchas cosas que no tenemos delante realmente. Esto nos puede ayudar a estructurar y planificar actividades diarias de nuestros hijos/as, a entender normas sociales, promocionar situaciones de conversación a partir de fotografías entre otras cosas.

Gestos: También se consideran soportes visuales expresiones físicas del cuerpo que pueden complementar mensajes orales e incluso, añadirles significado. Hay sistemas alternativos de comunicación que incorporan estos principios como son el Sistema Bimodal y la palabra complementada, pero no entraremos a hablar de ellos en esta publicación.

De lo que sí que hablaremos es de los gestos que aparecen de forma natural y que tienen un gran valor durante las primeras etapas de la vida, como son señalar, movimientos de cabeza para afirmar o negar, y otros gestos convencionales pertenecientes a la cultura propia (hola, adiós, etc.), que son útiles, sobretodo, para establecer una comunicación rápida y funcional antes y después de la aparición del lenguaje oral.

Pictogramas: Son de los recursos visuales más utilizados ya que resultan simples i menos específicos que las imágenes, lo que puede beneficiar la capacidad de generalizar, aprender y memorizar.

Una gran fuente de pictogramas de acceso libre son los que proporciona la web de ARASAAC en la que también encontraréis muchos materiales, actividades y juegos basados en la utilización de pictogramas como soporte visual.

Calendarios: Estos sobre todo se tienen que tener en cuenta para promocionar hábitos de organización y planificación. Podemos encontrar de más simples que utilizan objetos como recordatorio de lo que se tiene que hacer, con imágenes y los típicos que van acompañados de mensajes escritos. Todos ellos se pueden complementar con colores diferentes para facilitar la comprensión de forma ágil, etc.

Por último, debemos tener en cuenta que la propia organización del entorno físico da mucha información visual y nos puede ayudar a reducir las distracciones, y por lo tanto beneficiar la adquisición de aprendizajes de todo tipo.

Los psicólogos y psicólogas de TEAMAR