A visita una de les preguntes més recurrents per part de les famílies és com poden extrapolar el que hem estat treballant a sessió a casa. Una de les nostres respostes més habituals és, també, que intenteu aplicar-ho en el dia a dia, aprofiteu qualsevol oportunitat i excusa per parlar d’emocions, fer preguntes per fomentar l’ús de la teoria de la ment, verbalitzar el que sentim o l’emoció que ells estan mostrant… 

Avui us volem parlar d’un bon pretext per parlar d’emocions amb els peques de casa: La música!

La música infantil ha evolucionat molt els últims anys, i aquí Catalunya comptem amb un bon repertori de grups amb lletres genials per a treballar tot el que us pogueu imaginar. Grups com la Lali Begood, Ambauka o el Pot Petit poden ser els vostres millors amics per a parlar d’emocions i d’empatia. 

Per exemple, el Pot Petit té cançons com “el lleó vergonyós”, “el cuc poruc” o “el gat enfadat”, que ens donen idees d’aquelles coses que ens van bé per a poder gestionar cadascuna d’aquestes emocions. Ambauka, d’altra banda, té cançons com “content de veure’t” que dóna idees d’aquelles coses que fem quan estem contents, i com cadascú viu de forma diferent aquesta emoció. Per últim, la Lali Begood té cançons com “la vida secreta de les formigues”, que parla de l’arrepentiment amb un exercici d’empatia formidable!

Posem un exemple:

“Papa, he matat una formiga.
Avui al cole, a l’hora del pati, jugava a caniques i a l’última jugada,
una formigueta negra ha creuat pel mig…
m’ha despistat i ho he perdut tot en un instant!
Ella seguia caminant sense saber que jo la mirava d’aquí cap allà,
i d’allà cap aquí. I l’he aixafada amb el dit, i quan l’he mirat
m’ha fet molta pena, una pena terrible, i penso…

Era una formiga, corria sempre.
I era tan petita que ni la veies,
però tenia una vida,
ningú no ho ha pensat.
Uo, Uoho, Uoho, Uouoooo, hoho!


I ara, ara no paro de pensar en la formigueta,
que a casa seva tota la família la trobin a faltar.
I “mira ja són les 12, i no ha vingut a sopar”

[…]”

  • Què és el que ha passat? L’infant s’ha despistat jugant a caniques i ha perdut la partida.
  • Per què s’ha despistat? Perquè vist una formiga.
  • Per què creus que ha aixafat a la formiga? Perquè ha perdut per culpa de despistar-se mirant-la.
  • Ha estat culpa de la formiga que es despistés? No, ha estat ell qui s’ha despistat.
  • Per tant, no ha estat culpa de la formiga que perdés? No, ha estat ell.
  • Aleshores per què ho ha fet? Perquè estava frustrat per haver perdut i ha pagat la seva frustració amb la formiga.
  • I per què ha pagat la frustració amb la formiga? Perquè quan estem frustrats molts cops ens costa pensar què és el que realment ha passat o qui en té la responsabilitat i aleshores culpem, ens enfadem o ho paguem amb qualsevol.
  • Per què sent pena després? Perquè se n’ha adonat del que ha fet, que no tenia cap motiu per fer-ho, i ara es sent culpable.
  • Per què pensa en la vida de la formiga i la seva família? Perquè pensa que estaran preocupats i tristos per ella, connecta amb l’empatia.

Us animem a escoltar-les a casa i fer comentaris als vostres fills i filles, per exemple, sobre quines coses ajuden als animals a calmar-se (en el cas del gat enfadat o el lleó vergonyós, per exemple) i així explicar-los el que us va bé a vosaltres i preguntar-los quines coses creuen que els aniria bé a ells i elles. Si estan entrant a la preadolescència, podeu fer el mateix amb pel·lícules o sèries, mireu-les junts de tant en tant, i ajudeu-los a veure-les amb “uns altres ulls”!

A més a més, són cançons que musicalment són súper xulis , així que els grans també les podreu gaudir! A casa ens passem el dia cantant-les nosaltres!

Esperem que us hagi resultat d’interès l’entrada d’avui i que la compartiu!

Equip de TEAMAR.


En visita una de las preguntas más frecuentes que nos hacen es: “¿Y esto, cómo lo trabajo desde casa?” Una de nuestras respuestas más habituales es, también, que intentéis aplicarlo en el día a día, aprovechando cualquier oportunidad y excusa para hablar de emociones, hacer preguntas para fomentar el uso de la teoria de la mente, verbalizar lo que sentimos o la emoción que ellos muestran…

Hoy os queremos hablar de un buen pretexto para hablar de emociones con los peques de casa: ¡La música!

La música infantil ha evolucionado mucho los últimos años, y aquí contamos con un buen repartorio de grupos con letras geniales para trabajar todo lo que os podais imaginar. Grupos como Lali Begood, Ambauka o el Pot Petit pueden ser vuestros mejores amigos para hablar de emociones y empatía.

Por ejemplo, el Pot Petit tiene canciones como “el lleó vergonyós”, “el cuc poruc” o “el gat enfadat”, que nos dan ideas de aquellas cosas que nos van bien para gestionar cada una de estas emociones. Amauka tiene canciones como “content de veure’t” que da ideas de aquellas cosas que nos apetece hacer cuando estamos contentos, y las formas distintas de vivir esta emoción. Por último, la Lali Begood tiene canciones como “la vida secreta de les formigues”, que habla del arrepentimiento y la frustración con ejercicio de empatía formidable.

A modo de ejemplo:

“Papa, he matat una formiga.
Avui al cole, a l’hora del pati, jugava a caniques i a l’última jugada,
una formigueta negra ha creuat pel mig…
m’ha despistat i ho he perdut tot en un instant!
Ella seguia caminant sense saber que jo la mirava d’aquí cap allà,
i d’allà cap aquí. I l’he aixafada amb el dit, i quan l’he mirat
m’ha fet molta pena, una pena terrible, i penso…

Era una formiga, corria sempre.
I era tan petita que ni la veies,
però tenia una vida,
ningú no ho ha pensat.
Uo, Uoho, Uoho, Uouoooo, hoho!


I ara, ara no paro de pensar en la formigueta,
que a casa seva tota la família la trobin a faltar.
I “mira ja són les 12, i no ha vingut a sopar”

[…]”

Qué ha pasado? El niño se ha despistado jugando a canicas y ha perdido.
Por qué se ha despistado? Porqué ha visto una hormiga.
Por qué cres que ha chafado la hormiga? Porqué ha perdido por culpa de despistarse mirandola.
Ha sido culpa de la hormiga que se despistara? No, ha sido él quien se ha despistado.
Por tanto, no ha sido culpa de la hormiga que perdiese? No.
Entonces por qué lo ha hecho? Porqué estaba frustrado por haber perdido y ha pagado su frustración con la hormiga.
Y por qué la ha pagado con ella? Porqué cuando estamos frustrados muchas veces nos cuesta pensar qué es lo que realmente ha pasado o quien tiene la responsabilidad y entonces culpamos, nos enfadamos o lo pagamos con cualquiera.
Por qué siente pena después? Porqué se da cuenta de lo que ha hecho, que no tenía motivo de hacerlo y ahora se siente culpable.
Por qué piensa en la vida de la hormiga y su familia? Porqué piensa que estarán preocupados y tristes por ella. Conecta con la empatía el niño.

Os animamos a escucharlas en casa y hacer comentarios a vuestros hijos e hijas, por ejemplo, sobre qué cosas ayudan a los animales a calmarse en el caso de las canciones del Pot Petit, y así explicarles lo que os va bien a vosotros, y preguntarles lo que creen que les iría bien a ellos y ellas.

Si estan entrado en la preadolescencia, podéis hacer lo mismo con películas o series, miradlas juntos de vez en cuando, y ayudadles a verlas con “otros ojos”!

Además, son canciones muy chulis, seguro que los mayores también las disfrutaréis! En casa nos pasamos el día cantándolas!

Esperamos que os haya resultado de interés la publicación y que la compartáis!

Equipo TEAMAR