Quants cops haurem sentit el famós “toc-toc-toc, Penny?” seguit de la mateixa frase dos cops més?. Moltíssims!! Però, algun cop ho hem sentit tant sols un únic cop sense ser repetit? Hem vist mai a en Sheldon Cooper entrar a una casa sense trucar a la porta d’aquesta forma tant característica? Està clar que no. Això és degut a que en Sheldon sempre fa la mateixa rutina quan entra a un lloc, però com veiem en el vídeo, té moltes més rutines i manies concretes. Això és el que s’anomenen “els Rituals”.

Sovint, els nens i nenes amb TEA, poden sentir pressió per les demandes socials, degut a les alteracions en la interacció i la comunicació amb els altres. Una forma de rebaixar l’ansietat que aquestes demandes els poden causar, és buscant una estructura a través de conductes repetitives.

Totes les persones fem algun tipus de conducta repetida en situacions concretes o quotidianes, però si en un moment donat no les poguéssim fer, no ens causaria un gran trasbals. En canvi, als nens/es amb TEA sí. Com diem, aquests rituals són estratègies útils per a ells i els donen tranquil·litat, per tant, no fer-les els pot trencar aquesta estructura i els pot angoixar molt.

Aquest tipus de conductes poden ser molt diverses, des de trucar diversos cops a la porta abans d’entrar, apagar i encendre el llum d’una habitació, col·locar o tocar un objecte de forma determinada, etc. El que resulta problemàtic d’aquesta conducta, tot i rebaixar el nivell d’angoixa, és que algunes d’aquestes conductes no són gens normalitzades i interfereixen en la seva socialització.

Com podem ajudar a que deixin de fer aquestes conductes? Com diem, ja que són unes conductes que ajuden a disminuir l’estrès, seran difícils d’eliminar per complet. El que sí que podem fer és ajudar a reduir el nombre o les situacions en que es fan aquestes conductes, o reemplaçar-les per altres més normalitzades i igual d’eficaces per reduir els nivells d’ansietat.

Per exemple, podem plantejar que redueixin el nombre de vegades que fan la conducta, sent conscients que ha de ser una disminució gradual i que no podem exigir reduir-ho de cop. També els podem donar alternatives més viables per a fer la conducta o proposar que es faci en un moment determinat, que no resulti tant disfuncional.

Esperem que us hagi sigut útil aquesta publicació i… sobretot! Recorda que cada JUERNES tenim nous posts! No te’ls perdis!

Si t’ha agradat o creus que pot ajudar a algú, pots compartir-ho al Facebook, Twitter i donar-nos un súper LIKE!

Fins la propera!

Equip de psicòlegs de l’associació TEAMAR

Fonts:

Youtube, recopilació sèrie de televisió “Big Bang Theory”