Aquesta setmana ha sigut el dia internacional de la dona i avui volem continuar reivindicant-lo amb l’article dels dijous. Per a donar veu i força al TEA femení, us presentem a unes quantes dones conegudes amb aquest diagnòstic:


Greta Thunberg
“Ser diferent és un superpoder”, explicava ella al donar a conèixer la seva Asperger. Es tracta d’una noia de 19 anys, activista mediambiental, que va començar a manifestar-se en diferents ciutats en contra del canvi climàtic. Gràcies a la seva perseverança, s’ha mostrat una lluitadora incansable per a la preservació del planeta. El seu discurs, poètic i impactant, ha generat molt de ressò i ha captat l’atenció de moltes persones arreu del món.


Susan Boyle
És una cantant anglesa qui va vendre milions de discs a posteriori de participar a Got Talent. Als 51 anys, després d’un diagnòstic erroni a la seva infància, va ser diagnosticada de TEA. Posar-li un nom a les seves dificultats la va alleujar. Es tracta d’un dels casos de dones que han rebut el diagnòstic en edat avançada.


I es que, desgraciadament, el TEA femení pot passar desapercebut en moltes ocasions. Alguns dels factors que estan relacionats amb la baixa detecció de l’autisme en nenes i dones són:


Diferent forma d’interacció: prefereixen jocs verbals i socials, i tenen més habilitats en la reciprocitat; en contraposició als nens, que s’incorporen més a jocs grupals i físics.
Alteracions emocionals en més proporció que els seus iguals masculins, el que pot portar a un diagnòstic erroni.
Control de la simptomatologia del TEA en grups socials, utilitzant, per exemple, la imitació. Radera de camuflar les pròpies dificultats s’hi amaga la por a no ser acceptada.


Daryl Hannah
Actriu nord-americana reconeguda pels seus papers a Kill Bill i a Sense8. A la seva adolescència va ser diagnosticada de TEA, destacant una marcada timidesa i fòbia social. Anar als Oscar resultava molt difícil per a ella, però ha aconseguit actuar en pel·lícules importants.


Nina Marker
Aquesta jove model va publicar a les xarxes socials una fotografia amb una samarreta on sortia una abella i es llegia “Be kind. I have autism” (Sigues amable. Tinc autisme). Ella manifesta que va ser víctima d’un sistema educatiu que no sap lidiar amb les persones amb la seva condició, el que ens recorda la importància de la formació a professionals.
La psicoeducació al grup d’iguals és també de gran rellevància per tal de fomentar la inclusió i garantir una bona socialització d’aquestes persones.

Sara Codina
Reconeguda pel seu compte d’Instagram @mujeryautista, la Sara, diagnosticada als 41 anys, divulga informació sobre el TEA a les xarxes. Explica algunes de les dificultats que ha tingut al llarg de la seva vida i fa activisme d’una manera planera i alegre.


El diagnòstic tardà o, fins i tot, la manca de diagnòstic obstaculitzen la possibilitat de realitzar intervencions de qualitat per a poder oferir suport a les dones amb TEA. Això és només una petita part de les dificultats en les que es troben. Elles, alçant la veu, ja han donat el primer pas.
També cal recordar que les dones transgènere TEA també són dones. I avui també és el seu dia.


Escoltem-les i fugim de l’estigma. Ara i sempre.

Els psicòlegs i psicòlogues de TEAMAR.