Sexting i TEA

Què és el Sexting?

Crear i enviar contingut sexual propi (fotos, vídeos, missatges) mitjançant l’ús de les TIC. Actualment hi ha estudis que refereixen que és una pràctica que ja comença des dels 12 anys i es potencia als 17 anys. No hi ha diferències per sexes.

Quins poden ser els riscos?

“Sexting forçat”: Quan el vostre fill/a envia fotos o vídeos de caràcter sexual sota la pressió o insistència de l’altra persona. En aquest cas, les noies són les que més ho pateixen.

“Sextorsió”: Quan es fan servir fotos o vídeos sexuals per amenaçar o fer xantatge a algú. En aquest cas, les noies són les que més ho pateixen.

Sexting no consentit: Quan es fa difusió de contingut sexual sense el consentiment de la víctima. No hi ha diferències per sexes.

Atenció sexual no desitjada: Quan reps o fas comentaris, preguntes sexuals o interacció sexual amb algú que no ho desitja. En aquest cas, les noies són les que més ho pateixen.

Hi ha països que opten per la prevenció evitant que els adolescents s’impliquin en sexting, fins i tot en països com els EUA es pot arribar a entendre com un delicte, però en canvi altres països opten per un enfocament basat en la normalitat, sent el sexting una conducta normal entre adolescents, acceptant que passarà i informar dels riscos i com practicar-ho de forma segura.

Des de l’equip de psicòlegs de TEAMAR de forma individual i/o grupal podem treballar aquest fet mitjançant psicoeducació, alertant dels riscos que pot suposar aquesta pràctica a la xarxa.

1. Tota la informació que es comparteix per mitjans digitals deixa de ser privat i es pot difondre o utilitzar per fer mal.

2. Despullar-se davant de la càmera no és un acte que es faci només per a la persona que es troba a l’altre costat de la pantalla. Poden capturar-se les imatges i fer-les servir posteriorment.

3. No relacionar-se amb persones desconegudes per xarxes, encara que resultin atractives i de confiança.

4. Tothom té dret a negar-se a qualsevol cosa que l’altra persona demani.

5. Si es rep un xantatge, mai no s’hi ha d’accedir.

A més d’una bona psicoeducació basada en els riscos per prendre consciència del Sexting i les xarxes, també podrem fer servir els Cercles de Confiança per tractar aquest tema. Coneixent amb qui pot suposar més o menys risc i en quines situacions o contextos es podria fer. Finalment, és molt important que es pugui parlar en família i sempre hi hagi una comunicació assertiva i una escolta activa per poder comprendre i ajudar els nostres fills/es.

A continuació, presentem un vídeo il·lustratiu del risc que cal fer aquesta pràctica amb persones que coneixem a la xarxa.

Esperem que us hagi agradat aquest article i que us hagi estat útil! Si ha estat així, compartir-ho i doneu-li LIKES!

Ens veiem el proper dijous!

L’equip de psicòlegs i psicòlogues de TEAMAR


Sexting y TEA

¿Qué es el Sexting?

Crear y enviar contenido sexual propio (fotos, vídeos, mensajes) mediante el uso de las TICs. Actualmente hay estudios que refieren que es una practica que ya empieza desde los 12 años y se potencia a los 17 años. No hay diferencias por sexos.

¿Cuáles pueden ser los riesgos?

“Sexting forzado”: Cuando su hijo/a envía fotos o videos de carácter sexual bajo la presión o insistencia de la otra persona. En este caso, las chicas son las que más lo sufren.

“Sextorsión”: Cuando se emplean fotos o videos sexuales para amenazar o chantajear a alguien. En este caso, las chicas son las que más lo sufren.

Sexting no consentido: Cuando se hace difusión de contenido sexual sin el consentimiento de la víctima. No hay diferencias por sexos.

Atención sexual no deseada: Cuando recibes o haces comentarios, preguntas sexuales o interacción sexual con alguien que no lo desea. En este caso, las chicas son las que más lo sufren.

Hay países que optan por la prevención evitando que los adolescentes se impliquen en sexting, incluso en países como EEUU se puede llegar a entender cómo un delito, pero en cambio, otros países optan por un enfoque basado en la normalidad, siendo el sexting una conducta normal entre adolescentes, aceptando que va a ocurrir e informar de los riesgos y cómo practicarlo de forma segura.

Desde el equipo de psicólog@s de TEAMAR de forma individual y/o grupal podemos trabajar este hecho mediante psicoeducación, alertando de los riesgos que puede suponer esta práctica en la red.

  1. Toda la información que se comparte por medios digitales deja de ser privado y puede difundirse o ser utilizado para hacer daño.
  2. Desnudarse delante de la cámara no es un acto que se haga solo para la persona que se encuentra al otro lado de la pantalla. Pueden capturarse las imágenes y emplearlas posteriormente.
  3. No relacionarse con personas desconocidas por redes, aunque resulten atractivas y confiables.
  4. Toda persona tiene derecho a negarse a cualquier cosa que la otra persona pida.
  5. Si se recibe un chantaje, nunca se debe acceder a él.

Además de una buena psicoeducación basada en los riesgos para tomar consciencia del Sexting y las redes, también podremos utilizar los Círculos de Confianza para tratar este tema. Conociendo con quién puede suponer más o menos riesgo y en qué situaciones o contextos se podría realizar. Por último, es muy importante que se pueda hablar en familia y siempre haya una comunicación asertiva y una escucha activa para poder comprender y ayudar a nuestros hijos/as.

A continuación, presentamos un vídeo ilustrativo del riesgo que hay de hacer esta práctica con personas que conocemos en la red.

¡Esperemos que os haya gustado este articulo y que os haya sido de utilidad! ¡Si ha estado así, compartirlo y dadle LIKES!

¡Nos vemos el próximo juernes!

El equipo de psicólogos y psicólogas de TEAMAR