Aquests dies en els que ens trobem confinats, poden aparèixer moments en els que ens sentim més irritables i es generin conflictes a casa. Primer de tot, volem dir-vos que és legítim que us sentiu així. Són dies molt complicats, moltes hores a casa, els petits que potser no acaben d’entendre la situació…. Buff!!

Per això és molt important que vosaltres com a pares us cuideu molt, ja que no podreu ajudar als vostres fills i filles si no us sentiu bé!

Procureu tenir algun moment del dia en que tingueu un espai i temps per a vosaltres. Desenvolupeu una activitat que us ajudi a connectar amb vosaltres mateixos i a estar tranquils. Algunes activitats que us recomanem són: llegir, fer ioga, escoltar música, dibuixar o pintar mandales o una dutxa calenta. Segur que teniu algun hobbie o una activitat que sempre posposeu. Aprofiteu aquest moment i gaudiu, us ho mereixeu!

Ara que ja sabeu que es imprescindible que us cuideu, us donarem algunes estratègies que us ajudin en els moments en el que el vostre fill o filla es pugui sentir més nerviós.

Són activitats que podeu desenvolupar durant el dia, sobretot abans d’anar a dormir, no només en els moments més conflictius o de més intensitat emocional.

  • Pels més petits us recomanem poder explicar el conte de la tortuga i ensenyar a fer aquesta postura per relaxar-se. Us deixem el conte escrit per l’Anna Carpena.

LA TORTUGA SÀVIA

Vet aquí que una vegada hi havia una tortuga petita que no li agradava l’escola. Es deia Tortugueta. Ella el que volia era quedar-se a casa o bé anar a voltar tot el dia pel carrer. La Tortugueta pensava que era massa difícil provar d’escriure, massa difícil llegir llibres o fer matemàtiques. Li agradava molestar els seus companys, prendre’ls el llapis, amagar els fulls… No li agradava compartir i no li agradava escoltar els seus mestres. Trobava massa difícil seguir les normes de l’escola. També trobava massa difícil no enfadar-se.

Cada dia la Tortugueta es deia a ella mateixa que intentaria no posar-se en problemes. Però cada dia s’enfadava, se sentia frustrada i llavors feia alguna cosa que no havia de fer i ja tenia problemes. Sentia com si no tingués control sobre el que feia. 

Les altres tortugues no volien jugar amb ella  i la Tortugueta es va començar a sentir sola i dolenta.

Un dia que la Tortugueta se sentia pitjor que mai es va trobar amb la tortuga més gran i més vella del seu barri. Era la tortuga sàvia que tenia més de 200 anys i sabia moltes, moltes coses. La Vella Tortuga Sàvia va preguntar a la tortugueta:

– “Tortugueta, per què estàs tan trista?” 

La tortugueta li va contestar fluixet, perquè estava una mica vergonyosa davant d’aquella tortuga tan vella i tan sàvia

– “És que tinc un problema molt gran. Sempre que estic enfadada o frustrada no em puc controlar. Sempre estic al mig de baralles i em sembla que ningú  m’estima”. 

La Vella Tortuga Sàvia era molt amable i va voler ajudar la Tortugueta.

–“Mira –li va dir- et diré un secret. La solució dels teus problemes la tens tu. La solució està amb tu, vagis on vagis”.   

La Tortugueta no ho entenia.

– “És la teva closca, la teva closca… és per això que tens una closca. Sempre que estiguis enfadada, o et sentis frustrada o preocupada, tu el que has de fer és entrar dins teu”.  La Vella Tortuga Sàvia li va explicar encara més bé.

tortuga

 

– “Quan siguis dins teu, pots seguir aquests passos:  

Em dic a mi mateix/a 

  1. “stop”
  2.  respiro profundament
  3.  dic com em sento
  1. quin problema tinc. 

 

– Després descansa fins que els teus sentiments no siguin tan forts, fins que et sentis calmada” 

La Vella Tortuga Sàvia va ensenyar a la Tortugueta com posar-se dins la closca per calmar-se, tal i com ara jo us ensenyaré (modelar)

“Ho veieu? feu així: creueu els braços per davant del pit, llavors digueu-vos a vosaltres mateixos stop, després respiro profundament, dic com em sento i quin problema tinc. “

Llavors la Vella  Tortuga Sàvia va dir: 

– “Ara ja ho saps, la pròxima vegada que tinguis problemes entra dins teu i calma’t”. A la Tortugueta li va agradar la idea i ho va voler provar (“ara ho provem tots”).

L’endemà, a l’escola, la Tortugueta estava fent feina quan un company es va posar a molestar-la, va sentir com es començava a enfadar i just quan anava a pegar-lo es va recordar del que la Vella Sàvia tortuga li havia dit.

La Tortugueta sabia que estava enrabiada i es va voler controlar, així és que va posar els braços, el cap i les potes dins la closca. Llavors es va dir a ella mateixa “stop”, va respirar profundament i va dir “estic enfadada i algú m’està molestant!”

La Tortugueta estava contenta de veure que era agradable estar dins seu, que s’hi estava bé. Aviat es va sentir tranquil.la. Quan va sortir es va quedar sorpresa de veure que la seva mestra estava somrient, li va dir que se sentia molt orgullosa d’ella.  

Això, la Tortugueta ho va practicar una vegada i una altra i una altra, moltes vegades. Sempre que sentia que alguna cosa la preocupava, es posava dins la closca i es calmava. Quan algú la pegava o l’empipava, o quan la feina de l’escola era molt difícil per ella, anava dins seu i descansava. La Tortugueta se’n sentia molt orgullosa. 

Després d’unes setmanes, la Tortugueta va descobrir que als seus amics els agradava jugar amb ella i que la feina li semblava més fàcil. Se sentia feliç. La tortugueta mai més va pensar que era dolenta.  

  • Una altra opció és jugar a “com un globus”

Li direm al infant que haurà de fer com si fos un globus, inflar-se d’aire i després deixar-lo anar.

Li indicarem de manera pausada, que inspiri molt lentament fins a que noti els pulmons i l’abdomen plens d’aire. Després haurà d’expulsar lentament tot l’aire, s’haurà de desinflar poc a poc com un globus.

Si l’infant té dificultats per saber quan està ple d’aire, podrem ensenyar-li amb la seva mà a notar com s’infla i desinfla.

  • Podreu incorporar fàcilment durant aquests dies l’activitat de pintar mandales. És una tècnica de mindfulness que posa en pràctica l’atenció conscient i la creativitat, proporcionant relaxació i calma. A internet podreu trobar diferents plantilles per a pintar-les.

 

Us recomanem que si cap d’aquestes tècniques us ha fet el pes, feu d’investigadors i investigadores, i descobriu què us ajuda a relaxar-vos a vosaltres i als vostres fills/es!!

Estarem encantats i encantades de que les compartiu amb nosaltres, que compartiu aquesta publicació, i ens doneu molts likes! Aviat més!

 

L’equip de Psicòlegs i Psicòlogues de TEAMAR

 

Font imatge: https://blocs.xtec.cat/emocionat/

_________________________________________________________________

 

Estos días en los que nos encontramos confinados, pueden aparecer momentos en los que nos sentimos más irritables y se generen conflictos a casa. Antes que nada, queremos deciros que es legítimo que os sintáis así. Son días muy complicados, muchas horas a casa, los pequeños que quizás no acaban de entender la situación…. ¡¡Buff!!

Por eso es muy importante que vosotros como padres os cuidéis mucho, ¡puesto que no podréis ayudar a vuestros hijos e hijas si no os sintáis bien!

Procurad tener algún momento del día en que tengáis un espacio y tiempo para vosotros. Desarrollad una actividad que os ayude a conectar con vosotros mismos y a estar tranquilos. Algunas actividades que os recomendamos son: leer, hacer yoga, escuchar música, dibujar o pintar mandalas o una ducha caliente. Seguro que tenéis algún hobbie o una actividad que siempre posponéis. Aprovechad este momento y disfrutad, ¡os lo merecéis!

Ahora que ya sabéis que se imprescindible que os cuidéis, os daremos algunas estrategias que os ayuden en los momentos en el que vuestro hijo o hija se pueda sentir más nervioso.

Son actividades que podéis desarrollar durante el día, sobre todo antes de ir a dormir, no solo en los momentos más conflictivos o de más intensidad emocional.

  • Para los más pequeños os recomendamos poder explicar el cuento de la tortuga y enseñar a hacer esta postura para relajarse. Os dejamos el cuento escrito por la Anna Carpena.

LA TORTUGA SABIA

He aquí que una vez había una tortuga pequeña que no le gustaba la escuela. Se llamaba Tortuguilla. Ella lo que quería era quedarse a casa o bien ir a dar vueltas todo el día por la calle. Tortuguilla pensaba que era demasiada difícil probar de escribir, demasiado difícil leer libros o hacer matemáticas. Le gustaba molestar sus compañeros, quitarles el lápiz, esconder las hojas… No le gustaba compartir y no le gustaba escuchar sus maestros. Encontraba demasiado difícil seguir las normas de la escuela. También encontraba demasiado difícil no enfadarse.

Cada día Tortuguilla se decía a ella misma que intentaría no meterse en problemas. Pero cada día se enfadaba, se sentía frustrada y entonces hacía algo que no tenía que hacer y ya tenía problemas. Sentía cómo si no tuviera control sobre el que hacía. 

Las otras tortugas no querían jugar con ella  y Tortuguilla se empezó a sentir sola y mala.

Un día que Tortuguilla se sentía peor que nunca se encontró con la tortuga más grande y más vieja de su barrio. Era la tortuga sabia que tenía más de 200 años y sabía muchas, muchas cosas. La Vieja Tortuga Sabia preguntó a la tortuguilla:

– “Tortuguilla, por qué estás tan triste?” 

Tortuguilla le contestó flojito, porque estaba un poco vergonzosa ante aquella tortuga tan vieja y tan sabia

– “Es que tengo un problema muy grande. Siempre que estoy enfadada o frustrada no me puedo controlar. Siempre estoy en medio de peleas y me parece que nadie me quiere”. 

La Vieja Tortuga Sabia era muy amable y quiso ayudar Tortuguilla.

–“Mira –le dijo- te diré un secreto. La solución de tus problemas la tienes tú. La solución está contigo, vayas donde vayas”.   

Tortuguilla no lo entendía.

– “Es tu caparazón, tu caparazón… es por eso que tienes un caparazón. Siempre que estés enfadada, o te sientas frustrada o preocupada, tú lo que tienes que hacer es entrar dentro de tuyo”.  La Vieja Tortuga Sabia le explicó todavía más bien.
– “Cuando seas dentro de tuyo, puedes seguir estos pasos:  

Me digo a mí mismo/a tortuga
1. “stop”

2. respiro profundamente

3. digo como me siento

4. qué problema tengo 

– Después descansa hasta que tus sentimientos no sean tan fuertes, hasta que te sientas calmada” 

La Vieja Tortuga Sabia enseñó a la Tortuguilla como ponerse dentro del caparazón para calmarse, tal y como por ejemplo yo os enseñaré (modelar)

“¿Lo veis? Haced así: cruzáis los brazos por delante del pecho, entonces decíos a vosotros mismos/as stop, después respiro profundamente, digo cómo me siento y qué problema tengo.” 

Entonces la Vieja  Tortuga Sabia dijo: 

– “Ahora ya lo sabes, la próxima vez que tengas problemas entra dentro de tuyo y cálmate”. A Tortuguilla le gustó la idea y lo quiso probar (“ahora lo probamos todos”).

El día siguiente, en la escuela, Tortuguilla estaba haciendo trabajo cuando un compañero se puso a molestarla, sintió como se empezaba a enfadar y justo cuando iba a pegarlo se acordó de lo que la Vieja Sabia tortuga le había dicho.

Tortuguilla sabía que estaba enrabiada y se quiso controlar, así es que posó los brazos, la cabeza y las patas dentro de el caparazón. Entonces se dijo a ella misma “stop”, respiró profundamente y dijo “¡estoy enfadada y alguien me está molestando!

Tortuguilla estaba contenta de ver que era agradable estar para sus adentros, que se estaba bien. Pronto se sintió tranquila. Cuando salió se quedó sorprendida de ver que su maestra estaba sonriendo, le dijo que se sentía muy orgullosa de ella.  

Esto, Tortuguilla lo practicó una y otra vez y otra, muchas veces. Siempre que sentía que algo la preocupaba, se metía dentro del caparazón y se calmaba. Cuando alguien la pegaba o la enfadaba, o cuando el trabajo de la escuela era muy difícil por ella, iba para sus adentros y descansaba. Tortuguilla se sentía muy orgullosa. 

Después de unas semanas, Tortuguilla descubrió que a sus amigos les gustaba jugar con ella y que el trabajo le parecía más fácil. Se sentía feliz. Tortuguilla nunca más pensó que era mala.  

  • Otra opción es jugar a “como un globo

Le diremos al niño o niña que tendrá que hacer como si fuera un globo, hincharse de aire y después soltarlo.

Le indicaremos de manera pausada, que inspire muy lentamente hasta que note los pulmones y el abdomen llenos de aire. Después tendrá que expulsar lentamente todo el aire, se tendrá que deshinchar poco a poco como un globo.

Si el niño o niña tiene dificultades para saber cuando está lleno de aire, podremos enseñarle con su mano a notar como se hincha y deshincha.

  • Podréis incorporar fácilmente durante estos días la actividad de pintar mandalas. Es una técnica de mindfulness que pone en práctica la atención consciente y la creatividad, proporcionando relajación y calma. En internet podréis encontrar diferentes plantillas para pintarlas.

Os recomendamos que si alguna de estas técnicas os ha convencido, haced de investigadores e investigadoras, ¡¡y descubrid qué os ayuda a relajaros a vosotros y a vuestros hijos/as!!

Estaremos encantados y encantadas de que las compartáis con nosotros, que compartáis ésta publicación, ¡y nos deis muchos likes! ¡Pronto más!
El equipo de Psicólogos y Psicólogas de TEAMAR

 

Fuente imatgen: https://blocs.xtec.cat/emocionat/