Qui no s’ha sentit desorientat, esporuguit i sensible davant del que està passant? Podríem dir que la incertesa emocional s’ha contagiat entre la població i és esperable, que hàgim sentit angoixa, espant i molta preocupació. Els nostres fills/es amb TEA encara que semblen aliens a aquests maldecaps de ben segur estan captan aquestes emocions. Podeu fer un cop d’ull a aquesta entrada sobre l’Empatia per a entendre-ho millor: https://associacioteaaspergermaresme.wordpress.com/2020/02/27/que-no-tinc-empatia-en-tinc-massa-que-no-tengo-empatia-tengo-demasiada/.

Fins que no arribi la calma haurem de lidiar amb el que sentim i què millor que fer-ho amb família! Hi ha coses que no podem controlar i quan passa la millor opció és tenir una actitud activa cap al nostre benestar. Ens activem plegats? Us presentem un compendi recursos i entrades del nostre bloc que us donaran idees per acompanyar als /a les vostres fills/es.

Viu el present
Gaudir del present farà que la nostra ment no s’estanqui en preocupacions i pensaments repetitius. Per a augmentar-ne l’efecte podeu combinar-ho amb tècniques que ens aportin calma i serenitat.

  • Mindfulness: consisteix en concentrar-se en la activitat que estem fent, com per exemple pintar, jugar, cuinar, parlar, menjar, fer-se una dutxa, etc. Qualsevol activitat ens serveix! Podeu llegir més aquí:
    https://associacioteaaspergermaresme.wordpress.com/2020/01/09/tecnica-de-mindfulness-en-persones-amb-tea-tecnica-de-mindfulness-en-personas-con-tea/

 

  • Meditació guiada infantil:
    https://www.youtube.com/watch?v=u2I02YbMcdo&list=PLwZkNPWVRDvDeSf8Vs_CMFD14gxk9uGBk

 

  • Relaxació pares i fills:
    https://associacioteaaspergermaresme.wordpress.com/2019/10/31/oh-no-la-tornada-a-casa-es-un-descontrol-oh-no-la-vuelta-a-casa-es-un-descontrol/

 

  • Tècniques de relaxació:
    https://associacioteaaspergermaresme.wordpress.com/2018/11/22/entendre-i-gestionar-les-nostre-emocions-un-repte-dificil-pero-necessari-entender-y-gestionar-nuestras-emociones-un-reto-dificil-pero-necesario/

Mou-te, practica esport.
En pocs dies la nostra activitat física s’ha reduït força, en alguns casos quasi totalment. Mantenir el cos actiu pot ser el nostre aliat per a reduir la intensitat de les emocions que sentim. Recomanem de 30 minuts a una hora diària pels adolescents i infants més tranquils i si són moguts poden necessitar el doble d’estona.

  • Seguiu una classe online d’esport, pot ser des de ioga a body combat.
  • Pugeu i baixeu les escales del bloc de pisos.
  • Competiu qui pot fer més salts seguits.
  • Prepareu una gimcana esportiva a casa.
  • Utilitzeu videojocs esportius com wii fit, wii sport o just dance.
  • Si es possible que vagin amb patins, patinet o bici per casa.
  • Feu una cursa per casa.
  • Competiu qui fa més passes (comproveu quantes amb el mòbil o rellotge intel·ligent).

Accepta el teu present.
Potser és dels consells més complicats que us hem donat. En pocs dies la nostra normalitat ha fet un gir de 180º a partir de decisions alienes. Es inevitable que oposem resistència a aquest canvi de direcció, una part de nosaltres ho comprèn i l’altre ho rebutja. Com abans ajudem a les persones amb TEA a tolerar i assumir com a propi aquest canvi de rumb, més ràpidament podran sentir-se en calma.
Probablement alguns de vosaltres heu sentit a parlar del concepte resiliència, és a dir, de la capacitat de la persona per a superar reptes i dificultats vitals. La majoria de psicòlegs quan pensem en resiliència ens ve el cap Victor Frankl, psiquiatra jueu que va sobreviure a diversos camps de concentració nazi. Creiem que una de les seves frases cèlebres resumeix el que us volem transmetre amb aquesta publicació: “Quan ja no podem canviar una situació, tenim el desafiament de canviar-nos a nosaltres mateixos.”

Així doncs, esperem que aquestes idees us ajudin una mica a gestionar millor les emocions, juntament amb les últimes entrades de relaxació. Poc a poc, anirem aprenent a fer-ho millor, és tot un procés! Ens veiem molt aviat!
I com sempre, recomaneu-vos als vostres amics i coneguts, i compartiu les pautes amb enormes LIKES si penseu que us poden ser útils!

L’Equip de Psicòlegs i Psicòlogues de TEAMAR

____________________________________________________________________

¿Quién no se ha sentido desorientado, asustado y sensible ante lo que está pasando? Podríamos decir que la incertidumbre emocional se ha contagiado entre la población y es esperable, que hayamos sentido angustia, miedo y mucha preocupación. Nuestros hijos/se con TEA aunque parecen ajenos a estos dolores de cabeza seguro que captan estas emociones. Podéis echar un vistazo en esta entrada sobre la Empatía para entenderlo mejor: https://associacioteaaspergermaresme.wordpress.com/2020/02/27/que-no-tinc-empatia-en-tinc-massa-que-no-tengo-empatia-tengo-demasiada/.

Hasta que no llegue la calma tendremos que lidiar con lo que sentimos ¡y qué mejor que hacerlo en familia! Hay cosas que no podemos controlar y cuando pasa la mejor opción es tener una actitud activa hacia nuestro bienestar. ¿Nos activamos juntos? Os presentamos un compendio de recursos y entradas de nuestro blog que os darán ideas para acompañar a vuestros hijos/as.

Vive el presente
Disfrutar del presente hará que nuestra mente no se estanque en preocupaciones y pensamientos repetitivos. Para aumentar el efecto podéis combinarlo con técnicas que nos aporten calma y serenidad.

  • Mindfulness: consiste al concentrarse en la actividad que estamos haciendo, como por ejemplo pintar, jugar, cocinar, hablar, comer, hacerse una ducha, etc. ¡Cualquier actividad nos sirve! Podéis leer más aquí:
    https://associacioteaaspergermaresme.wordpress.com/2020/01/09/tecnica-de-mindfulness-en-persones-amb-tea-tecnica-de-mindfulness-en-personas-con-tea/

  • Meditación guiada infantil:
    https://www.youtube.com/watch?v=u2i02ybmcdo&list=plwzknpwvrdvdesf8vs_cmfd14gxk9ugbk

  • Relajación padres e hijos:
    https://associacioteaaspergermaresme.wordpress.com/2019/10/31/oh-no-la-tornada-a-casa-es-un-descontrol-oh-no-la-vuelta-a-casa-es-un-descontrol/

  • Técnicas de relajación:
    https://associacioteaaspergermaresme.wordpress.com/2018/11/22/entendre-i-gestionar-les-nostre-emocions-un-repte-dificil-pero-necessari-entender-y-gestionar-nuestras-emociones-un-reto-dificil-pero-necesario/

Muévete, practica deporte.
En pocos días nuestra actividad física se ha reducido bastante, en algunos casos casi totalmente. Mantener el cuerpo activo puede ser nuestro aliado para reducir la intensidad de las emociones que sentimos. Recomendamos de 30 minutos a una hora diaria para los adolescentes y niños más tranquilos y si son movidos pueden necesitar el doble de rato.

  • Seguid una clase online de deporte, puede ser desde yoga a bodycombat.
  • Subid y bajad las escaleras del bloque de pisos.
  • Competid quién puede hacer más saltos seguidos.
  • Preparad una gincana deportiva a casa.
  • Utilizad videojuegos deportivos como wii fit, wii sport o just dance.
  • Si se posible que vayan con patines, patinete o bici por casa.
  • Haced una carrera por casa.
  • Competid quién hace más pasos (comprobad cuántas con el móvil o reloj inteligente).

Acepta tu presente.
Quizás es de los consejos más complicados que os hemos dado. En pocos días nuestra normalidad ha hecho un giro de 180° a partir de decisiones ajenas. Es inevitable que opongamos resistencia a este cambio de dirección, una parte de nosotros lo comprende y el otro lo rechaza. Cuánto antes ayudemos a las personas con TEA a tolerar y asumir como propio este cambio de rumbo, más rápidamente podrán sentirse en calma.
Probablemente algunos de vosotros habéis sentido a hablar del concepto resiliencia, es decir, de la capacidad de la persona para superar retos y dificultades vitales. La mayoría de psicólogos cuando pensamos en resiliencia nos viene a la cabeza Viktor Frankl, psiquiatra judío que sobrevivió a varios campos de concentración nazi. Creemos que una de sus frases célebres resume el que os queremos transmitir con esta publicación: “Cuando ya no podemos cambiar una situación, tenemos el desafío de cambiarnos a nosotros mismos.”

Así pues, esperamos que estas ideas os ayuden un poco a gestionar mejor las emociones, junto con las últimas entradas de relajación. Poco a poco, iremos aprendiendo a hacerlo mejor, ¡es todo un proceso! ¡Nos vemos muy pronto!
Y como siempre, ¡recomendadnos a vuestros amigos y conocidos, y compartid las pautas con enormes LIKES si pensáis que os pueden ser útiles!

El Equipo de Psicólogos y Psicólogas de TEAMAR