L’estat d’alarma s’allarga, el confinament continua i segueixo sense veure’m amb les meves amistats, aquells familiars que no viuen amb mi, i moltes d’aquelles persones que estimo i trobo a faltar… i van passant cites i quedades que havíem fet abans de confinar-nos, dinars, sopars, aniversaris i festes… I segueixo a casa, dins d’aquestes quatre parets, amb les mateixes persones, convivint dia rere dia… i encara ens van arribant notícies que la situació va per llarg! Bufa! Tinc ganes de veure’m amb altres persones, tinc ganes de sortir d’aquí! Mira, saps què? M’és igual, quedo amb els col·legues per treure els gossos junts o anem a comprar i així amb l’excusa ens veiem… Ostres! La poli! Com? Una multa per estar reunits? Bufa… doncs res, que no els puc veure… Jolín, què llarg se’m farà això…

Aquesta situació està basada en fets reals. Fa uns pocs dies just davant de casa la policia va multar a 4 adolescents que estaven passejant el gos junts, i per més arguments que van intentar esgrimir l’única resposta que van obtenir va ser: 

“Feu-vos una vídeotrucada.”

A nivell social aquest confinament pot afectar-nos de dues maneres diferents: En primer lloc, pot succeir que poc a poc ens anem abandonant a la vida ermitana, desconnectant-nos del món social, i que ens tanquem amb les nostres sèries, pel·lícules, jocs, vídeojocs, vídeos, experiments i manualitats… tancant-nos dins nostre. Això pot comportar una notable dificultat per a tornar a socialitzar quan acabi la situació actual, pot suposar un deteriorament de les nostres habilitats socials o un pas enrere en les relacions amb les nostres amistats. 

En segon lloc, podem fer ús de la flexibilitat que ens donen les noves tecnologies i relacionar-nos a partir d’elles! Com? Doncs molt senzill!

Podem trucar-nos o fer-nos vídeotrucades amb amics i familiars. Les vídeotrucades ens permeten naturalitzar una mica més la relació, doncs poder-nos veure les cares ens fa sentir més aprop els uns dels altres.

D’altre banda, amb els més petitons de la casa podem fer vídeotrucades amb familiars nostres o les famílies dels seus amiguets per a poder fer alguna activitat junts. Per exemple, podem fer galetes plegats, cadascú des de la seva llar, alguna manualitat o experiment. Fer-ho és molt senzill, si les famílies ho parleu prèviament i pacteu els materials que necessitareu. Un cop iniciada la vídeotrucada, només necessiteu que una de les famílies guiï els passos que han d’anar seguint i poc a poc fer plegats la manualitat o les receptes. És un bon moment per a demanar-li als avis que ens ensenyin a cuinar aquelles magdalenes tan delcioses que fan! Fins i tot, podem fer la vídeotrucada i posar-nos alguna obra de teatre o concerts que artistes com el Circ Raluy o la Dàmaris Gelabert estan fent aquests dies, i que als petits els encanten. Així poden veure-la plegats i compartir l’alegria i les sorpreses que els deparin!

Amb els que són una mica més grandets, podem fer quedades per fer jocs de taula, per exemple. Podem fer jocs com el “Qui és qui?”, el “Simon says”, jugar a endevinalles, o, fins i tot, si tenim els mateixos jocs a casa, com podria ser el “Monopoli”, podeu jugar cadascú amb el seu taulell la mateixa partida.

Pel que fa als adolescents i adults, poden xatejar amb els seus col·legues per “WhatsApp”, “Hangout”, “Discord”, “Telegram” o qualsevol altre plataforma que els permeti fer-ho, fer vídeotrucades per xerrar, o jugar a jocs de taula o jocs on-line, com el “Catan”, “Black stories”, “Story cubes”… Hi ha multitud d’opcions!

Vivim un moment difícil, un repte socialment parlant, però si logrem mantenir la relació amb les nostres amistats durant aquest període excepcional, de ben segur que sortiran reforçades! 

Des de TEAMAR us animem a que sigueu creatius i que les cuideu, ja sigui amb les propostes que us oferim, o de la forma que millor se us acudeixi!

Fins molt aviat!

L’Equip de Psicòlegs i Psicòlogues de TEAMAR 

 

Font de la imatge: https://www.lanacion.com.ar/tecnologia/asi-es-houseparty-app-ofrece-videollamadas-grupales-juegos-trivias-nid2344247

 __________________________________________________________

El estado de alarma se alarga, el confinamiento continúa y sigo sin verme con mis amistades, familiares que no viven conmigo y muchas de esas personas quienes quiero y echo de menos… y van pasando citas y quedadas que habíamos acordado antes de confinarnos, comidas y cenas, cumpleaños y fiestas… y sigo en casa, dentro de estas cuatro paredes, con las mismas personas conviviendo día tras día… y aún van llegando noticias que la situación va para largo! Uf! Qué ganas tengo de verme con otras personas, tengo ganas de salir de aquí! Mira, ¿sabes qué? Me da igual, quedo con los colegas para sacar al perro o para ir a comprar y así con la excusa nos vemos… ¡Ostras! ¿La poli? ¿Cómo? ¿Una multa por estar reunidos? Jo… pues nada, que no les puedo ver… jolín, qué largo se me hará esto…

Esta situación está basada en hechos reales. Hace unos días justo en frente de casa la policía multó a 4 adolescentes que estaban paseando al perro juntos, y por más argumentos que esgrimieron la única respuesta que obtuvieron fue:

“Haceos una vídeollamada.”

A nivel social este confinamiento puede afectarnos de dos maneras distintas: En primer lugar, puede pasar que poco a poco vayamos abandonándonos a la vida ermitaña, desconectándonos del mundo social, y que nos encerremos en nuestras series, películas, juegos, videojuegos, vídeos, experimentos y manualidades… encerrándonos dentro nuestro. Esto puede comportar un notable deterioro de nuestras habilidades sociales o un paso atrás en las relaciones con nuestras amistades.

En segundo lugar, podemos hacer uso de la flexibilidad que nos dan las nuevas tecnologías y relacionarnos a partir de ellas. ¿Cómo? ¡Muy sencillo!

Podemos llamarnos o hacer videollamadas con amigos y familiares. Las videollamadas nos permiten naturalizar un poco más la relación, pues vernos las caras nos hace sentir más cercanos los unos con los otros. 

Por otro lado, con los más pequeños de la casa podemos hacer videollamadas con nuestros familiares o con las familias de sus amigos para poder hacer alguna actividad juntos. Por ejemplo, podemos hacer galletas juntos, cada uno desde su casa, alguna manualidad o experimento. Hacerlo es muy fácil, si las familias lo habláis antes y pactáis los materiales que necesitaréis. Una vez iniciada la vídeollamada, solo necesitáis que una de las familias guié los pasos que tienen que seguir y poco a poco hacer juntos las manualidades o recetas. Es un buen momento para que los abuelos nos enseñen a hacer esas madalenas tan deliciosas que cocinan! Incluso podemos hacer una videollamada y ponernos a ver alguna obra de teatro o concierto que artistas como el circo Raluy o Dámaris Gelabert están haciendo estos días y que a los pequeños les encantan. ¡Así pueden verlos juntos y compartir la alegría y las sorpresas que les deparen!

Con los que son un poco más mayores, podemos hacer quedadas para jugar a juegos de mesa, por ejemplo. Juegos como el “Quien es quién”, “Simon says”, jugar a acertijos o incluso si tenemos los mismos juegos en casa, como el “monopoli” podéis jugar cada uno con su tablero la misma partida. 

En lo que refiere a adolescentes y adultos, pueden chatear con sus colegas por “WhatsApp”, “Hangout”, “Discord”, “Telegram” o cualquier otra plataforma que les permita hacerlo, haciendo vídeollamadas para charlar, o jugar a juegos de mesa o juegos on-line, como el “Catan”, “Black Stories”, “Story Cubes”… ¡Hay multitud de opciones! 

Vivimos un momento difícil, un reto socialmente hablando, pero si logramos mantener la relación con nuestras amistades durante este periodo excepcional, ¡seguro saldrán reforzadas!

Desde TEAMAR os animamos a ser creativos y que las cuidéis, ya sea con nuestras propuestas, ¡o de la forma que mejor se os ocurra! 

¡Hasta pronto!

El Equipo de Psicólogos y Psicólogas de TEAMAR

 

Fuente Imagen: https://www.lanacion.com.ar/tecnologia/asi-es-houseparty-app-ofrece-videollamadas-grupales-juegos-trivias-nid2344247