Hi ha millor manera de començar un blog que parlant sobre la comunicació?. La comunicació és la que ens ajuda a relacionar-nos amb les persones. És a partir del llenguatge on intercanviem l’informació necessària per entendre’ns.

Les persones, des del seu naixement s’expressen i interactuen directament i indirectament amb els seus parells. Utilitzant el llenguatge com un codi per comunicar (transmetre i rebre) informació.

Però, hi ha ocasions en què aquesta comunicació presenta alteracions produïdes per diversos factors, que afecten tant a nivell verbal com no verbal.

Les persones amb Trastorn del Espectre Autista (TEA) es caracteritzen per mostrar dificultats en el llenguatge. Poden presentar un desenvolupament del llenguatge atípic tant en els aspectes formals (estructura pròpia del llenguatge) com en els pragmàtics (enfocament funcional. Ús del llenguatge).

En aquesta primera entrada, ens centrarem en els problemes derivats del dèficit en els aspectes formals del llenguatge. 

Així doncs, què son això que anomenem aspectes formals? Són requisits fonamentals per entendre el llenguatge oral, imprescindibles per a que el missatge arribi d’una manera clara i directa quan parlem. Aquests aspectes formals estan composats per:

  1. Sintaxi: Forma en què s’enllacen i ordenen les paraules en l’oració. Aspecte fonamental per a la comprensió de la mateixa.
  2. Lèxic: Vocabulari del que disposem
  3. Fonològic: Correcta pronunciació dels diferents fonemes d’ús comú en la nostra llengua.
  4. Prosòdic: Entonació que donem al llenguatge. Literalment significa cant.

Les alteracions en el llenguatge poden derivar a trastorns en aquest. Els més habituals en persones amb TEA els trobareu en la següent taula resum:

Captura de pantalla 2017-03-30 a las 9.14.06

En la següent publicació que farem de llenguatge, el dia 4 de maig, ens centrarem a parlar dels aspectes pragmàtics afectats per el dèficit en el llenguatge. És a dir, en què hem de tenir en compte quan parlem amb una persona amb TEA.

I, si us ha semblat útil la publicació, podeu donar-li a m’agrada o compartir-la a les vostres xarxes socials!