Bon dia famílies! Com ja sabeu aquest proper dissabte dia 23 d’abril celebrem la diada de Sant Jordi. Com és costum, quan arriba aquesta data ens preparem per celebrar-ho de la millor manera possible. Es realitzen nombrosos actes socials, els carrers s’omplen de paradetes amb llibres i roses, es decoren els carrers i els aparadors, etc. A més a més, en el cas dels infants, es habitual que a l’escola es realitzin nombroses activitats relacionades amb aquesta festivitat.

Però com pot afectar tot això als infants amb TEA?

Com ja hem comentat en moltes ocasions, les persones amb TEA sovint presenten dificultats per adaptar-se a situacions noves que els facin sortir de la seva rutina habitual. És per això que la celebració del dia de Sant Jordi pot esdevenir per a ells una situació angoixant, ja que implica una sèrie de canvis tant en l’entorn com en les activitats que es duen a terme durant aquests dies.

Per altra banda, un altre aspecte a tenir en compte és que els infants amb TEA presenten un processament de la informació diferent de les persones neurotípiques. Aquest processament es sol caracteritzar per la presència d’hipersensibilitats o hiposensibilitats als estímuls sensorials. Quan un individu presenta una hipersensibilitat a certs estímuls, pot experimentar una sobrestimulació que li pot generar una sensació de malestar i que alhora el pot portar a evitar o bé a fugir de certes situacions. Per contra, quan una persona pateix una hiposensibilitat sensorial, la manca d’estimulació genera un malestar que es tradueix en dificultats en la identificació de quins estímuls poden ser perillosos així com en una recerca d’estimulació constant. Durant la celebració del dia de Sant Jordi, és habitual que els carrers s’omplin de música, de llums, de decoracions, i sobretot sol haver-hi més xivarri que de costum.

Aquestes particularitats del TEA que acabem de comentar poden provocar que durant aquesta celebració els nens i nenes puguin estar més angoixats de l’habitual. Per aquest motiu a continuació us volem deixar alguns consells per ajudar-los a gaudir d’aquesta tradició:

  • En la mesura del possible, seria convenient poder anticipar quins canvis hi hauran a la seva rutina així com quines activitats es faran. L’ideal seria utilitzar un calendari o agenda visual per a poder plasmar tots aquests canvis i que així els nens i nenes sàpiguen en tot moment quines activitats duran a terme.
  • Per evitar situacions que els hi puguin generar malestar, podem anticipar aquells estímuls que considerem que poden tenir un impacte negatiu  i a la vegada els hi podem proporcionar estratègies per tal de disminuir el seu impacte. Per exemple, en el cas d’una hipersensibilitat al soroll els hi podem proporcionar taps per les orelles o bé cascos aïllants.
  • Per altra banda, també és recomanable proporcionar als infants alguna estratègia de relaxació que puguin dur a terme si s’estressen molt. I fins i tot, pot ser interessant posar-ho en pràctica abans de sortir de casa. També podem animar-los a portar algun objecte que els hi doni seguretat i que els ajudi a calmar-se.
  • Per últim, és recomanable tenir en compte totes les activitats que es faran i en base això escollir quines son les més apropiades tenint en compte les necessitats individuals de cada criatura.

Esperem que us hagi agradat aquest article i que us hagi estat útil! Si ha estat així, compartir-ho i doneu-li LIKES!

Ens veiem el proper dijous!

L’equip de psicòlegs i psicòlogues de TEAMAR