El blog de TEAMAR sempre ha estat escrit des del punt de vista del professional, oferint-vos pautes per a comprendre millor a les persones amb TEA i ajudar-les en el seu dia a dia. Aquesta setmana, emperò, volem compartir amb vosaltres una entrada diferent: Un dels infants de TEAMAR va escriure una carta als seus companys i companyes de classe explicant-los el seu diagnòstic, com ell sent, interpreta les coses, les seves dificultats i capacitats, i de quina manera es sent i com li agradaria que el veiéssim.

 

Amb el permís de l’infant i la seva família, volem compartir-la amb vosaltres, per a que les seves paraules arribin el més lluny possible, i que, tal com diu ell: “si algun cop us trobeu amb gent amb aquesta condició, o d’altres, per favor, ajudeu-la, no la deixeu de banda.”  

 

Moltes gràcies per voler-la compartir amb nosaltres!

 

(El nom de l’infant ha estat canviat per a preservar la seva privacitat).

 

Hola,

Se que tots em coneixeu, però vull tornar a presentar-me.

Em dic Sam i tinc Asperger.

L’Asperger, no és cap malaltia, és  una condició que tinc des de que vaig néixer, ho  és, i ho seguirà sent tota la meva vida, això no vol dir que sigui mol diferent de tots vosaltres, tots som diferents i no a tots ens agraden les mateixes coses, per això ni estic boig ni sóc un “friki”, ni sóc rar, només és que la meva percepció de les coses i la manera de processar-les es diferent a la teva.

És per això què puc semblar diferent, però  sóc un nen qualsevol, amb els mateixos somnis i il·lusions que pots tenir tu, només vull que em coneguin, m’entenguin i poder encaixar a la societat.

Així doncs, vull explicar-vos una mica com sóc:

– El meu sentit és massa agut, per això, em molesten moltíssim els sorolls, els llocs on hi ha música molt alta i on hi ha massa gent.

– Podeu pensar, que a vegades, estic molt distret, que vaig a la meva o no estic al cas del que s’explica a classe ó del que es parla al meu voltant, no us enganyeu, estic al cas de tot!!. A vegades sento paraules o frases amb menyspreu que em poden fer molt de mal, perquè torno a repetir, no estic boig ni soc rar.

– El meu cervell treballa més ràpid que el teu, em fixo en qualsevol detall que potser, per tu, passa desapercebut, per exemple: sóc un “crack” trobant detalls a les pel·lícules Disney, us heu fixat en que la furgoneta del Pizza Planet de Toy Story surt en un munt pel·lícules?, doncs jo, sí.

– Potser de vegades m’heu vist parlar sòl o donant salts estirant els braços com si balles sardanes, quan ho faig, és involuntàriament, no m’adono. Quan parlo sol és com si tot el que penso l’hagués de dir, com quan les persones adultes repassen la llista de la compra o tenen una reunió i ho diuen en veu alta per no oblidar el que han de dir, segur que ho heu vist moltes vegades, doncs és una mica això, però jo ho faig inconscientment, igual que quan “ballo sardanes”, són estereotípies, només les faig quan estic molt content, veig una cosa que m’agrada molt ó estic molt nerviós…, estic aprenent a controlar-les.

– Em costa molt entendre les emocions dels altres, i expressar les meves, per això, no entenc molt bé si em fas una broma, una ironia, un sarcasme, no entenc l’acudit que m’estàs explicant, tampoc entenc el significat de les paraules abstractes, amor, odi, esperança…, però si tu m’ho expliques, les entendré millor.

– No m’agraden els canvis, m’atabalen, per això, haig de saber que faré cada estona, per mi és molt important tenir-ho controlat, potser m’enfado quan les situacions canvien o no surten com jo vull, de vegades no ho dic amb les paraules adequades, si és així, perdoneu-me!

– A mi m’agraden moltes coses, però algunes m’agraden més que les altres, com sabeu m’encanten els dinosaures, ho sé tot d’ells!, el problema és que jo estaria parlant dels “dinos” tot el dia, i potser, a tu no t’agrada aquest tema i t’avorreixo. Per què no m’ajudes i parlem d’altres coses?

– No sóc massa bo en els jocs ni els esports, per això prefereixo jugar sol, però no  perquè m’agradi jugar així, no se com dir-vos que vull jugar amb vosaltres, potser no entenc o no se les regles dels vostres jocs, però, me les podeu explicar perquè jugui amb vosaltres? potser us diré que no a la primera, però si insistiu una mica, segur que m’apunto!!

– Em costa molt relacionar-me amb la gent i encara més fer amics, no sé per on començar, i quan ho faig, potser que parli de dinosaures, pokemons ó qualsevol cosa que a mi m’agradi, i es clar, tu t’avorreixes i marxes. M’esforço molt per tenir amics, però per mi es difícil, i això que sóc molt divertit, podem fer una cosa, perquè no comences tu la conversa?, jo procuraré seguir-la, i el més important per mi, voldries ser el meu amic?

– Aquestes són unes petites pinzellades de com sóc, espero que us hagin agradat, us vull demanar que si algun cop a la vostra vida us trobeu gent amb aquesta condició o d’altres, per favor, ajudeu-la, no la deixeu de banda, jo aprendre molt més si m’ajudeu. Penseu que tots som diferents, però jo sóc com tu, alegre, trist, rialler, emprenyat ó feliç.

Moltes gràcies!!!

 

Font imatge: https://www.youtube.com/watch?v=PE-oXaEYpCg

 


 

El blog de TEAMAR siempre se ha escrito desde el punto de vista del profesional, ofreciendoos pautas para comprender mejor a las personas con TEA y ayudarlas en su día  adía. Esta semana, sin embargo, queremos compartir con vosotros una entrada diferente: uno de los niños de TEAMAR escribió un carta a sus compañeros y  compañeras de clase, explicandoles su diagnóstico, como él siente, interpreta las cosas, sus dificultades y capacidades, y de qué manera se siente y cómo le gustaría que le viésemos.

 

Con el permiso del niño y de su familia, queremos compartirla con vosotros, para que sus palabras lleguen lo más lejos posible, y que,, tal como él dice: “Si alguna vez os encontráis con gente con esta condición, o otras, por favor, ayudadla, no la dejéis de lado.”

 

¡Muchas gracias por querer compartirla con nosotros!

 

(El nombre del niño es ficticio, para preservar su privacidad).

 

Hola,

Sé que todos me conocéis, pero quiero volver a presentarme.

Me llamo Sam y tengo Asperger.

El Asperger no es ninguna enfermedad, es una condición que tengo desde que nací, lo es y lo seguirá siendo toda mi vida, eso no significa que sea muy diferente a todos vosotros, todos somos diferentes y no a  todos nos gustan las mismas cosas, por eso, no estoy loco ni soy un friki, ni soy raro, solo es que mi percepción de las cosas y la manera de procesarlas es diferente a la tuya.

Es por eso que puedo parecer diferente, pero soy un niño cualquiera, con los mismos sueños e ilusiones que puedes tener tu, solo quiero que me conozcan, me entiendan y poder encajar en la sociedad.

Así pues, quiero explicaros un poco como soy:

  • Mi sentido es demasiado agudo, por eso , me molestan muchísimo los ruidos, los lugares donde hay música muy alta y donde hay demasiada gente.
  • Podéis pensar que a veces estoy muy distraido, que voy a mi bola o no estoy al caso del que se explica en clase o de lo que se habla a mi alrededor, no os engañéis, ¡estoy al caso de todo! A veces siento palabras o frases con menosprecio que me pueden hacer mucho daño, porque vuelvo a repetir, no estoy loco ni soy raro.
  • Mi cerebro trabaja más rápido que el tuyo, me fijo en cualquier detalle que puede que a ti te pase desapercibido, por ejemplo: soy un “crack” encontrando detalles a las películas Disney, ¿os habéis fijado en que la furgoneta del pizza planet de toy story sale en un montón de películas? pues yo sí.
  • Puede que a veces me hayáis visto hablando solo o dando saltos estirando los brazos como si estuviese bailando sardanas, cuando lo hago, es involuntariamente, no me doy cuenta. Cuando hablo solo es como si todo lo qu epensase lo tuviese que decir, como cuando las personas adultas repasan la lista de la compra o tienen una reuniñon y lo dicen en voz alta para no olvidar lo que tienen que decir, seguro que lo habéis visto muchas veces, pues es un poco eso, pero yo lo hago inconscientemente, igual que cuando “bailo sardanas”, son estereotipias, solo las hago cuando estoy muy contento, veo una cosa que me gusta mucho o estoy muy nervioso…, estoy aprendiendo a controlarlas.
  • Me cuesta entender las emociones de los demás, y expresar las mías, por eso, no entiendo muy bien si me haces una broma, una ironía, un sarcasmo, no entiendo el chiste que me estás explicando, tampoco el significado de las palabras abstractas, amor, odio, esperanza,… pero si tu me lo explicas, lo entenderé mejor.
  • No me gustan los cambios, me atabalan, por eso, tengo que saber qué haré a cada rato, para mi es muy importante tenerlo todo controlado, puede que me enfade cuando las situaciones cambian o no salen como yo quiero, a veces no lo digo con las palabras apropiadas, si es así, ¡perdonadme!
  • A mi me gustan muchas cosas, pero algunas me gustan más que las otras, como sabéis me encantan los dinosaurios, ¡lo sé todo de ellos! El problema es que yo estaría hablando de los “dinos” todo el día, y puede que a tí no te guste este tema y te aburra. ¿Por qué no me ayudas y hablamos de otras cosas?
  • No soy demasiado bueno en los juegos ni en los deportes, por eso prefiero jugar solo, pero no porqué me guste jugar así, no sé cómo pediros que quiero jugar cn vosotros, puede que no entienda o no sepa las reglas de vuestro s juegos, pero, me las podéis explicar porque así pueda jugar con vosotros? Puede que os diga que no a la primera, pero si insistís un poco, ¡seguro que me apunto!
  • Me cuesta relacionarme con la gente, y aún más hacer amigos, no se por donde empezar y cuando lo hago, puede que hable de dinosaurios, pokemons o cualquier cosa que a mi me guste y claro, tu te aburres y te vas. Me esfuerzo mucho para tener amigos, pero me resulta dificil, y eso que soy muy divertido, podemos hace runa cosa, ¿por qué no empiezas tu la conversación?, yo intentaré seguirla y, lo más importante para mi, ¿querrías ser mi amigo?
  • Estas son unas pequeñas pinzeladas de cómo soy, espero que os hayan gustado, os quiero pedir que si alguna vez en vuestra vida os encontrais con gente con esta condición o otras, por favor, ayudadla, no la dejéis de lado, yo aprenderé mucho más si me ayudas. Pensad que todos somos diferentes, pero yo soy como tu, alegre, triste, risueño, enfadado o feliz.

¡Muchas gracias!

 

Fuente imagen: https://www.youtube.com/watch?v=PE-oXaEYpCg