Ja queden pocs dies perquè comenci el Nadal, i tots tenim moltes ganes de poder descansar i menjar els torrons envoltats d’aquells a qui més estimem.

Hem de tenir en compte que les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) poden tenir una concepció diferent de les festes del Nadal. Per a molts d’ells poden resultar dies de molt estrès, ja que són dates en que es produeix una interrupció de les seves rutines diàries, s’acudeix a llocs i llars que no són les habituals, a casa hi ha més gent i soroll del normal, i les emocions que aquests comporten sempre es viuen d’una forma més intensa.

Per aquest motiu us recomanem tenir presents les següents pautes:

 • Planificar i anticipar prèviament tots els dies de festa i explicar-los-hi tot allò amb el que es poden arribar a trobar.
 • Ajudar-los en la regulació de les pròpies emocions viscudes.
 • Proporcionar alternatives davant de possibles situacions d’estrès i oferir espais alternatius on puguin estar tranquils i relaxats.
 • Demostrar actitud de serenor i tranquil·litat, ja que ells així ho percebran.
 • Involucrar-los en la preparació de les diferents activitats pròpies de les festes, atribuint-los-hi rols i tasques per tal de reduir-los el nivell d’estrès.
 • Trobar moments per realitzar activitats conjuntes pares i fills, com per exemple la preparació dels regals de Nadal. Serà una bona oportunitat per poder treballar la “teoria de la ment”, pensant en els possibles interessos i necessitats de les altres persones.
 • Treballar les habilitats socials a través de la conversa i el joc.
 • Limitar els interessos restringits proporcionant altres alternatives a aquests.
 • Fomentar l’autonomia fent-los partícips de tasques com: parar taula, ajudar en l’elaboració dels plats de Nadal, rebre als convidats a casa, entre d’altres.
 • Continuar treballant el “posar-nos a la pell de l’altra persona” (empatia), fent èmfasi en situacions com per exemple obrir un regal que no és desitjat, fent ús de la “mentida piadosa”, o bé saber donar resposta als apropament afectius propis de la família.

Esperem que aquestes pautes us resultin d’allò més útils i us ajudin a gaudir d’unes bones festes de Nadal. Recordeu que trobareu diverses entrades al blog on hem anat parlant cadascun dels diferents temes exposats.

L’Associació TEA Asperger del Maresme tanca les seves portes fins el dia 8 de gener, quan tornarem amb les piles ben carregades i amb moltes ganes d’iniciar un nou any ple de reptes que ja us anirem explicant.

Aquestes vacances també suposaran una bona ocasió per acabar de fer difusió sobre el TEA, recomanant el blog a amics, familiars o altres professionals, així com compartir la vostra publicació preferida al Twitter, Facebook o altres xarxes socials.

Ens veiem a la tornada, molt bones festes i molt bona entrada d’any nou!

Equip de psicòlegs de l’Associació TEA Asperger del Maresme

 

Imatge: manualitat realitzada pels nens i nenes de l’Associació TEA Asperger del Mareme.

_______________________________________________________

Ya quedan pocos días para que empiece la Navidad, y todos tenemos muchas ganas de poder descansar y comer los turrones rodeados de aquellos a quienes más queremos.

Debemos tener en cuenta que las personas con Trastorno del Espectro Autista (TEA) pueden tener una concepción diferente de las fiestas de Navidad. Para muchos de ellos pueden ser días de mucho estrés, ya que son fechas en que se produce una interrupción de sus rutinas diarias, se acude a lugares y hogares que no son los habituales, en casa habrá más gente de lo normal, los ruidos en la mesa serán más altos de los que están acostumbrados, y las emociones que estos comportan siempre se viven de una forma más intensa. 

Por este motivo os  recomendamos tener presentes las siguientes pautas:

 • Planificar y anticipar previamente todos los días de fiesta y explicarles todo aquello con lo que se pueden llegar a encontrar.
 • Ayudarlos en la regulación de las propias emociones vividas.
 • Proporcionar alternativas ante posibles situaciones de estrés y ofrecerles espacios alternativos donde puedan estar tranquilos y relajados.
 • Demostrar una actitud de serenidad y tranquilidad, ya que ellos así lo percibirán.
 • Involucrarlos en la preparación de las diferentes actividades propias de las fiestas, atribuyéndoles roles y tareas para reducir el nivel de estrés.
 • Encontrar momentos para realizas actividades conjuntas padres e hijos, como por ejemplo la preparación de los regalos de Navidad. Será una buena oportunidad para poder trabajar la “teoría de la mente”, pensando en los posibles intereses y necesidades de las otras personas.
 • Trabajar las habilidades sociales a través de la conversación y el juego.
 • Limitar los intereses restringidos proporcionando alternativas a estos.
 • Fomentar la autonomía haciéndoles participar en tareas como: poner la mesa, ayudar en la elaboración de los platos de Navidad, recibir a los invitados en casa, entre otros.
 • Continuar trabajando el “ponernos en la piel de la otra persona” (empatía), haciendo énfasis en situaciones como por ejemplo abrir un regalo que no es deseado, haciendo uso de la “mentira piadosa”, o bien saber dar respuesta a los acercamiento afectivos propios de la familia.

Esperamos que estas pautas os resulten de lo más útiles y os ayuden a disfrutar de unas buenas fiestas de Navidad. Recordad que encontraréis varias entradas en el blog donde hemos ido hablando de los diferentes temas expuestos.

La Asociación TEA Asperger del Maresme cierra sus puertas hasta el día 8 de enero, cuando volveremos con las pilas bien cargadas y con muchas ganas de iniciar un nuevo año lleno de retos que ya os iremos contando.

Estas vacaciones también serán un buen momento para hacer difusión sobre el TEA recomendando el blog a amigos, familiares u otros profesionales, así como compartiendo vuestra publicación favorita en Twitter, Facebook u otras redes sociales.

¡Nos vemos a la vuelta, felices fiestas y  próspero año nuevo!

Equipo de psicólogos de la Asociación TEA Asperger del Maresme

 

Imagen: manualidad realizada por los niños y niñas de la Associación TEA Asperger del Maresme.