Què és el primer que us ve al cap quan penseu en investigació? En Sherlock Holmes? Els de CSI? O potser un científic amb provetes i tubs d’assaig al seu laboratori? En el món de la Psicologia, quan parlem d’investigació, és una miqueta de cadascú dels anteriors! Ens documentem amb estudis anteriors, busquem pistes com el millor detectiu, mirem i remirem totes les “proves” que trobem, i les analitzem, per tal de poder formular hipòtesis i corroborar-les (o descartar-les).

La investigació en matèria de Psicologia ens ha permès augmentar considerablement els coneixements que tenim del funcionament del cervell humà, la conducta i els mecanismes amb els que funcionem, així com els efectes de les alteracions en aquests, les patologies que poden generar, els trastorns, etc.

El dia Mundial de la Salut Mental ja us vam parlar dels orígens de la investigació sobre el TEA, amb les hipòtesis inicials que era causat per les “mares nevera”. Posterior investigació va permetre descartar aquesta idea, associant el TEA a orígens multi-causals: biològics, ambientals… però indeterminats. S’han parlat de moltes causes: les vacunes, l’alimentació, la contaminació ambiental… i totes elles s’han anat descartant, poc a poc, trobant millors explicacions i nous resultats gràcies estudis més holístics o més ben dissenyats, recavant una forta evidència en contra seva. Malgrat això, encara hi hagi defensors d’algunes d’elles… és clar, que també n’hi ha del concepte de mare nevera, per increïble que sembli!

Actualment la investigació continua. Enguany s’ha publicat un interessant estudi (Valnegri et al., 2017) qui creuen haver identificat un possible origen en la patogènesi del TEA: Un excés de sinapsis en el còrtex del cerebel, les quals causen una desregulació en la comunicació neuronal, traduint-se en dificultats en l’aprenentatge característiques del TEA.

Ara us preguntareu, com ens ajuda això en el nostre dia a dia? Aquesta és una gran pregunta. La investigació ens permet conèixer l’origen del TEA, la incidència que té aquest en la població, millorar el procés de detecció i diagnòstic, les línies de tractament més eficients, així com aquelles que no estan resultant útils. Ens permet conèixer l’evolució esperable sota circumstàncies diferents, com pot ser, per posar un exemple, amb o sense intervenció a nivell bio-psico-social. Ens pot permetre conèixer la forma en que s’adquireixen i estructuren els seus pensaments, es construeixen coneixements o altres àrees, com pot ser el llenguatge, la teoria de la ment, la comprensió social… I no només això, els estudis també poden anar orientats a l’entorn social de les persones amb TEA, com pot ser a nivell escolar, a nivell laboral, en el context familiar, amb els iguals, o a nivell sociosanitari.

És a dir, ens permet conèixer quines són les seves característiques per a poder millorar la detecció, crear guies de diagnòstic (Díez-Cuervo et al. 2005), i, posteriorment, dissenyar i establir mètodes per a treballar amb les persones amb TEA, facilitar-los els aprenentatges i ajudar-los a comprendre el seu entorn. D’altra banda, a nivell més social, ens permet comprendre les seves necessitats bàsiques, per tal d’implementar adaptacions en el seu entorn i facilitar-los la integració en els seus diferents contexts.

La investigació sobre el TEA està començant a augmentar, any rere any, però segueix sent poc notòria dins el conjunt d’estudis que es realitzen. GETEA (2003), un grup d’experts sobre el TEA, van realitzar un estudi sobre la investigació en aquest camp, i van determinar que era menester potenciar l’estudi sobre l’epidemiologia, l’etiologia, l’etiopatogènia, la identificació i diagnòstic, l’avaluació dels tractaments, i la creació de bancs de dades, així com realitzar estudis longitudinals que permetin conèixer l’evolució de les persones amb TEA.

Per això, és important sensibilitzar-nos totes i tots, i col·laborar en la mesura que ens sigui possible en totes les investigacions que ens proposin participar, ja no només per a ajudar-nos a nosaltres mateixos/es, o a les nostres filles i fills, sinó a la resta de persones qui es troben en situacions similars a la nostra.

Esperem que aquest post us hagi pogut donar a conèixer una mica més el món de la investigació i la seva importància pels nostres nens i nenes!

No oblideu compartir aquesta publicació a les vostres xarxes o bé donar-li un súper LIKE!

 

Fins la propera,

L’equip de psicòlegs/es de TEA Mar.

 

Fonts d’informació:

  1. Díez-Cuervo, A. et al. (2005). Guía de buena práctica para el diagnóstico de los trastornos del espectro autista. Neurol., 41(5), 299-310.
  2. Grupo de estudio de los trastornos del espectro autista. (2003). Situación actual de la investigación del autismo en España y valoración de futuros planes. Recuperat de http://sid.usal.es/idocs/F8/FDO19229/InformeAutismo.PDF
  3. Valnegri, P., et al. (2017). RNF8/UBC13 ubiquitin signaling supresses synapse formation in the mammalian brain. Nature Communications, 8. Recuperat de: https://www.nature.com/articles/s41467-017-01333-6

 

————————————————————————————————————————-

 

¿Qué es lo primero que os viene a la cabeza cuando pensáis en investigación? ¿En Sherlock Holmes? ¿Los de CSI? O, ¿quizás un científico con probetas y tubos de ensayo en su laboratorio? En el mundo de la Psicología, cuando hablamos de investigación, es un poquito de cada uno de los anteriores, buscamos pistas como el mejor detective, miramos y remiramos todas las “pruebas” que encontramos, y las analizamos, para poder formular hipótesis y corroborarlas o descartarlas.

La investigación en materia de Psicología nos ha permitido aumentar considerablemente los conocimientos que tenemos del funcionamiento del cerebro humano, la conducta y los mecanismos con los cuales funcionamos, así como los efectos de las alteraciones en estas, las patologías que se pueden generar, los trastornos, etc.

El día Mundial de la Salud Mental ya os hablamos de los orígenes de la investigación sobre el TEA, con las hipótesis iniciales que era causado por las “madres nevera”. Posterior investigación permitió descartar esta idea, asociando el TEA a orígenes multicausales: biológicos, ambientales… pero indeterminados. Se han hablado de muchas causas: las vacunas, la alimentación, la contaminación ambiental… y todas ellas se han ido descartando, poco a poco, encontrando mejores explicaciones y nuevos resultados gracias a estudios más holísticos o mejor diseñados, recabando evidencias en su contra. Pese ello, aún hay defensores de algunas de ellas… claro que,  también los hay del concepto de madre nevera, ¡por increíble que parezca!

Actualmente la investigación continúa. Se ha publicado un interesante estudio (Valnegri et al., 2017) que aboga por haber identificado un posible origen en la patogénesis del TEA: Un exceso de sinapsis en el córtex del cerebelo, las cuales causan una desregulación en la comunicación neuronal, traduciéndose en dificultades en el aprendizaje, características del TEA.

Ahora os preguntaréis, ¿cómo nos ayuda esto en nuestro día a día? Esta es una gran pregunta. La investigación nos permite conocer el origen del TEA, la incidencia que tiene éste en la población, mejorar el proceso de detección y diagnóstico, las líneas de tratamiento más eficientes, así como aquellas que no están resultando útiles. Nos permite conocer la evolución esperable bajo circunstancias diferentes, como puede ser, para poner un ejemplo, con o sin intervención a nivel bio-psico-social. Nos puede permitir conocer la manera en que se adquieren y estructuran sus pensamientos, se construyen sus conocimientos u otras áreas, como puede ser el lenguaje, la teoría de la mente, la comprensión social… y no sólo eso, los estudios también pueden ir orientados al entorno social de las personas con TEA, como puede ser a nivel escolar, a nivel laboral, en el contexto familiar, con los iguales, o a nivel sociosanitario.

Es decir, nos permite conocer cuáles son sus características para poder mejorar la detección, crear guías de diagnóstico (Díez-Cuervo et al. 2005), y, posteriormente, diseñar y establecer métodos para trabajar con personas con TEA, facilitarles el aprendizaje, y ayudarlos a comprender su entorno. Por otro lado, a nivel más social, nos permite comprender sus necesidades básicas para poder implementar adaptaciones en su entorno y facilitarles la integración en sus diferentes contextos.

La investigación sobre el TEA está empezando a aumentar, año tras año, pero sigue siendo poco notoria dentro del conjunto de estudios que se realizan. GETEA (2003), un grupo de expertos sobre el TEA, realizó un estudio sobre la investigación en este campo, y determinaron que era menester potenciar el estudio sobre la epidemiología, la etiología, la etiopatogenia, la identificación y diagnóstico, la evaluación de los tratamientos y crear bancos de datos, así como realizar estudios longitudinales que permitan conocer la evolución de las personas con TEA.

Por eso, es importante sensibilizarnos todas y todos, y colaborar en la medida que nos sea posible en todas las investigaciones que nos sean propuestas, ya no solo para ayudarnos a nosotros mismos o a nuestras hijas e hijos, sino al resto de personas quienes se encuentran en situaciones similares a la nuestra.

¡Esperamos que este post os haya podido dar a conocer un poco más el mundo de la investigación y su importancia para nuestros niños y niñas!

¡No os olvidéis de compartir esta publicación en vuestras redes o bien darle a un súper LIKE!

 

Hasta la próxima,

El equipo de psicólogos/as de TEA Mar.

 

Fuentes de información:

  1. Díez-Cuervo, A. et al. (2005). Guía de buena práctica para el diagnóstico de los trastornos del espectro autista. Neurol., 41(5), 299-310.
  2. Grupo de estudio de los trastornos del espectro autista. (2003). Situación actual de la investigación del autismo en España y valoración de futuros planes. Recuperado de http://sid.usal.es/idocs/F8/FDO19229/InformeAutismo.PDF
  3. Valnegri, P., et al. (2017). RNF8/UBC13 ubiquitin signaling supresses synapse formation in the mammalian brain. Nature Communications, 8. Recuperado de: https://www.nature.com/articles/s41467-017-01333-6