Avui parlarem sobre les hipersensibilitats que poden presentar les persones amb diagnòstic de Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA).
Les hipersensibilitats són una peculiaritat que poden presentar les persones amb TEA se sap ben poc sobre aquest tema i no existeix cap tractament psicològic o psiquiàtric per a modificar-les. Així doncs des de TEAMAR intentem buscar alternatives adaptatives per a aconseguir que aquestes suposin la mínima angoixa a les persones que les pateixen.


Les hipersensibilitats poden ser tan tàctils, com de textura, visuals o auditives. Neuorfisiològicament s’observa, en persones amb TEA, que les columnes neuronals, encarregades de categoritzar informació de l’entorn, son més estretes que en la resta de la població i conseqüentment categoritzen la informació sensorial de manera més complexa, aguda y concreta, creant així una major sensibilitat a l’estímul. Així doncs es important ser conscients que les hipersensibilitats no estan sota el control conscient de la persona que les pateix.
Una hipersensibilitat, dit d’una manera més informal, és notar un estímul (olor, llum, soroll) molt més agut que la resta de la població. Per exemple, obro l’aixeta i poso aigua mitjanament calenta. Una persona amb hipersensibilitat tàctil notarà molt més calenta aquesta aigua i pot arribar a tindre la sensació de cremar-se, sabem que pot ser difícil entendre-ho perquè no li sortiran trets físics de la cremada, però el que està dient és cert! Ella està notant l’aigua molt més calenta que la resta, donat que el seu cervell està categoritzant molt més aquest estímul.


Un altre exemple seria la hipersensibilitat auditiva. Una persona que pateix aquesta hipersensibilitat pot ser-li molt molest un soroll que potser la resta ni té en compte o ni escolta.


Hem volgut escriure ara aquesta entrada donat que en temps de mascareta hem de tenir en compte com es pot sentir una persona amb hipersensibilitat tàctil, ja que sabem que pot resultar un problema en temps de COVID-19. L’estímul de la tela de la mascareta a la cara pot arribar a ser molt molest per una persona amb TEA, fent-li insostenible aguanta-la molta estona. Això no implica que estiguem recomanant que no la porti, ja que és una mesura de seguretat de molta importància per a la nostra salut i per la salut dels altres. Però si que volem que entengueu que si us trobeu amb una persona que té hipersensibilitat tàctil tingueu en compte que no és una rebequeria, és important que l’escoltem i entenguem com s’està sentint, buscant alternatives a través del reforç positiu. Una persona amb aquesta dificultat pot reaccionar de manera agressiva o desregulada emocionalment per no ser capaç de gestionar aquesta molèstia que està patint, i, recordem, es real. Una persona amb hipersensibilitat no és conscient que la resta no en tenim, és a dir, els hi és difícil explicar el que els hi passa donat que pensen que tots notem els estímuls d’igual manera. Per això dir-vos que és molt important escoltar a les persones i adonar-nos de que poden existir hipersensibilitats i, que sabent això podem ajudar-la.


Esperem que us hagi agradat aquest article i que us hagi semblat d’utilitat! I esperem que ens comenteu i ens doneu molts LIKES! I ho compartiu! Ens veiem el proper

L’Equip de Psicòlegs i Psicòlogues de TEAMAR

—————————————————————————-

Hoy hablaremos sobre las hipersensibilidades que pueden presentar las personas con diagnóstico del Trastorno del Espectro del Autismo (TEA).
Las hipersensibilidades son una peculiaridad que pueden presentar las personas con TEA, se sabe bien poco sobre este tema y no existe ningún tratamiento psicológico o psiquiátrico para modificarlas. Así pues desde TEAMAR intentamos buscar alternativas adaptativas para conseguir que estas supongan la mínima ansiedad a las personas que las sufren.


Las hipersensibilidades pueden ser táctiles, como de textura, visuales o auditivas. Neurofisiologicmanete se observa, en personas con TEA, que las columnas neuronales, encargadas de categorizar la información del entorno, son más estrechas que en el resto de la población y consecuentemente categorizan la información sensorial de manera más compleja, aguda y concreta, creando así una mayor sensibilidad al estímulo. Es importante ser conscientes que las hipersensibilidades no están bajo el control consciente de la persona que las sufre.
Una hipersensibilidad, dicho de una manera más informal, es notar un estimulo (olor, luz, ruido) mucha mas agudamente que el resto de la población. Por ejemplo, abro el grifo y pongo agua medianamente caliente. Una persona con hipersensibilidad táctil notara muchas más caliente esta agua y puede llegar a tener la sensación de quemarse, sabemos que puede ser difícil de comprender porque no le saldrán rasgos físicos de la quemada, pero lo que esta diciendo es cierto! Ella esta notando el agua mucho más caliente que el resto, dado que su cerebro esta categorizando mucho más este estimulo.Otro ejemplo seria la hipersensibilidad auditiva. Una persona que sufre esta hipersensibilidad puede serle muy molesto un ruido que quizás el resto ni tiene en cuento o ni es capaz de escucharlo.


Hemos querido escribir esta entrada dado que en tiempos de mascarilla tenemos que tener en cuenta cómo se puede sentir una persona con hipersensibilidad táctil, hoy sabemos que puede resultar un problema en tiempo de COVID-19. El estímulo de la tela de la mascarilla en la cara puede llegar a ser muy molesto para una persona con TEA, haciéndole insostenible aguantarla durante mucho rato. Esto no implica que estemos recomendando que la lleve, ya que es una mediad de seguridad de mucha importancia para nuestra salud y y para la de los demás. Pero si que queremos que entendáis que si os encontráis a una persona que tiene hipersensibilidad táctil lo tengáis en cuenta que no es una rabieta, es importante que la escuchemos y entendamos como se está sintiendo, buscando alternativas a través de refuerzo positivo. Una persona con esta dificultad puede reaccionar de manera agresiva o desrregulada emocionalmente por no ser capaz de gestionar esta molestia que está sufriendo, y, recordemos, es real. Una persona con hipersensibilidad no es consciente que el resto no tenemos, es decir, les es difícil explicar lo que les pasa dado que piensan que todos notamos los estimulo de igual manera. Por eso deciros que es muy importante escuchar a las personas y darnos cuenta de que pueden existir hipersensibilidades y, que sabiendo esto podemos ayudarla.

Esperemos que os haya gustado el artículo y que os haya parecido útil! Y esperamos que nos comentéis y nos deis muchos LIKES! Nos vemos en el siguiente

El equipo de Psicólogos y Psicólogas de TEAMAR.