Hola famílies!

Quantes vegades al parlar sobre una persona amb autisme hem escoltat: “ai si, tots són molt llestos, oi?”, “No tenen sentiments”, “Sempre volen estar sols…”, “A tots els hi agrada el mateix…” i un gran ventall d’altres frases com aquestes. Al final, totes aquestes expressions no són més que mites que s’han creat de l’autisme i de les persones amb autisme.

L’imaginari de les persones amb autisme o autistes, sovint és rígid i fals, compost per un conjunt divers de mites sobre les persones autistes com els següents: no tenen sentiments, volen estar totes soles, no volen tenir amigues ni parella, són superdotades i genis o bé presenten discapacitat intel·lectual, no tenen el control d’elles mateixes i poden arribar a ser perilloses, entre d’altres.

La majoria d’aquests mites sorgeixen de personatges de sèries de televisió i/o pel·lícules, els quals, sempre, estan dictats per un mateix patró, fent així que tothom es cregui les característiques de només un grup de persones dins l’espectre.

Per trencar amb tots aquests mites, avui ens agradaria que reflexionéssiu sobre aquests estereotips relacionats amb l’autisme per poder així entendre la diversitat present en el col·lectiu autista. Per aquest motiu, us presentem diversos personatges públics amb autisme i molt diferents entre ells i elles: des d’activistes a matemàtics fins a esportistes d’elit.

  • Greta Thunberg: És una gran activista mediambiental referent en la mobilització juvenil contra el canvi climàtic.
  • Courtney Love: la gran cantant del grup Hole durant els anys 90
  • Albert Einstein: un dels científics més importants conegut per formular La teoria de la relativitat amb la que va guayar el Premi Nobel de Física en 1921
  • Mary Temple Grandin, a més de tenir el diagnòstic és una important divulgadora sobre autisme i escriptora de llibres com “Thinking in Pictures” y “The Autistic Brain”.
  • Daniel Edward Aykroyd: famós actor, guionista i humorista. Ha participat en pel·lícules com “Cazafantasmas” i “The Blues brothers” i la sèrie de televisió “Saturday Night Live”
  • Susan Boyle, és una cantant que es va donar a conèixer en el Britain’s Got Talent al 2009. A dia d’avui ha venut més de 20 millons de discos en els seus tres àlbums.
  • Daryl Hannah, actriu que tothom pot conèixer com la infermera de Kill Bill i moltes altres pel·lícules i series molt conegudes. Actualment ha deixat una mica de banda el món de Hollywood i fa activisme medioambiental

Com veieu, amb els casos que hem presentat, la majoria disten d’aquesta falsa concepció i característiques que s’atribueixen com a úniques a les persones amb autisme. Al tractar-se d’un espectre, les persones amb TEA poden presentar característiques molt diverses i diferents a una altra persona amb el mateix diagnòstic.

Aleshores, potser no és hora de trencar amb aquests mites?

Fins a la pròxima!

Psicòlegs i psicòlogues de TEAMAR