El passat dilluns 1 de maig es va celebrar el dia del treballador. Poder tenir un treball digne és un dret que tenim tots i és per aquest motiu que des de Teamar treballem en l’entrenament i la millora de diverses àrees per ajudar a les persones amb TEA, que estan a punt d’entrar o ja han entrat al món laboral, a poder-se desenvolupar millor en aquest àmbit de la vida. Quines són doncs aquestes àrees a treballar?

  1. Habilitats socials en el món laboral

Una de les dificultats de les persones amb TEA és la dificultat per desenvolupar unes correctes habilitats socials. En el món laboral també són molt importants i a vegades ens poden obrir més portes que un bon currículum. És per aquest motiu que es poden entrenar algunes de les habilitats socials que estan més presents en el dia a dia d’algunes feines.
Algunes d’elles són:

L’Escolta activa: saber escoltar no és fàcil i en una feina pot ser de molta utilitat. És important no pensar en la resposta que diràs mentre t’estan parlant, estar atent al llenguatge no verbal que expressa la persona, realitzar un feedback o contestar al que t’estan dient de forma coherent, entre d’altres.
Ser assertius: Es tracta d’una forma de comunicar-se que et permet expressar les teves opinions, fer suggerències i defensar els teus drets d’una forma correcta. Respectant als altres però també a un mateix. Pot ser molt útil per crear un bon ambient de treball, no acceptar coses que no pots assumir o estar a gust en una feina.
El respecte: Que valorem les opinions dels nostres companys i superiors a la feina és important. Entendre que no sempre es pot tenir la raó i que el treball en equip molts cops té millors resultats.
Empatia: Ens ajuda a saber com es senten els altres. Els nostres actes han de tenir en compte els sentiments dels que ens rodegen.

2. Autonomia

El grau d’entrenament d’autonomia depèn molt de les capacitats de les quals disposa cada persona en cada moment. L’ideal és que des de petits es treballi aquesta autonomia, ja sigui començant amb les activitats bàsiques de la vida diària (bany, alimentació, vestir-se…) i a mesura que la persona es va fent gran altres com agafar el transport públic, saber gestionar diners, fer la compra, saber cuinar (…). Totes aquestes habilitats es van millorant, amb l’ajuda de la família, i poden ser de gran utilitat perquè la persona entri al món laboral amb molta més independència. En tots els treballs haurà d’assumir algun tipus de responsabilitat o tasca que requerirà alguna d’aquestes habilitats d’autonomia i com més independent sigui la persona millor.

3. Entrenament en Funcions executives

Les funcions executives són molt importants pel dia a dia de qualsevol persona. Algunes d’elles són: la flexibilitat cognitiva, la inhibició de resposta, la memòria de treball, la planificació i organització… i aquestes permeten la presa de decisions, l’elaboració de plans, l’acceptació dels canvis de l’entorn, la solució de problemes, l’autocontrol i la regulació. Totes aquestes funcions es poden entrenar i millorar i són essencials per desenvolupar-se en el món laboral.

4. Fer un bon currículum

Aprendre a fer un bon CV amb un bon disseny, triar la informació correcta per posar, estructurar bé les dades i fer-se una bona foto de presentació, entre d’altres, també és una cosa que es pot aprendre i pot ajudar molt a que la persona sigui més visible en el món laboral. També és molt important aconsellar i desenvolupar habilitats per poder fer una correcta entrevista de treball com arribar a temps o uns minuts abans, saludar correctament a l’entrevistador, ser un bon conversador, no donar dades irrellevants, saber identificar el llenguatge no verbal, etc.

5. Estar vinculat a empreses, fundacions o associacions que ofereixen oportunitats

Des de Teamar també estem vinculats a dispositius que ajuden a la inclusió de les persones amb TEA i els oferim i ajudem a aprofitar aquestes oportunitats gràcies al projecte LaboraTEA, amb la col.laboració de la fundació iluro i Bankia que ens ajuden per poder oferir aquest suport a les persones amb TEA per a que tinguin una bona inclusió en el món laboral.