“En Marc és un nen de 9 anys que té passió pels trens i tot el que té relació amb ells. Tot el dia els té al cap i en els seus discursos mai hi falten! Els caps de setmana sempre demana als seus pares d’anar-los a veure, li encanta descobrir-ne nous tipus, nous formats, noves línies, de més ràpids i de més lents. Si mai vols anar a qualsevol lloc, ell sempre t’orientarà sobre quina alternativa és la més ràpida i eficaç per arribar-hi. És un geni!!!

Últimament en Marc està molt trist, a l’escola els seus amics ja no escolten les seves aventures, es veu que se’n han cansat, i ell és l’únic que continua encuriosit per aquest tema… A més a més, en Marc ara té un altre problema, aquelles excursions tan divertides que feia amb els pares, cada cop es van reduint i es substitueixen per d’altres que a ell no l’interessen ni el motiven en absolut! En Marc ens ho explica trist, enfadat i frustrat.”

Un tret característic dels nens/es amb TEA són les preocupacions excessives i desmesurades per determinats temes i/o obsessions (interessos restringits). Les seves preocupacions i interessos són molt limitats i concrets. Volen aprendre-ho tot sobre un àmbit en particular i tendeixen a manifestar-ho en les seves converses i en el seu temps lliure i/o joc, exercint així un control absolut sobre aquest que els produeix una sensació de benestar i tranquil·litat.

Algunes àrees d’interès comunes en ells/es són per exemple localitzacions en els mapes, transports, animals, esdeveniments històrics, fins arribar a les tendències més actuals com són la música i les xarxes socials.

En el cas d’en Marc observem que la forma en la qual fins ara es relacionava (a través dels trens) ja no li funciona. No troba estratègies per interactuar amb els seus iguals, i cada vegada es troba més sol. A casa les coses tampoc són diferents, comença a tenir conflictes que només es poden resoldre si els pares cedeixen als interessos del nen.

Per ajudar a en Marc, proposem al nen, a la família i l’escola una sèrie de pautes i estratègies d’intervenció que ajudin a tractar aquesta situació:

  • Empatitzar amb la seva frustració i tristesa, ajudant-lo a posar paraules sobre com es sent.
  • Treballar la Teoria de la Ment. Fer-lo conscient de les repercussions del seu tema d’interès en els altres (avorriment, ja en saben prou, altres inquietuds…).
  • Dotar-lo d’estratègies per relacionar-se amb els iguals, buscant alternatives al seu interès restringit (habilitats socials).
  • Establir un temps determinat al que pugui dedicar al seu tema d’interès i un cop acabat aquest temps no permetre que faci més preguntes o insisteixi en el tema. A més a més, reforçarem positivament els compliment d’aquest pacte.
  • En el cas que el nen mostri negació a treballar en altres temes o àrees, és important deixar-li clar quina feina li toca fer en aquell moment i el què s’espera d’ell (prèvia anticipació). Hem de deixar-li molt clar quines són les normes de treball.
  • En el cas que el nen es mostri especialment rígid en el seu tema d’interès, podem ajudar-lo a dissenyar materials relacionats amb aquest, i gradualment anar incloent altres temàtiques.

Si us ha agradat aquesta entrada i voleu saber més sobre com afrontar situacions d’aquest estil, ens ho podeu deixar a comentaris. També podeu compartir-ho al vostre Facebook, Twitter o altres xarxes socials per ajudar-nos a fer difusió sobre el TEA.

Equip de psicòlegs de l’Associació TEAMAR