El passat 15 de maig, va ser el dia de la família i per aquest motiu, nosaltres també volíem celebrar aquest dia tan especial. Permet donar l’oportunitat a la societat de conscienciar-se en relació a quin es l’estat en el que es troben les famílies, així com reptes i problemàtiques que es poden donar. La celebració d’aquest dia porta vigent des del 15 de maig de 1994 i va ser fundada per l’Organització de les Nacions Unides.

La família

Ara bé, abans de continuar seria interessant comentar diferents conceptes que existeixen de les famílies.

Segons la Real Academia de la Lengua Española:

  • “Grupo de personas emparentadas entre sí que viven juntas.
  • “Conjunto de ascendientes, descendientes, colaterales y afines de un linaje. Hijos o descendencia.”
  • “Conjunto de personas que comparten alguna condición, opinión o tendencia. Toda la familia universitaria está de enhorabuena.”
  • “Conjunto de objetos que presentan características comunes que lo diferencian de otros. La familia de los instrumentos de Cuerda”.

La ONU en el 1987 per tal de recomanar informació de cara a comprendre què és una família, va proposar:

– Art. 131: “La familia debe ser definida como nuclear. Comprende las persones que forman un hogar privado tales como los esposos o un padre o madre con un hijo no casado o en adopción. Puede estar formado por una pareja casada o no casada con uno o más hijos no casados o también estar formada por uno de los padres con un hijo no casado”.

– Art.132. “El término pareja casada, debe incluir aquellas que han contraído matrimonio o que viven una unión consensual”.

Podem trobar moltes definicions en les que es detalla com podria ser i quins components ha de tenir una família, però una família també són sensacions, emocions que ens provoquen les persones que estimem.

Propostes per gaudir del temps en família

Com cada família es un món i té interessos diferents, avui us proposarem diferents activitats per poder celebrar aquest dia i passar temps de qualitat amb els vostres!

  • Una activitat molt agradable i que als nens i nenes els hi agrada molt, és anar a fer una excursió per la muntanya. Aquesta activitat permet fer esport d’una manera més dinàmica, a més d’estar en contacte amb la natura. Podeu agafar la motxilla, omplir-la de entrepans, fruita i aigua… i llestos per una bona excursió! Esport i natura són sempre dos components que contribueixen a la calma i al benestar, per tant si li sumem la companyia de la família, acaba sent una activitat rodona!

  • Ara que ja estem en l’època del bon temps, un altre activitat molt divertida és anar a la platja. A la platja tant nens/es com les seves famílies poden passar una molt bona estona jugant a l’aigua, a pales, prenent el sol, llegint, etc. Encara que la platja no agrada a tothom, sempre es pot fer més agradable buscant estratègies. Per exemple, si ens molesta el sol, podem afegir-hi un para-sol o si bé ens cansa estar a la platja, podem anar algun “xiringuito” a prendre alguna cosa ben fresqueta.

  • A casa també podem fer diferents activitats, com ara, aprofitant el calor que fa, preparar gelats tots junts! Pot ser una activitat molt divertida i enriquidora pels nens i nenes, ja que aprenen a preparar una recepta, a seguir les indicacions, treballar en equip, etc. A més, un cop tenim fets els gelats els podrem gaudir tots junts!

  • Un clàssic dins de les activitats en família és anar al cine. Anar al cine sempre ha estat una activitat una mica màgica, entrem en un altre món de fantasia per passar-ho molt bé i deixar-nos emportar per la imaginació. Encara es més divertit si ho fem en família, ja que a més desprès podrem comentar quines coses ens han agradat de la peli i quines no. Sens dubte una altre activitat molt divertida!

Doncs bé, us hem deixat algunes idees per tal d’aprofitar encara més el temps en família d’una manera conscient i divertida. Sens dubte no hi ha res millor que fer activitats en família i generar nous records i experiències que atresorar amb el pas del temps. Com hem dit, cada família es diferent i per gustos colors, però el que està clar és que totes les famílies volen gaudir del temps juntes i aprofitar-lo al màxim!

I vosaltres, de quina manera aprofiteu el temps en família?

L’equip de psicòlegs i psicòlogues de TEAMAR