“Ostres, avui és dia 25! Oh, no! Nadal! No m’he enrecordat de fer la carta al Pare Noel, ni de buscar el Tió! I ara què faig? Estarà tot tancat i no els podré comprar res, tampoc! Quin error més gran! Ai, espereu, que és 25 de gener, no de desembre… Uf!”

La desorientació espai-temps és una altra de les característiques que podem trobar en les persones amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (TEA). Un moment! Desorientació espai-temps? Què vol dir això?

Penseu en períodes de vacances… porteu varies setmanes sense mirar el calendari i us pregunten quin dia és, què contestareu? Doncs… és… avui? Molt possiblement no sabreu donar resposta a aquesta pregunta, no sabreu si és cap de setmana, si és dimecres i fins i tot ens pot costar saber si estem al matí, migdia o tarda… Doncs això és justament la desorientació espai-temps.

A què és deguda? Com ja hem parlat en diverses ocasions, les persones amb TEA tenen dificultat per a estructurar i gestionar el seu temps. En moltes ocasions, aquesta dificultat s’extén més enllà d’aquesta dificultat, doncs els manca comprensió dels dies de la setmana (dilluns, dimarts…), els mesos o les estacions de l’any (gener, febrer… hivern, estiu), o, fins i tot, dels diferents moments del propi dia (matí, migdia…). Aquesta mateixa dificultat la podem trobar en dates especials, com poden ser el Nadal, la Setmana Santa, el Carnastoltes, o la Castanyada, entre d’altres, així com els canvis en la seva rutina, com us explicàvem a l’última entrada abans de Nadal.

Així doncs, com els podem ajudar? Molt senzill!

1. En primer lloc, i com ja hem explicat en anteriors entrades, estructurar anticipar-los què es fa a cada moment del dia, així com els canvis en la rutina diària, els pot ajudar a comprendre millor l’estructura del dia. Així, a mode d’exemple, podem crear una taula amb 4 espais, els quals hi incloguin les diferents franges horàries: Matí, migdia, tarda, nit. En cadascuna d’aquestes files de la taula hi podem escriure o posar imatges de les activitats que es faran en aquests espais de temps (despertar-se, esmorzar, anar a l’escola, dinar…) i treballar amb l’infant les activitats que es van fent, juntament amb el canvi de moment del dia.

blog 25 - 1

2. Per a treballar el dia de la setmana o, fins i tot, del mes en el que estem, ho podem fer de forma similar, creant un material format per quatre fulls, un en el qual hi posarem els dies de la setmana amb un velcro, un altre en el qual hi posarem els números de l’1 al 31, i un tercer amb els mesos. El quart full tindrà una frase escrita i velcros per a enganxar-hi el dia de la setmana, número de dia i mes que pertoqui. Així, cada dia podem agafar la tira en blanc, i treballar el dia que és. 

blog 25 - 1

3. Si es desitja, també se li pot incloure l’any a l’anterior exemple (2018, en aquest cas).

4. Per últim, també podem ajudar-los a saber quan són els dies especials de l’any (Nadal, la castanyada…) amb calendaris amb aquests dies marcats amb pictogrames, i anar treballant a partir d’aquest cadascuna d’aquestes festivitats quan es vagin apropant.
blog 25 - 1

Com sempre, esperem que aquesta entrada us hagi sigut d’utilitat, que l’hagueu gaudit, i que la compartiu a les vostres xarxes socials juntament amb un enorme LIKE!

La propera setmana, més i millor!

Font imatge: https://www.google.es/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj7g67wyt_YAhUCXRQKHWVDCzQQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.istockphoto.com%2Fphotos%2Fsanta-claus-sunbathing-summer-christmas&psig=AOvVaw2rLX6hcARxhQ-Wt3CU_oWj&ust=1516298584869289

Font pictogrames: https://www.pictotraductor.com/

 


 

“Ostras, ¡hoy es día 25! ¡Oh, no! ¡Navidad! ¡No me acordé de hacer la carta a Papá Noel! ¿Y ahora qué hago? Estarà tot tancat i no els podré comprar res, tampoc! ¡Qué error más grande! Ay, esperad, que es 25 de enero, no de diciembre… ¡Uf!”

La desorientación espacio-tiempo es otra de las características que podemos encontrar en las personas con Trastorno del Espectro del Autismo (TEA). ¡Un momenot! ¿Desorientación espacio-tiempo? ¿Qué significa eso?

Pensad en períodos de vacaciones… Lleváis varias semanas sin mirar el calendario y os preguntan qué día es, ¿qué contestareis? Pues… es… ¿hoy? Muy posiblemente no sabréis dar respuesta a esta pregunta, no sabréis si es fin de semana, miércoles y puede que os cueste determinar incluso si etáis por la mañana o por la tarde… Justamente eso es la desorientación espacio-temporal.

¿A qué se debe? Como ya hemos hablado en diversas ocasiones, las personas con TEA tienen dificultad para estructurar y gestionar su tiempo. En muchas ocasiones, esta dificultad se extiende más allá, pues les falta de compresión de los días de la semana (lunes, martes…), los meses o las estaciones del año (enero, febrero, verano,…), o incluso de los diferentes momentos del propio día (mañana, mediodía…). Esta misma dificultad la podemos encontrar ante fechas especiales, como pueden ser la Navidad, Semana Santa, Carnaval, Castañada, entre otras, así como los cambios en su rutina, como ya os contamos en la última entrada antes de Navidad.

Así pues, ¿cómo los podemos ayudar? ¡Muy sencillo!

1. En primer lugar, y como ya hemos explicado en anteriores entradas, estructurar anticipándoles qué se va a hacer en cada momento del día, así como los cambios en la rutina diaria, los puede ayudar a comprender mejor la estructura del día. Así, a modo de ejemplo, se puede crear una tabla con 4 espacios, en los cuales se incluyan las diferentes franjas horarias: Mañana, mediodía, tarde, noche. En cada fila de la tabla podemos escribir o poner imágenes de las actividades que se harán en estos espacios de tiempo (despertarse, desayunar, ir a la escuela, comer…) y trabajar con el infante las actividades que se van realizando, junto con el cambio del momento del día.

blog 25 - 1

2. Para trabajar el día de la semana o, incluso, del mes en el que estamos, también podemos hacerlo de manera similar, creando un material formado por 4 hojas, una en la que pondremos los días de la semana con velcro, otra con los números del 1 al 31, una tercera con los meses, y la cuarta hoja con una frase escrita y velcros para poder enganchas los días, números y meses que pertoquen cada día. Así, cada día podemos coger la tira en blanco y trabajar qué día es.

blog 25 - 1

3. Si se desea, tambien se le puede incluir el año al anterior ejemplo (2018, en este caso).

4. Por último, también podemos ayudarle a saber cuando son los días especiales del año (Navidad, la Castañada…) con calendarios con estos días marcados con  pictogramas, e ir trabajando a partir de éste cada una de las festividades que se vayan acercando.
blog 25 - 1

Como siempre, esperamos que esta entrada os haya resultado de utilidad, que la hayáis disfrutado, y que la compartáis en vuestras redes sociales, ¡junto con un enorme LIKE!

La próxima semana, ¡más y mejor!

Fuente imagen: https://www.google.es/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj7g67wyt_YAhUCXRQKHWVDCzQQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fwww.istockphoto.com%2Fphotos%2Fsanta-claus-sunbathing-summer-christmas&psig=AOvVaw2rLX6hcARxhQ-Wt3CU_oWj&ust=1516298584869289

Fuente pictogramas: https://www.pictotraductor.com/