Us imagineu viure en un món sense dobles sentits? Un món literal on tota la informació que rebem la interpretem de la forma més bàsica, sense anar més enllà?

siento

De ben segur, això canviaria la nostra forma d’entendre el món i de relacionar-nos amb els nostres iguals. Els dobles sentits ens doten del que coneixem com abstracció lingüística, una capacitat que ens permet entendre el llenguatge més enllà del sentit literal. Tanmateix, l’abstracció lingüística la podem entrenar a través dels dobles sentits, d’entre molts altres recursos verbals.

Els nens i nenes amb TEA solen tenir dificultats per captar els dobles sentits, fet que fa difícil la interacció amb els altres i se’ls fa estrany entendre l’entorn com ho fem nosaltres. Això, sovint els genera molta ansietat i frustració, ja que les demandes socials exerceixen molta pressió sobre l’infant que no és capaç de comprendre el missatge que rep dels altres.

Aquestes dificultats es fan molt més visibles a partir de l’adolescència, una etapa en la que els nostres nens i nenes canvien física i mentalment. El cervell també viu modificacions, entre elles, en les àrees encarregades del llenguatge i l’expressió verbal i no verbal del mateix, que comença a ser més abstracte.

És justament en aquestes edats quan els propis nens i nenes comencen a percebre dificultats per comprendre la forma d’expressar-se que tenen els seus companys, ja no només pels dobles sentits, sinó també per les ironies i les bromes que poden ser malinterpretades.

Però…Què hi podem fer nosaltres? Com podem ajudar-los a que s’apropin al nostre món ple d’abstraccions i dobles sentits?

Des de TEAmar, us recomanem fer un bon entrenament: Com en la majoria de les coses, necessitem practicar-les perquè acabin sortint bé. Els dobles sentits també es poden practicar!

  • Estarà bé que utilitzeu dobles sentits i metàfores a casa. Després de dir-ho preguntar: Ho has entès? Saps perquè he dit això?…Expliquem-los perquè s’utilitza l’expressió i si cal, fem un dibuix perquè sigui més fàcil d’entendre!

agua.png

  • Feu un àlbum amb targetes dels dobles sentits i ironies que heu estat treballant per a tenir-ne un fàcil accés quan sigui necessari recordar què volien dir.
  • Visualitzeu pel·lícules adequades a l’edat dels vostres fills i comenteu amb ells les expressions que no entenguin!.
  • I atreviu-vos amb els acudits: ensenyeu-los als vostres fills perquè ells puguin ensenyar-los als seus amics i amigues, facilitem-lis la interacció amb els altres.

Això és tot per avui…Recordeu que ajudareu a difondre informació sobre el TEA si ens doneu un bon LIKE o compartiu la publicació als vostres murs de Facebook i Twitter.

Fins el proper juernes!

Equip de psicòlegs/gues de l’associació TEAMAR.

 

Fonts:

Blog El sonido de la hierba al crecer

Escribelo.net

Pinterest