Bon dia família!

Com sabeu, ja arriba el Black Friday i les compres de Nadal, i amb això els centres comercials es preparen per a l’ocasió: adorns amb moltes llums, músiques nadalenques, cartells cridaners… que sumat a les aglomeracions de clients que volen fer les seves compres, poden portar a alterar la percepció i la conducta de les persones amb Trastorn de l’espectre autista (TEA).

Els nens i les nenes amb TEA tenen dificultats per adaptar-se als canvis i per processar les diferents sensacions que tots experimentem diàriament, de la mateixa manera que poden ser hipersensibles als estímuls sensorials de l’entorn. Aquesta hipersensibilitat es tradueix en una reacció molt intensa davant de certs estímuls, principalment auditius o visuals, generant-hi un gran malestar. En aquest sentit, una sortida com ara anar de compres, pot resultar una experiència molt estressant i aclaparadora per a ells/es. Si voleu conèixer més sobre aquest concepte, us recomanem visitar entrades anteriors en què parlem sobre això: https://teamaresme.com/blog/hiperhipo-sensibilitats-les-grans-desconegudes-de-lautisme/

Així doncs, si percebem que aquest context pot ser molt desagradable per al nostre nen o nena, és preferible no exposar-li ni insistir en que formi part. No obstant això, per a aquells casos en què els nens o nenes decideixin anar-hi, us presentem algunes idees interessants que poden ajudar a reduir part de la seva confusió i frustració:

  • Explicar i anticipar la necessitat d’anar de compres. Per als nens i nenes amb TEA pot ser molt complicat entendre el motiu pel qual es fan aquestes compres, així com el moment en què s’acaben. Podem ensenyar al nen o nena una fotografia de la botiga a la qual anirem, així com el temps que hi dedicarem.
  • Limitar el nombre d’articles que podem comprar: una exposició a una situació d’aquest estil pot generar sobreexcitació al nostre nen/a, per la qual cosa és important anticipar quants articles podem comprar i fins i tot concretar a casa quins seran exactament i on els podem trobar.
  • Explicar quines conductes es poden tenir en aquestes compres. Per exemple, on ens provem la roba i les sabates i per què ho fem en unes botigues i en unes altres no.
  • L’aprenentatge d’alguna tècnica de relaxació també pot resultar beneficiós per disminuir l’estrès, així com tenir a mà algun objecte que els ajudi a calmar-se. Aquestes tècniques de relaxació poden ser útils no només a la situació estressant, sinó també com a eina de prevenció, realitzant diferents tècniques abans de sortir a comprar.
  • Pactar una paraula o senyal de rescat amb què el nen/a pugui indicar que se sent malament i necessita sortir d’aquesta situació.

Esperem que us hagi agradat aquest article i que us hagi semblat útil.

L’equip de psicòlegs i psicòlogues de TeaMar


COMPRAS DE BLACK FRIDAY Y TEA

¡Buenos días familia!

Como sabéis, ya llega el Black Friday y las compras de navidad, y con ello los centros comerciales se preparan para la ocasión: adornos con muchas luces, músicas navideñas, carteles llamativos… que sumado a las aglomeraciones de clientes que quieren hacer sus compras, pueden llevar a alterar la percepción y la conducta de las personas con Trastorno del espectro autista (TEA).

Los niños y niñas con TEA tienen dificultades para adaptarse a los cambios y para procesar las diferentes sensaciones que todos experimentamos a diario, de la misma forma que pueden ser hipersensibles a los estímulos sensoriales del entorno. Esta hipersensibilidad se traduce en una reacción muy intensa ante ciertos estímulos, principalmente auditivos o visuales, generando en ellos un gran malestar. En este sentido, una salida como por ejemplo ir de compras, puede resultar una experiencia muy estresante y abrumadora para ellos/as. Si queréis conocer más sobre este concepto, os recomendamos visitar entradas anteriores en las que hablamos sobre ello: https://teamaresme.com/blog/hiperhipo-sensibilitats-les-grans-desconegudes-de-lautisme/

Así pues, si percibimos que este contexto puede ser muy desagradable para nuestro niño o niña, es preferible no exponerles ni insistir en que forme parte de él. No obstante, para aquellos casos en los que los niños o niñas decidan ir, os presentamos algunas ideas interesantes que pueden ayudar a reducir parte de su confusión y frustración:

  • Explicar y anticipar la necesidad de ir de tiendas. Para los niños y niñas con TEA puede ser muy complicado entender el motivo por el cual se realizan estas compras, así como el momento en el que se acaban. Podemos enseñar al niño o niña una fotografía de la tienda a la que vamos a ir, así como el tiempo que vamos a dedicar en ello.
  • Limitar el número de artículos que podemos comprar: una exposición a una situación de este estilo puede generar sobre-excitación en nuestro niño/a, por lo cual es importante anticipar cuántos artículos podemos comprar e incluso concretar en casa cuales van a ser exactamente y dónde los podemos encontrar.
  • Explicar qué conductas se pueden tener en estas compras. Por ejemplo, dónde nos probamos la ropa y los zapatos y porqué lo hacemos en unas tiendas y en otras no.
  • El aprendizaje de alguna técnica de relajación también les puede resultar beneficioso para aliviar el estrés, así como tener a mano algún objeto que les ayude a calmarse. Estas técnicas de relajación pueden ser útiles no solo en el momento de estrés, sino también como herramienta de prevención, realizando diferentes técnicas antes de salir a comprar.
  • Pactar una palabra o señal de rescate con la que el niño/a pueda indicar que se siente abrumado y necesita salir de esa situación.

Esperamos que os haya gustado este artículo y que os haya parecido útil.

El equipo de psicólogos i psicólogas de TeaMar