Reprendre la rutina després de l’estat d’alarma serà un repte, ja que no tornarem a la normalitat tal i com la coneixíem, sinó que serà una nova realitat, a la que ens haurem d’adaptar tots i totes poc a poc.

Aquestes últimes setmanes hem gestionat el confinament tant bé com hem pogut: Fent un horari per estructurar el dia, utilitzant els diferents espais de la casa per fer les diferents activitats, passar temps en família i aprofitar per fer aquelles receptes de cuina per les que mai hi havia temps. Però, i ara què?

Actualment els nens ja poden començar a sortir al carrer, i sembla ser que comença un període de desescalada en el qual cada cop, de forma controlada, tindrem més llibertats.

Aquesta ha sigut una etapa difícil; hem viscut situacions i sentiments desagradables, que d’una manera o altre ens han pogut deixar marca.

Algunes de les principals dificultats que s’han pogut generar en conseqüència a la situació actual són: El dol, el cansament emocional, l’angoixa, la sensació d’incertesa, la obsessió per la neteja i sentiments desbordants com por o desesperança.

És important no ignorar tot el que hem pogut sentir aquestes últimes setmanes i donar-nos un temps d’adaptació als nous canvis que aniran venint de forma progressiva.

Els nens i nenes amb TEA necessitaran també un període d’adaptació, i tenint en compte que els canvis s’aniran produint de forma gradual, ells necessitaran saber amb anticipació quins canvis hi haurà i com es duran a terme, per donar estructura i sensació de seguretat durant el procés.

Aquí us deixem unes pautes que podeu utilitzar a l’hora de tornar a la rutina tant vosaltres com ells i elles:

  • Validar les vostres emocions sense alimentar la por: És important no entrar en bucle amb els pensaments catastrofistes. La majoria de coses que ens preocupen mai passaran, i tenint en compte que si passen no hi podem fer res, la preocupació i la obsessió mai serveixen de res. Per això hem d’aprendre a tallar aquests pensaments quan notem que ens envaeixen. Com? A cadascú li funciona alguna cosa diferent, alguns exemples podrien ser la distracció fent altres activitats, parlar-ho amb algú de confiança o fent activitats relaxants.
  • Acceptació de la realitat: De res serveix lamentar-se i queixar-se, actualment hi ha situacions que no podem canviar a curt plaç. Per tant, és moment de prendre les decisions més adequades tenint en compte les nostres possibilitats, i assumir les situacions que encara no podem gestionar. Per treballar l’acceptació de la realitat a nivell emocional ens poden ajudar les diferents tècniques de relaxació, com meditació, ioga…
  • Organitzar-se i anticipar els canvis: Sabem que es poden produir canvis de forma gradual, així que podeu organitzar les rutines per setmanes, i anticipar a cada inici de setmana si hi haurà un canvi nou dins de la rutina. És important explicar com i quan serà aquest canvi i quines seran les directrius a tenir en compte. Per exemple, si planifiqueu sortir cada dia al carrer, podeu fer un esquema visual de les pautes a seguir i del que es trobaran quan surtin, com els parcs tancats o que la gent anirà amb mascaretes.
  • Cuidar-se: És moment de mimar-se. Tens dret a fer aquelles activitats que et facin sentir bé, a demanar temps per tu al teu nucli familiar, a no ser tant exigent amb tu mateix/a i a trobar espais i moments que et carreguin les piles.
  • Estableix metes realistes: És millor començar per fer petits passos que ens condueixin a l’objectiu final. Al tornar a la rutina potser pretenem abarcar més del que podem, s’han de posar límits per evitar la sobrecàrrega.
  • Buscar suport: Potser degut a la situació actual et veus sobrepassat o et costa gestionar alguna situació. Hi ha etapes on a vegades sentim que no podem carregar tot el pes nosaltre sols, és normal i ningú pot amb tot. Si és així, pots buscar ajuda, a nivell familiar, amistats i si necessites una persona externa, pots buscar suport a Salut Mental.

Esperem que aquestes pautes us serveixin per afrontar aquesta nova etapa, si us ha agradat compartiu i doneu LIKE.

L’Equip de Psicòlegs i Psicòlogues de TEAMAR

 

Font de la imatge: https://www.lne.es/sociedad/2020/04/28/podras-ver-familiares-desescalada/2630108.html

—————————————————————————————————————–

Retomar la rutina después del estado de alarma va a suponer un reto, ya que no volveremos a la normalidad tal y como la conocíamos, sino que será una nueva realidad, a la que deberemos adaptarnos todos y todas poco a poco.

Estas últimas semanas hemos gestionado el confinamiento tan bien como hemos podido: Haciendo un horario para estructurar el día, utilizando los diferentes espacios de la casa para realizar las diferentes actividades, pasar tiempo en familia y aprovechar para hacer aquellas recetas de cocina que nunca había tiempo para hacer. Pero, ¿y ahora qué?

Actualmente los niños ya pueden salir a la calle de forma organizada, y parece ser que empieza un período de desescalada en el cual cada vez, de forma controlada, tendremos más libertades.

Esta situación ha sido una etapa difícil; muchos hemos vivido momentos o situaciones difíciles, que de una manera u otra nos han podido dejar huella.
Algunas de las principales dificultades que se han podido generar son la angustia, la sensación de incertidumbre, la obsesión por la limpieza y sentimientos desbordantes como miedo o desesperanza.

Es importante no ignorar todo lo que hemos podido sentir estas últimas semanas i darnos un tiempo de adaptación a los nuevos cambios que irán viniendo de forma progresiva.

Los niños y niñas con TEA necesitaran también un período de adaptación, y tener en cuenta que los cambios se irán produciendo de forma gradual, ellos necesitaran saber con anticipación qué cambios habrá y cómo se llevarán a cabo, para dar estructura y sensación de seguridad durante el proceso.

Aquí os dejamos unas pautas que podemos utilizar a la hora de volver a la rutina tanto vosotros como ellos y ellas:

  • Validar vuestras emociones sin alimentar el miedo: Es importante no entrar en bucle con los pensamientos catastrofistas. La mayoría de cosas que nos preocupan nunca pasará y, tener en cuenta que si pasan no podemos hacer nada, la preocupación y la obsesión nunca sirven de nada. Por eso podemos aprender a cortar estos pensamientos cuando notamos que nos invaden. ¿Cómo? A cada persona le funciona una cosa diferente, por ejemplo puede ser la distracción haciendo otras actividades, hablar-lo con alguien de confianza o haciendo actividades relajantes.
  • Aceptación de la realidad: De nada sirve lamentarse y quejarse, actualmente hay situaciones que no podemos cambiar a corto plazo. Por lo tanto, es momento de tomar las decisiones más adecuadas y tener en cuenta nuestras posibilidades, aceptando las situaciones que aún no podemos solventar. Para trabajar la aceptación de la realidad a nivel emocional nos pueden ayudar las diferentes técnicas de relajación, como meditación, yoga…
  • Organizarse y anticipar los cambios: Sabemos que se pueden producir cambios de forma gradual, así que podéis organizar las rutinas por semanas, y anticipar a cada inicio de semana si habrá cambios dentro de vuestra rutina. Es importante explicar cómo y cuándo será este cambio y cuáles serán las directrices a tener en cuenta. Por ejemplo, si planificáis salir cada día a la calle, podéis hacer un esquema visual de las pautas a seguir y de lo que se van a encontrar cuando salgan, como los parques cerrados o que la gente llevará mascarilla.
  • Cuidarse: Es momento de mimarse. Tienes derecho a hacer aquellas actividades que te hagan sentir bien, a pedir tiempo para ti en tu núcleo familiar, a no ser tan exigente contigo mismo/a y a encontrar espacios y momentos que te carguen las pilas.
  • Establece metas realistas: Es mejor empezar por hacer pequeños pasos que nos conduzcan al objetivo final. Al volver a la rutina quizás pretendemos abarcar más de lo que podemos, hay que poner límites para evitar la sobrecarga.
  • Buscar soporte: Quizás debido a la situación actual te ves sobrepasado o te cuesta gestionar alguna situación. Hay etapas donde a veces sentimos que no podemos cargar todo el peso nosotros solos, es normal y nadie puede con todo. Si es así, puedes buscar ayuda, a nivel familiar, a amistades, y si necesitas una persona externa, puedes buscar soporte a Salud Mental.

Esperamos que estas pautas os sirvan para afrontar esta nueva etapa, si os ha gustado compartid y dad LIKE.

El Equipo de Psicólogos y Psicólogas de TEAMAR

 

Fuente de la imagen: https://www.lne.es/sociedad/2020/04/28/podras-ver-familiares-desescalada/2630108.html