¡Hola a tothom!
Avui us volem compartir diferents recursos per ajudar a regular les emocions del vostre fill o filla.
- Planificar les activitats i rutines de manera visual, utilitzant un calendari o agenda visual amb imatges. La idea és incloure les activitats habituals, com l’escola, extraescolars, rutines (hora despertar-se, dormir), etc. Això fa el seu entorn predictible i l’ajudarà a saber què esperar en cada moment i que li sigui més fàcil canviar entre activitats.
- Podeu fer el calendari amb ell/a.
- Col·locar-ho en un lloc visible de la casa, on aneu sempre (entrada, cuina, saló…).
- Podeu organitzar el calendari setmanal durant el cap de setmana anterior. Així es podrà fer una idea del que passarà durant la setmana.
- Sempre que ho necessiteu animar-los a revisar el calendari perquè vegi quina activitat toca després, a més és una manera de fomentar l’autonomia.
- Anticipar els canvis que creiem que poden afectar més, sempre que sigui possible, per ajudar a prevenir desregulacions. Això es pot fer de manera verbal (avisar-la que hi haurà un canvi) o a través de dibuixos, esquemes, pictogrames…
2. Una estratègia per a facilitar el canvi entre activitats si noteu que a vegades li costa molt:
Posar una alarma els últims 5-10 minuts amb una cançó que li agradi.
Per exemple, si té temps de joc abans de sopar, poseu l’alarma els últims 10 minuts i quan soni caldrà recollir o deixar el que està fent per a sopar.
Recomanem que aquesta alarma sigui visual, és a dir, que el nen/a pugui anar veient el temps que li queda. Un cronòmetre visual d’aquest tipus pot ajudar.
3. Ajudar-lo a identificar les seves emocions
- Ajudar-lo a posar paraules a les seves emocions: si veieu que es comença a posar nerviós o a enfadar: “Et noto una mica nerviós / enfadat. Què et sembla si anem al racó de la ràbia per a treure-ho? / Anem a la teva habitació?”. Donar alternatives.
- Normalitzar i validar l’emoció: si sabem el que ha passat i perquè està nerviós o enfadat, remarcar en veu alta que és normal que se senti així. “És normal que t’enfadi que no puguis tenir aquesta joguina, però ara no podem comprar-la.”
- Seguidament donar-li idees de què pot fer per a calmar-se. Que vagi a un espai segur per a expressar el que sent i relaxar-se. Podeu utilitzar diferents tipus d’estratègies:
– Racó de la calma / Caixa de la ràbia: espai amb elements que el calmin i relaxin / espai on expressar la ràbia. Materials que pugui trencar, estrènyer…
– Estratègies de descàrrega: córrer, xafar plastilina, mullar-se la cara, trencar objectes permesos, ratllar en una llibreta, saltar, escriure sobre els seus sentiments, dutxar-se.
– Estratègies relaxació: respiracions profundes, comptar fins a 10, tibar i destensar.
– Distracció: escoltar música, pensar en una altra cosa, ballar, vídeo que relaxi, pintar, cantar una cançó, imaginar alguna cosa que li agrada molt, parlar amb un amic…
- Acompanyar com se sent i evitar preguntar-li com està en el moment que el veiem nerviós o enfadat.
- Una vegada estigui més calmat podem parlar amb ell/a per a donar-li sentit al que li ha posat nerviós. Si no és clar per què ha passat i no és una cosa greu, no donar-li molta importància: seguiu amb l’activitat que estàveu fent o canviar d’activitat / tasca.
- Fer de model davant situacions que ens posin a nosaltres nerviosos, perquè vegi exemples de com gestionar les emocions: dir en veu alta com ens sentim, perquè i què farem per a gestionar l’emoció.
En cas de desregulació o frustració
- Anomenar la emoció que està sentint
- Donar-li un espai on pugui expressar el que sent i quan es calmi podeu parlar amb ell sobre el que ha passat, com s’ha sentit, etc.
- Reforçar positivament tot el procés i el que ha aconseguit
- Fixar-nos en: Per què passa? En quin context passa? Com solem actuar? Què està mantenint la conducta?
- A casa posar límits clars, del que es pot i no fer i anar tots a l’una.
- Utilitzar conseqüències que no impliquin treure-li allò que més li agrada o gaudeix. Millor limitar o reduir el temps de joc, per exemple mirar menor estona vídeos, TikTok, la TV o dir-li que no se li comprarà X cosa que demani (si són adhesius, cromos, una petita joguina…)
Desitgem que el post us hagi servit!
L’Equip de psicòlogues de TEAMAR.
Comentaris recents