Es diu que l’esperit del Carnestoltes viu al cor. És un temps d’alegria, els carrers s’omplen de colors i es viuen celebracions arreu… Però, buf! Quin xivarri! Quina gentada! Què diferent és tot! De veritat ens hi hem de sumar?

Les persones amb TEA, en nombroses ocasions, mostren hipersensibilitats auditives o visuals, les quals poden veure’s afectades en el context d’una celebració com el Carnestoltes. A més, la manca d’estructura pot resultar en un augment de l’ansietat percebuda que pugui originar conductes evitatives d’aquest tipus de celebracions.

Però, per a què serveixen aquestes celebracions? Els estudis mostren que participar de les tradicions comunitàries i activitats socials tals com les rues de Carnestoltes, entre d’altres, generen un sentiment de comunitat, el qual reporta beneficis al benestar psicosocial tals com:

– Sentiment de pertinença: La implicació personal a la comunitat resulta bàsica a l’hora de sentir-t’hi identificat, augmentant el sentiment de seguretat emocional i estabilitat.

– Connexió emocional compartida: Els lligams amb els altres membres de la teva comunitat es reforcen amb experiències compartides, les quals permeten generar confiança amb els altres.

– Valors comunitaris: Participar i compartir experiències a l’entorn comunitari permet comprendre’n millor les normes socials implícites, així com els seus principis i valors, la comprensió dels quals en permet una millor adaptació.

– Reciprocitat: Al cobrir les necessitats socials i col·lectives.

Si bé aquests són els beneficis de participar de tradicions com el Carnestoltes, de quina manera podem facilitar l’entrada a la festa?

– En primer lloc, mirem quines activitats i festes es fan al lloc on vivim i mirem d’escollir aquelles que creiem que seran més acords a les nostres necessitats individuals (soroll, llum, horari, col·lectiu…).

– En segon lloc, anticipem aquells estímuls que creiem que ens poden generar malestar i cerquem formes d’amortir-los, com, per exemple, amb l’ús d’ulleres de sol o taps per les orelles.

– En tercer lloc, fem-nos partíceps de les preparacions, pensem quina disfressa podem portar, fem-la nosaltres mateixos o anem-la a comprar, de tal manera que augmenti la motivació vers la festa.

– Per últim, proposem al nostre entorn social d’anar plegats. Fins i tot, potser, podem fer una comparsa i disfressar-nos tots iguals! Esteu preparats i preparades per la festa més pocasolta de l’any? Ja ha arribat el Carnestoltes!


Els psicòlegs i psicòlogues de TEAMAR.