El curs escolar 2020-2021 serà recordat com el curs més canviant en l’educació dels nostres fills/es. Ja portem unes setmanes anant a l’escola i l’equip de psicòlegs escoltem meravellats com els nostres infants i adolescents ens expliquen les ganes que tenien de tornar-hi i com totes les normes i restriccions no els suposen un gran mal de cap. Com és possible? Si no paren d’aparèixer canvis i novetats!

Doncs ben senzill, aquest curs les normes a l’escola són ben clares. Com ens diuen alguns: què bé que per a fi hi ha normes a tot arreu! I d’altres afegeixen: em canvio menys d’aula, de companys i professors i això em fa sentir tranquil! Us escoltem ben atents i entenem que per a la majoria la complicació d’afrontar un canvi és que no hi hagin uns patrons d’actuació clars i per tant pugui aparèixer el caos.

Els adults som ben conscients que aquesta rutina i normativització de l’espai escolar, que tant ha beneficiat a la majoria de nens i joves amb TEA, pot veure’s alterada si algun dels membres de casa ha estat en contacte amb un positiu o presenta símptomes. Només pensar-ho ja ens altera una mica!

Avui us volem parlar sobre: Què fer si el vostre fill/a s’ha d’aïllar a casa? Us recomanem que us assenteu com a família i parleu sobre aquesta possibilitat, heu de traçar un pla conjunt amb les propostes de tots els membres de la casa. Aquest pla ha d’incloure:

  • Quins espais tenim per treballar i estudiar? Intentar que cada membre sàpiga en quin lloc podrà treballar.
  • On podrà descansar i tenir un temps per ell/a? Per compensar el batibull d’emocions serà necessari que disposi de moments tranquil·litat en un espai, si és possible, diferent al de feina.
  • Tenim tot el que necessitem per treballar i estudiar? Revisar si disposem de bona connexió a internet, dispositius electrònics, càmeres per ordinador, material escolar, etc.
  • Queda espai per la diversió? Oi tant! Intenteu fer una pluja d’idees d’activitat d’oci en família i individual preparades: jocs de taula, llista de pel·lícules, videojocs, llibres, receptes, etc.
  • Què us va servir durant el confinament? Recordeu quines van ser les millors activitats del confinament i apuntar-les per poder repetir-les. Aquí teniu algunes idees:
    • Tenir horaris i rutines marcades.
    • Fer activitat física per cremar energia i neguit
    • Acceptar les emocions que puguin venir i recuperar els recursos que fèieu servir per a canalitzar-les (refugi emocional, pot de la calma, música, dutxa, manualitats, expressar-les, distreure’s, etc.)

Les necessitats dels vostres fills/es poden ser les seves fortaleses. Davant d’una novetat o imprevist com més estructura, anticipació i les normes ben clares amb més tranquil·litat actuaran.

Esperem que us hagi agradat aquest article i que us hagi semblat d’utilitat! Si ha estat així, compartiu-lo i doneu LIKES!

Ens veiem el proper juernes!

L’Equip de Psicòlegs i Psicòlogues de TEAMAR

____________________________________________________________________

El curso escolar 2020-2021 será recordado como el curso más cambiante en la educación de nuestros hijos/as. Ya llevamos unas semanas yendo a la escuela y el equipo de psicólogos escuchamos maravillados como nuestros niños y adolescentes nos explican las ganas que tenían de volver y como todas las normas y restricciones no les suponen una gran preocupación. ¿Cómo es posible? ¡Si no paran de aparecer cambios y novedades!

Pues muy sencillo, este curso las normas en la escuela son muy claras. Cómo nos dicen algunos: ¡qué bien que para fin hay normas en todas partes! Y otros añaden: ¡me cambio menos de aula, de compañeros y profesores y esto me hace sentir tranquilo! Os escuchamos muy atentos y entendemos que para la mayoría la complicación de afrontar un cambio es que no haya unos patrones de actuación claros y por tanto pueda aparecer el caos.

Los adultos somos bien conscientes que esta rutina y normativización del espacio escolar, que tanto ha beneficiado a la mayoría de niños/as y jóvenes con TEA, puede verse alterada si alguno de los miembros de casa ha estado en contacto con un positivo o presenta síntomas. ¡Solo pensarlo ya nos altera un poco!

Hoy os queremos hablar sobre: ¿Qué hacer si vuestro hijo/a se tiene que aislar en casa? Os recomendamos que os asentáis como familia y habléis sobre esta posibilidad, tenéis que trazar un plan conjunto con las propuestas de todos los miembros de la casa. Este plan tiene que incluir:

  • ¿Qué espacios tenemos para trabajar y estudiar? Intentar que cada miembro sepa en qué lugar podrá trabajar.
  • ¿Dónde podrá descansar y tener un tiempo por él/la? Para compensar el batiburrillo de emociones será necesario que disponga de momentos tranquilidad en un espacio, si es posible, diferente al de trabajo.
  • ¿Tenemos todo lo que necesitamos para trabajar y estudiar? Revisar si disponemos de buena conexión a internet, dispositivos electrónicos, cámaras por ordenador, material escolar, etc.
  • ¿Queda espacio para la diversión? ¡Sin ninguna duda! Intentad hacer una lluvia de ideas de actividades de ocio en familia e individual preparadas: juegos de mesa, lista de películas, videojuegos, libros, recetas, concurso, etc.
  • ¿Qué os sirvió durante el confinamiento? Recordad cuáles fueron las mejores actividades del confinamiento y apuntadlas para poder repetirlas. Aquí tenéis algunas ideas:
    • Tener horarios y rutinas marcadas.
    • Hacer actividad física para quemar energía y desazón.
    • Aceptar las emociones que puedan venir y recuperar los recursos que usabais para canalizarlas (refugio emocional, puede de la calma, música, ducha, manualidades, expresarlas, distraerse, etc.)

Las necesidades de vuestros hijos/se pueden ser sus fortalezas. Ante una novedad o imprevisto cuanta más estructura, claridad en las normas y anticipación podrán actuar con más tranquilidad.

Esperemos que os haya gustado este articulo y que os haya parecido de utilidad. ¡Si ha sido así, compartidlo y dadnos LIKES!

¡Nos vemos el propio juernes!

Equipo de psicólogos y psicólogas de TEAMAR