Tornem a ser a juernes i, com ja hem comentat anteriorment, des d’aquí també volem recomenar-vos opcions cinematogràfiques per aquells moments que no sabem massa què fer per casa. Així doncs, avui us recomanem la sèrie “Atípico” (Atypical).

Inicialment podria semblar que aquesta tracta només d’un noi de 18 anys, en Sam, i les seves ganes de conèixer noies. Però és una sèrie que va més enllà!

Respecte això, aquesta obra de ficció ens mostra que les persones amb TEA tenen desitjos i la necessitat de ser persones autònomes acceptades i validades pels iguals i familiars. Que també tenen ganes de tenir una vida social, una vida romàntica i un futur motivant.

Ens mostra les dificultats que una persona amb TEA pot sentir quan sent que el seu món canvia massa dràsticament, ajudant-nos a comprendre la seva incomprensió i les reaccions que això els crea. En diverses ocasions podrem veure com en Sam es mostra ansiós, i quins factors personals i ambientals poden provocar que estigui més neguitós.

Ens mostra també la repercussió que poden tenir les seves característiques en el seu entorn. Per exemple, es veu com la família procura adaptar-se a ell, i les emocions que això genera; com hi ha persones del seu centre educatiu que l’entenen i persones que no (i el possible problema que se’n deriva de la incomprensió dels companys); com influeix a la seva germana petita el fet que el seu germà gran tingui TEA i com hi ha amistats que, tot i ser molt diferents a ell, poden congeniar i aportar-li nous recursos.

En aquest sentit, ens ajuda a entendre tant les emocions, els pensaments i les vivències de la persona amb TEA però també de tot el seu entorn més proper.

Un altre fet interessant en aquesta sèrie són les diferents estratègies que en Sam aprèn per adaptar-se millor al seu entorn. Llistes, normes, gomes de pollastre, auriculars que anul·len el so, repetir les diferents espècies de pingüins… En alguns casos, aquestes són per calmar-se, en altres són per entendre la complexitat de, per exemple, una relació sentimental “informal” (no parella exclusiva), o fins i tot per controlar la quantitat d’informació que proporciona del seu interès restringit (en el seu cas, tot el món relacionat amb els pols; Àrtic i Antàrtic).

Una altra de les coses que més ens ha agradat d’aquesta sèrie ha sigut l’evolució d’en Sam al llarg de la mateixa. Es pot veure com millora en les seves relacions personals, en comprendre què és l’amor (tot i que potser no cap a la persona adient!), i fins i tot viu el sentiment de la gelosia.

Com sempre, hem de tenir en compte que en Sam no deixa de ser un personatge únic, que presenta les seves pròpies característiques. Cada persona amb TEA té diferents funcionalitats que poden variar completament. Però ens apropa a una visió realista, tendre, i en alguns punts, divertida de la vida d’en Sam a un institut ordinari, amb una feina a una botiga de tecnologia i sense les habilitats per aconseguir somriure adequadament a una noia quan intenta lligar amb ella! I també ens pot donar idees i/o recursos nous que podem tenir en compte quan tractem amb persones amb TEA!

I fins aquí us podem explicar… no volem desgarrar-vos Atípico amb un munt d’spoilers! Des de l’Associació TEA Asperger Maresme us recomanem que veieu aquesta sèrie, disponible a plataformes com Netflix, per comprendre millor tots els aspectes que hem comentat, i per gaudir d’una bona estona!

Si us ha agradat, podeu compartir aquesta entrada amb els vostres companys de feina, amics i familiars, i també podeu donar-nos un gran LIKE a les xarxes socials!

Us esperem d’aquí una setmana, amb noves recomanacions, consells i idees en un nou article!

Fins la propera!

L’equip de Psicòlegs/gues de TEAMAR.

Font imatge: Netflix

—————————————————————————————————————-

Volvemos a ser a juernes y, como ya hemos comentado anteriormente, desde aquí también queremos recomendaros opciones cinematográficas para aquellos momentos que no sabemos demasiado qué hacer por casa. Así pues, hoy os recomendamos la serie “Atípico” (Atypical).

Inicialmente podría parecer que esta trata sólo de un chico de 18 años, en Sam, y sus ganas de conocer chicas. ¡Pero es una serie que va más allá!

Esta obra de ficción nos muestra que las personas con TEA tienen deseos y la necesidad de ser personas autónomas aceptadas y validadas por los iguales y familiares. Que también tienen ganas de tener una vida social, una vida romántica y un futuro motivador.

Nos muestra las dificultades que una persona con TEA puede sentir cuando siente que su mundo cambia demasiado drásticamente, ayudándonos a comprender su incomprensión y las reacciones que esto les crea. En varias ocasiones podremos ver como Sam se muestra ansioso, y qué factores personales y ambientales pueden provocar que esté más nervioso.

Nos muestra también la repercusión que pueden tener sus características en su entorno. Por ejemplo, se ve como la familia procura adaptarse a él, y las emociones que esto genera; cómo hay personas de su centro educativo que lo entienden y personas que no (y el posible problema que se deriva de la incomprensión de los compañeros); cómo influye a su hermana pequeña el hecho que su hermano mayor tenga TEA y cómo hay amistades que, a pesar de ser muy diferentes a él, pueden congeniar y aportarle nuevos recursos.

En este sentido, nos ayuda a entender tanto las emociones, los pensamientos y las vivencias de la persona con TEA y también de todo su entorno más cercano.

Otro hecho interesante en esta serie son las diferentes estrategias que en Sam aprende para adaptarse mejor a su entorno. Listas, normas, gomas de pollo, auriculares que anulan el sonido, repetir las diferentes especies de pingüinos… En algunos casos, éstas son para calmarse, en otros son para entender la complejidad de, por ejemplo, una relación sentimental “informal” (no pareja exclusiva), o incluso para controlar la cantidad de información que proporciona de su interés restringido (en su caso, todo el mundo relacionado con los polos; Ártico y Antártico).

Otra de las cosas que más nos ha gustado de esta serie ha sido la evolución de en Sam a lo largo de la misma. Se puede ver como mejora en sus relaciones personales, al comprender qué es el amor (¡a pesar de que, quizás, no hacia la persona adecuada!), e incluso vive el sentimiento de los celos.

Como siempre, tenemos que tener en cuenta que Sam no deja de ser un personaje único, que presenta sus propias características. Cada persona con TEA tiene diferentes funcionalidades que pueden variar completamente. Pero nos acerca a una visión realista, tierna, y en algunos puntos, divertida de la vida de Sam a un instituto ordinario, con un trabajo en una tienda de tecnología, ¡y sin las habilidades para conseguir sonreír adecuadamente a una chica cuando intenta ligar con ella! ¡Y también nos puede dar ideas y/o recursos nuevos que podemos tener en cuenta cuando tratamos con personas con TEA!

Y hasta aquí os podemos explicar… ¡no queremos desgarraros Atípico con un montón de spoilers! Desde la Asociación TEA Asperger Maresme os recomendamos que veáis esta serie, disponible a plataformas como Netflix, para comprender mejor todos los aspectos que hemos comentado, ¡y para disfrutar de un buen rato!

Si os ha gustado, podéis compartir esta entrada con vuestros compañeros de trabajo, amigos y familiares, ¡y también podéis darnos un enorme LIKE en las redes sociales!

¡Os esperamos de aquí una semana, con nuevas recomendaciones, consejos e ideas en un nuevo artículo!

¡Hasta la próxima!

El equipo de Psicólogos/gas de TEAMAR.

Fuente imagen: Netflix.