FOTO BLOG

Avui explicarem la diferencia que hi ha entre amics i companys, és molt important diferenciar-los!

Les persones que pateixen Trastorn de l’Espectre de l’Autisme no solen diferenciar entre companys i amics, creuen que tots dos grups són iguals. Què vull dir amb això?

Diferenciar els rols a vegades és fàcil i altres és difícil. Quan preguntem “quants amics tens?” Els nostres nens solen contestar que en tenen 20, coincidint amb tots els nens amb qui comparteixen el dia a dia a l’escola. Però Ep! Hem de saber que hi ha companys i hi ha amics, i ens hem de comportar de manera diferent amb els dos grups. Com podem fer aquesta diferenciació de manera clara i senzilla?

Un amic és algú que es preocupa per nosaltres i nosaltres per ell, et consola quan estàs trist o enfadat i t’explica alguns dels seus secrets.  Un amic també és aquell a qui protegeixes quan s’enfaden amb ell, quan veus que algú el vol pegar o el culpa d’haver fet alguna cosa dolenta. Entre amics ens protegim, però no només això el més important és que amb un amic compartim el nostre temps jugant, rient, parlant de temes que tenim en comú. Per això es molt important escoltar als amics i que ells t’escoltin a tu, respectant els torns de paraula i tenint-lo en compte a la hora d’escollir tema de conversa. Has d’ajudar als teus amics quan et necessiten i ells quan ho necessites tu. Un amic té gustos semblants als teus però no ha de ser idèntic poden agradar-li altres coses que a tu no t’agraden massa.

D’altre banda un company és aquell que va amb nosaltres a l’escola, a alguna activitat extraescolar, però que amb ell no fem totes les coses que fem amb un amic.

Després de explicar aquesta diferenciació molts ens preguntem: I com podem fer amics?

Podem fer amics preguntant com estan, preguntant pels seus interessos, ajudant en els moments difícils, fent afalacs, compartint moments de joc i de riures, escoltant quan ens expliquen alguna cosa, donar consells, entre altres. Els companys poden acabar sent amics si ens sentim còmodes i protegits estan amb ells.

En resum, és súper important tenir en compte la diferenciació de rols i aquí podem explicar-li coses personals i a qui només hem de saludar i preguntar com estan. La separació de rols ajudarà a saber en qui podem confiar i en qui no.

Aquí deixem lo propers que podem ser depenent de si el cercle està a prop del JO o més lluny!