El nadal és una època màgica de família, regals i sorpreses, però també són uns dies en que els nostres nens i nenes amb TEA, poden ficar-se en un munt d’embolics. La manca de rutina i estructura, sovint els genera més tensió i els podem observar més nerviosos i més rígids, però a més a més, el nadal suposa un munt de situacions en que ser excessivament sincers pot suposar alguns obstacles. 

Us ha passat mai de sentir-los dir la identitat dels reis mags estant davant de nens més petits? Alguna vegada s’han enrabiat perquè un regal no els agrada gens i ho han cridat en veu alta? O s’han queixat per haver de seure al costat d’algú en un dinar familiar?

Ser sincers és una de les grans virtuts dels nens i nenes amb TEA. L’estructura i les normes per ells són la base sobre la qual actuar. I nosaltres, els adults, ens dediquem plenament a afavorir que puguin tenir aquesta estructura des del moment en que ens diuen el diagnòstic. I, per suposat, en aquesta estructura, els introduïm que les mentides són dolentes. Cal ser sempre sincer.  Però què passa quan dir la veritat pot ofendre a les persones a les que estimem?

A vegades les mentides piadoses són necessàries per a sobreviure en la nostre societat, però això pot trencar l’estructura que tan esforç hem dedicat a crear-li als nostres infants. I si trenquem l’estructura, pot aparèixer la rigidesa cognitiva, i pot donar peu a diversos conflictes familiars.

La clau per evitar aquests obstacles és anticipar. Els hem d’explicar què són les mentides piadoses i dona’ls-hi un lloc en la seva estructura. Per exemple, podem dir que les mentides piadoses són aquelles que es fan servir quan la veritat pot fer sentir tristesa a les persones que estimem, i per això, són les úniques mentides que es poden fer servir.

Si es tracta de nens molt normatius, aquest pas pot ser d’especial dificultat. Nosaltres recomanem parlar sempre del filtre social i de com alguns comentaris ens poden fer sentir tristos o enfadats. Per a que ho entenguin, podem fer servir exemples de comentaris que els puguin ofendre a ells. 

Però no només això. Si volem que aprenguin a fer servir les mentides piadoses de forma funcional, és important que els expliquem les situacions concretes en que poden necessitar dir-ne una i treballar amb ells com fer-les per a que en el moment de la veritat, no sigui pitjor el remei que la situació inicial.

Per exemple, si sabem que al nostre nen o nena li fa molta il·lusió que els reis li portin el joc “Pokemon Espada” i els avis s’han encarregat de comprar-li un joc, podriem dir-li “Ara anirem a casa als avis per obrir els regals dels reis. A ells els ha fet molta il·lusió buscar un regal per tu, així que els haurem de dir que el joc que sigui ens encanta tot i que potser no sigui el Pokemon Espada, sinó els avis es posaran tristos”.

Sabem que anticipar totes les situacions és impossible. Probablement se’ns escaparà alguna, i pot ser que els nostres nens i nenes facin algun comentari fora de lloc. Si això passa, tot i la vergonya que us puguin fer passar, intenteu no culpabilitzar-los. Ells realment no s’hauran adonat de que poden haver ofés a algú. Expliqueu-los tranquil·lament com es pot haver sentit l’altre i ajudeu-los a disculpar-se. Segur que ho agrairan i aprendran com fer-ho per la propera vegada.

Esperem que aquestes pautes us resultin útils per aquests dies i us ajudin a gaudir de les festes. Com sempre, si us han agradat, doneu-nos un bon LIKE i compartiu la publicació amb els vostres amics i coneguts.

L’Associació TEA Asperger Maresme tancarà les seves portes del dia 20 de desembre al 7 de gener, ambdós inclosos, per a tornar amb les piles ben carregades.

Us desitgem molt bones festes i una bona entrada d’any!

Equip de psicòlegs i psicòlogues de l’Associació

————————————————————————————————————————–

La navidad es una época mágica de familia, regalos y sorpresas, pero también son unos días en que nuestros niños y niñas con TEA, pueden meterse en un montón de líos. La falta de rutina y estructura, a menudo les genera más tensión y les podemos observar más nerviosos y más rígidos, pero a demás, la navidad supone muchas situaciones en que ser excesivamente sinceros puede suponer algunos obstáculos.

¿Os ha pasado nunca de oirlos decir la identidad de los reyes magos estando delante de niños más pequeños? ¿Alguna vez se han enfadado porque un regalo no les gusta y lo han gritado en voz alta? ¿O se han quejado por tener que sentarse al lado de alguien en una comida familiar?

Ser sinceros es una de las grandes virtudes de los niños y niñas con TEA. La estructura y las normas para ellos son la base sobre la que actuar. Y nosotros, los adultos, nos dedicamos plenamente a favorecer que puedan tener esta estructura des del momento en que nos dicen el diagnóstico. Y, por supuesto, en esta estructura, les introducimos que las mentiras son malas. Hay que ser siempre sincero. Pero ¿qué pasa cuando decir la verdad puede ofender a las personas que queremos?

A veces las mentiras piadosas son necesarias para sobrevivir en nuestra sociedad, pero eso puede romper la estructura que tanto esfuerzo hemos dedicado a crear-le a nuestros niños. Y si rompemos la estructura, puede aparecer la rigidez cognitiva, y puede dar pie a diversos conflictos familiares. 

La clave para evitar estos obstáculos es anticipar. Les tenemos que explicar qué son las mentiras piadosas y darles un lugar en su estructura. Por ejemplo, podemos decirles que las mentiras piadosas son aquellas que se utilizan cuando la verdad puede hacer sentir tristeza a las personas que queremos, y por ello, son las únicas mentiras que se pueden utilizar.

Si se trata de niños muy normativos, este paso puede ser de especial dificultad. Nosotros recomendamos hablar siempre del filtro social y de cómo algunos comentarios nos pueden hacer sentir tristes o enfadados. Para que lo entiendan, podemos utilizar ejemplos de comentarios que les puedan ofender a ellos.

Pero no sólo eso. Si queremos que aprendan a utilizar las mentiras piadosas de forma funcional, es importante que les expliquemos las situaciones concretas en que pueden necesitar decir una y trabajar con ellos cómo hacerlas para que en el momento de la verdad, no sea peor el remedio que la situación inicial. 

Por ejemplo, si sabemos que a nuestro niño o niña le hace mucha ilusión que los reyes le traigan el juego “Pokemon Espada” y los abuelos se han encargado de comprarle un juego, podremos decirle “Ahora iremos a casa de los abuelos para abrir los regalos de reyes. A ellos les ha hecho mucha ilusión buscar un regalo para ti, así que les tendremos que decir que el juego que sea nos encanta, aunque puede que no se el Pokemon Espada. Sino se pondrán tristes”.

Sabemos que anticipar todas las situaciones es imposible. Probablemente se nos escapará alguna, y puede ser que nuestros niños y niñas hagan algún comentario fuera de lugar. Si eso pasa, a pesar de la vergüenza que os puedan hacer pasar, intentad no culpabilizarlos. Ellos realmente no se habrán dado cuenta de que pueden haber ofendido a alguien. Explicadles tranquilamente como se puede haber sentido el otro y ayudadles a disculparse. Seguro que lo agradecerán y aprenderán como hacerlo para la próxima vez.

Esperamos que estas palabras os resulten útiles para estos días y os ayuden a disfrutar de las fiestas. Como siempre, si os ha gustado, dadnos un buen LIKE y compardid la publicación con vuestros amigos y conocidos.

La Asociación TEA-Asperger del Maresme cerrará sus puertas del día 20 de diciembre al 7 de enero, ambos incluidos, para volver con las pilas bien cargadas.

¡Os deseamos muy buenas fiestas y una buena entrada de año!

Equipo de psicólogos y psicólogas de la asociación.