LaboraTEA és la branca de TEAMAR que s’ocupa d’oferir suport sociolaboral a totes aquelles persones majors d’edat amb diagnòstic de TEA que vulguin entrar al món laboral. Com treballem a LabotaTEA? Treballem a partir de l’avaluació inicial i orientació laboral, ajudem a construir itineraris formatius, entrenem habilitats sociolaborals, i acompanyem el procés d’inserció laboral per a una bona integració en el lloc de treball. 

Les persones amb TEA mostren dificultat en la interacció social i en les funcions executives (American Psychiatric Association, 2014). Aquest fet implica que a l’hora de rebre una formació (atenció, planificació, anticipació, organització, gestió del temps i recursos, relació amb els companys i professorat, gestió de conflictes…), i d’accedir a un lloc de treball (realitzar un currículum vitae, enfrontar-se a una entrevista de treball, relacionar-se amb els seus companys, planificar els passos i tempos per a realitzar la seva feina, hàbits d’autonomia…) necessiten suport.

La inserció laboral és essencial per a una vida adulta plena i de qualitat. El col·lectiu de persones amb TEA és especialment vulnerable a l’exclusió sociolaboral; la manca de formació i el dèficit d’habilitats per a enfrontar-se a les obligacions del seu lloc de treball, així com a la relació amb els seus companys, superiors o clients, esdevenen una dificultat notable per a l’accés al lloc de treball i pel manteniment d’aquest.

Donades aquestes singularitats, i a la creixent demanda per part dels socis de TEAMAR que han sol·licitat ajuda per a la recerca de feina, es va crear el projecte LaboraTEA ara fa quatre anys, en aquest temps hem rebut suport econòmic de la Fundació Iluro, Bankia i la Fundació la Caixa, la qual cosa ens ha permet crear els recursos i ajudar a més de 28 persones.

En aquests anys hem observat com cada vegada més socis arribaven a la majoria d’edat i era més palesa la necessitat d’impulsar LaboraTEA. L’any 2020 ha estat un any difícil per a formar-se i inserir-se laboralment, tot i això continuem treballant per a construir un futur per a TOTS.